Krenite na "put"

Kako uživati kao turist - u svom vlastitom, dobro poznatom, gradu ili županiji

Jeste li doista sigurni da poznajte baš svaku ulicu i sve pikanterije iz prošlosti svog grada?
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Iako više nismo osuđeni na skučena četiri zida i propusnice, za mnoge ona već dobro poznata “ostani doma” vrijedi i dalje. Upravo sada, dok je još uvijek neizvjesno putovati u inozemstvo i “kad ostajemo doma”, najbolje je vrijeme da iskoristimo i nanovo upoznamo ono što je u našem neposrednom okruženju, a što često - u uobičajenoj svakodnevici - uzimamo zdravo za gotovo. U prijevodu, vrijeme je za istraživanje vlastitog grada i okolice. No, odakle početi? U nastavku donosimo nekoliko inspirativnih ideja.

1. Posjetite staru gradsku jezgru
Govorim iz osobnog iskustva, ali sigurna sam da će se mnogi prepoznati. Ne znam ni sama koliko sam puta, ganjajući različite obaveze ili kave s prijateljicama, bila “u centru” ili protutnjala zagrebačkim Gornjim gradom, a pritom nisam zastala ni na sekundu. Zašto i bih, mogla bih se pitati, kad mi je sve to jako dobro poznato? No, je li doista? Testirajte se. Koliko znate o povijesti svoga grada, njegovim ulicama, mitovima ili znamenitostima pokraj kojih prolazite svaki dan, bez da na njih uopće obraćate pažnju jer su oduvijek tu i nekako poznati. Sjednite za kompjutor i otvorite turističku stranicu svoga grada, pročitajte što je preporučeno strancima koji su tek stigli i napravite plan razgledavanja.

2. Isprobajte novi restoran
Bića smo navike, što vrijedi i za restorane. Ako nam se negdje svidi, velika je vjerojatnost da ćemo i u budućnosti nastaviti pohoditi to mjesto, često se - u nedostatku inspiracije - vodeći onim poznatim i provjerenim. No, zašto ne bismo malo promijenili stvari? Postoji nekoliko načina. Najjednostavniji - krenite u šetnju i jednostavno kročite u restoran u kojem nikada niste jeli. Ili, istražite što je novo u ponudi. A kad smo već kod toga, zašto ne biste naručili i hranu koju nikada dosad niste isprobali?

3. Posjetite galerije i muzeje
Nerijetko turisti koji posjete vaš grad ili mjesto u vrlo kratkom vremenu, nerijetko u samo nekoliko dana, vide više njegovih sadržaja, pogotovo kulturnih, nego što mi - koji u njemu boravimo svakodnevno - vidimo u godinu dana. Nisam još, ali budem već... Nekako mislimo da imamo vremena. Uzmite olovku i papir te napravite popis muzeja i galerija koje već dugo želite posjetiti, a nikako da to učinite. I krenite redom.

4. Prenoćite u lokalnom hotelu
Ako se doista želite osjećati kao turist u svom gradu, ovo je nevjerojatno dobar trik. Spakirajte kovčeg, rezervirajte sobu i probudite se u hotelskoj sobi. Šanse da ćete osjetiti poriv da izađete na ulice, šetate i razgledavate dramatično će se povećati. Zar nije upravo to ono što radimo kada smo na putu - probudimo se i jedva čekamo baciti se u istraživanje?

5. Šećite ulicama kojima nikada niste
Takvih zasigurno ima. Nemoguće je da ste istražili svaki kutak svoga grada ili mjesta, ma koliko on malen bio. Uvijek postoji neka nepoznata uličica, nepoznat kvart, tržnica na kojoj nikada niste kupovali ili park u koji nikada ne idete.

6. Istražite okolicu grada
Na nju ponekad potpuno zaboravimo. Nemoguće je da je okolica vašeg mjesta, gdje god da živite, pusta. Brda ili ravnice kojima možete šetati, malo posjećeni ribnjaci ili planinarske staze, seoska domaćinstva, stari dvorci... Izbora je na pretek. Ponovno, kao i u slučaju samog grada ili mjesta u kojem živite, stranica s turističkom ponudom dobra je početna točka ako tražite inspiraciju.

7. Pretvarajte se da ste turist
Krenite u razgledavanje i pravite se kao da ste u nepoznatom gradu. Ponesite fotoaparat, gledajte okolo sebe... Zastanite i, ako ste sami, zamolite nekoga da vas uslika ispred neke od znamenitosti u vašem gradu. Ili, pitajte prolaznike što bi vam preporučili da razgledate, posjetite ili gdje da sjednete na kavu ili ručak. Šanse da ćete otkriti ili doznati nešto novo iznimno su velike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18