Kad priroda "slika"

Izgledaju nestvarno, ali doista postoje! Ovo su najšarenije planine i stjenovite formacije na svijetu

Ovaj popis predstavlja ultimativni dokaz da je priroda najnevjerojatnija i najmaštovitija umjetnica
 Depositphotos

Na prvu biste mogli pomisliti da se radi o grafički izrađenom "screensaveru", no prevarili biste se. Ove šarene planine ili, pak, formacije stijena definitivno postoje, a sve imaju jednu zajedničku stvar - boje! I to njih mnogo. Zbog svoje ljepote, ali i posebitosti, mnoge se, sasvim razumljivo, nalaze u sklopu nacionalnih parkova ili rezervata prirode, a mnogo je njih uvršteno i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Upoznajte neke od najšarenijih planina na svijetu!

Vinicunca, Peru
Poznatija po imenu "Rainbow mountain" (planina duga) ili, pak, "Montaña de Siete Colores" (planina sedam boja), 5200 metara visoka Vinicunca (na fotografiji gore) nalazi se u blizini poznatog grada Cusca. Dnevno je, u jeku turističke sezone, posjeti oko 1500 ljudi. Za ljubitelje nečeg "mirnijeg", u istoj regiji postoji manje popularni, no jednako šareni Cordillera de Colores Palcoyo.

Landmannalaugar, Island
Ovo područje nalazi se u rezervatu prirode Fjallabak, i jedno je od najpoznatijih planinarskih destinacija na Islandu. Osim po bojama, poznato je i po geotermalnoj aktivnosti i izvorima, pa se isto područje nekad naziva i "Narodni bazeni". Same planine i polja lave rezultat su tisuća godina vulkanske aktivnosti.

image
Depositphotos

Litice Vermilion, SAD
Originalnim imenom "Vermilion Cliffs National Monument", područje koje je nacionalnim spomenikom proglašeno 2000. godine, nalazi se na sjeveru Arizone, uz granicu sa saveznom državom Utah, a skriva svakojaka čuda - spektakularni Wave, Melody Arch, Paria Canyon i niz drugih fascinantnih mjesta.

image
Marcel Schauer/Depositphotos

Zhangye, Kina
Nacionalni geopark Zhangye nalazi se u provinciji Gansu, na sjeverozapadnu zemlje, u sklopu planina Qilian. Uvršten je na UNESCO-ovu listu, a opravdano se smatra jednim od najljepših čuda prirode u Kini. Zauzima površinu od 322 kilometara četvornih.

image
Askarimullin/Depositphotos

Serranias del Hornocal, Argentina
"Planina 14 boja" ili, jednostavno, oko 4100 metara visoki Hornocal (kako ga zovu lokalci), smještena je u sjeverozapadnoj argentinskoj provinciji Jujuy, u blizini razvikane i na UNESCO-ovu listu uvrštene doline Quebrada de Humahuaca.

image
Depositphotos

Remarkable Rocks, Australija
Ove granitne stijene, stvarane dugih 500 milijuna godina, djelovanjem padalina, vjetra i valova, jedan su od simbola australskog otoka Kangaroo, a nalaze se u sklopu tamošnjeg nacionalnog parka Flinders Chase.

image
Andrey Moisseyev/Depositphotos

Simien, Etiopija
Nacionalni park Simien Mountains uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, i to ne bez razloga. To područje u sjevernoj Etiopiji obiluje biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge vrlo rijetke. Neke od njih su etiopski vuk (poznat i kao simienska lisica) ili, pak, pavijan Gelada.

image
Depositphotos

Seven Colored Earths, Mauricijus
Iako se ne radi o planini, već (tehnički promatrano) o pješčanim dinama, ovo bi područje bilo šteta ne uvrstiti na šareni popis. Ovo čudo prirode nalazi se nedaleko sela Chamarel, a nastalo je pretvaranjem vulkanske stijene u glinu, koja, je pak, daljnjim djelovanjem, među ostalim, vremenskih elemenata, razvila niz različitih boja.

image
Znamenskiy Oleg/Depositphotos

Painted Desert, SAD
Ovo područje, čije ime u prijevodu znači "obojena pustinja", nalazi se u Arizoni, na sjeveru te američke savezne države, a proteže se od nacionalnog parka Grand Canyon do nacionalnog Petrified Forest.

image
Depositphotos

Uluru, Australija
Uluru ili Ayers Rock, prema vjerovanju, najveći je kameni monolit koji se nalazi u sastavu istoimenog nacionalnog parka. Sastoji se od crvenog pješčenjaka, a visok je 385 metara (najveći dio brda prekrivaju pješčane dine). Riječ je o mjestu koje je sveto Aboridžinima, a uvršteno je i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

image
Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:56