Podvig života

Maštate o putovanju oko svijeta? Imamo vodič kroz sve što bi vam moglo olakšati planiranje

Nikad nije prerano za logističku pripremu. Doznajte sve o RTW karti, vremenu odlaska na put i trajanju putovanja
 Depositphotos

Jeste li ikada sanjarili o putu oko svijeta? Mi definitivno jesmo, stoga nas je iznimno razveselilo kad je Lonely Planet pripremio kratki vodič upravo za taj veliki putnički podvig. Dobro, i oni sami priznaju kako je takvo putovanje trenutno vrlo komplicirano. Pandemija covida i dalje šamara svijet putovanja, pa bi planirani put oko svijeta definitivno mogao nebrojeno puta poći po krivu (razbolijevanje, otkazivanje letova, lockdown, zatvaranje granica...) No, s druge strane, kako kažu, a mi se slažemo, nije nikad prerano za maštanje ili pak pripremu logistike. U nastavku teksta pročitajte skraćenu verziju “svega što trebate znati o planiranju putovanja oko svijeta”.

Avionska karta “round-the-world”

Kako savjetuje Lonely planet, najjeftiniji način za put oko svijeta jest kupnja tzv. round-the-world (RTW) avionske karte pri jednom od udruženja zrakoplovnih tvrtki. Tri su glavna udruženja: Star Alliance (26 aviokompanija koje lete do 1300 zračnih luka u 98 posto zemalja svijeta), OneWorld (14 aviokompanija koje lete na 110 destinacija u 180 zemalja i teritorija) i SkyTeam (19 kompanija i 1000 destinacija u 170 zemalja). Imajte na umu da pravila i uvjeti vezani uz kupovinu RTW karte variraju od udruženja do udruženja. Primjerice, Star Alliance ima pravilo da RTW karta mora uključivati od najmanje dvije do maksimalno 16 destinacija. No, postoje neki općenita principi kojih ćete se trebati držati - želite ići u jednom smjeru, znači u smjeru istoka ili zapada, morate početi i završiti putovanje u istoj zemlji i morate bukirati sve letove prije odlaska. Poslije ih možete mijenjati (iako bi to moglo podrazumijevati nadoplate).

image
Depositphotos

Trajanje putovanja oko svijeta

Obično za putovanje oko svijeta pomoću RTW karte imate period od godinu dana. Ako vam se baš žuri, možete okružiti svijet u jednom vikendu. No, smatramo da to baš i ne bi bio gušt. Često RTW karta ima određeno, uz maksimalno trajanje, i ono minimalno. No, da biste što bolje iskoristili RTW kartu, Lonely Planet savjetuje da razmislite o tome da skupite dane godišnjeg, pripojite ih praznicima odnosno blagdanima ili pak, ako ikako možete, uzmete minimalno dva mjeseca slobodno od posla. Bilo bi, kažu, doduše idealno šest mjeseci do godinu dana.

Kada otići na put oko svijeta?

Ako ćete se, kažu, voditi vremenskim prilikama na svim željenim destinacijama, trenutak odlaska na put nikad neće biti idealan. Zato se fokusirajte, kaže Lonely Planet, na ono što vam je najzanimljivije. Gradove možete razgledati po bilo kakvom vremenu, no aktivnosti u prirodi (primjerice višednevni trek) - ako ste taj tip - ipak traže dobre vremenske uvjete za najbolji doživljaj. Isto tako, ako ciljate festivale ili određene događaje, karte za njih rezervirajte unaprijed i jednostavno prihvatite da ćete se na nekim mjestima naći u “pogrešno vrijeme”. To, podsjećaju, i nije uvijek tako loše. Venecija zimi, primjerice, znači hladnije vrijeme, ali manje gužve. Nemojte zaboraviti u uračunati ni praznike na destinaciji, kako vam neka od željenih aktivnosti ne bi propala zbog njih.

Kamo točno otići?

Prema pisanju Lonely Planeta, klasična i pritom najjeftinija RTW karta bit će ona koja povezuje velike gradove, primjerice London, Singapur, Bangkok, Sydney i Los Angeles. Sve egzotično dramatično diže cijenu karte, koja se inače bazira ili na ukupno prevaljenoj udaljenosti ili pak broju destinacija, odnosno posjećenih zemalja. Ne morate ni sve “preletjeti”. Primjerice, možete sletjeti u Moskvu i onda transsibirskom željeznicom potegnuti do Pekinga. Ako vas muči budžet, birajte provesti više vremena u jeftinijim zemljama.

image
Alphaspirit/Depositphotos

Načelni trikovi i zamke

Prije nego što se odlučite za kupnju, konzultirajte se sa stručnjakom, savjetuje Lonely Planet. Možda ste smislili neki itinerar, ali iskusna osoba može pronaći još bolju i pametniju odnosno jeftiniju i funkcionalniju opciju što bi vam moglo uštedjeti i vremena i novca. A kad štedite novac, ne razmišljajte samo o RTW karti, nego o cijelom putu. Isto tako, posavjetujte se s blogerima ili poznanicima koji su proputovali svijet (mogli bi vam dati dobre upute) te budite fleksibilni oko samog datuma kretanja na put. Primjerice, sredina tjedna je općenito jeftinija, kao što su i letovi na velike blagdane kao što je Božić. I za kraj, a veoma je bitno, ako se ne ukrcate na neki od letova koje pokriva vaša RTW karta, veliki su izgledi da će kompanija otkazati sve letove na vašem itineraru koji slijede nakon tog leta.

image
Levgen Chabanov/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25