PUTOVANJE ŽIVOTA

Odvažan potez para iz Hrvatske: dali otkaze i putuju svijetom, a s njima je uvijek i psić Moon

Ivana Validžić i Saša Varga, oboje u ranim tridesetima, svoje avanture opisuju na blogu La Vida Magica. Trenutno su u Južnoj Americi

Ivana Validžić, Saša Varga i psić Moon pišu blog La Vida Magica

 Privatna Arhiva/

Čaroban život. Onaj koji je satkan od malih trenutaka istinske sreće, onaj u kojem ne ide uvijek sve kao po špagi, ali te svaki izazov i prepreka jačaju i čine boljom osobom. Život u kojem si zahvalan na onome što imaš, u kojem otkrivaš svijet drugačiji od onoga na koji si navikao i svakim danom postaješ bolja verzija sebe.

Upravo tako su odlučili živjeti Ivana Validžić i Saša Varga, par u ranim tridesetima, koji svoje avanture s putovanja opisuju na blogu La Vida Magica - što je u prijevodu taj “čaroban život” s početka teksta. S njima je i potpuno ravnopravni četveronožni član obitelji, psić Moon, bez kojeg nikamo ne idu, a na putovanjima najviše uživaju u istraživanju prirode i nacionalnih parkova, u planinarenju...

image
Privatna Arhiva/

Zatekli smo ih u Kolumbiji, u hippy mjestu Palomino, no ta je zemlja samo jedna od postaja na njihovu proputovanju koje je počelo prošle godine.

- U lipnju prošle godine otišli smo iz Hrvatske. Prva kratka destinacija bila je Madrid, nakon toga mjesec dana Ekvador, a nakon toga smo se uputili u Sjevernu Ameriku. SAD nas je oduševio svojim nacionalnim parkovima koji su čudo, baš kao i ispunjenje želje da napokon živimo gotovo dva mjeseca u New Yorku. Road tripom smo obišli mnoge savezne države te je nakon tri mjeseca Amerike i 12 saveznih država nastalo bezbroj predivnih uspomena. Putovanje smo nastavili u Meksiku, koji smo istraživali oko mjesec i pol dana. Uslijedila je Kostarika koju najviše pamtimo po njezinoj prirodi i životinjama, a nakon toga Gvatemala gdje smo uživali u jezeru i vulkanima. Danas vam pišemo iz Kolumbije u kojoj smo u Palominu na obali Karipskog mora - opisuju nam svoje dosadašnje avanture Saša i Ivana. Dosad su obišli životopisni grad Cartagenu i Baru - Playa Blancu, zatim Nacionalni park Tayrona i upravo su na dan našeg razgovora stigli u Palominu. S obzirom na to da je Ivani ovo drugi posjet Kolumbiji, sigurni su da najbolje i najljepše tek slijedi.

image
Privatna Arhiva/

- Kolumbija je divna zemlja s puno lica i koliko trebaš biti oprezan, toliko se trebaš i znati prepustiti veseloj vibri ove države u kojoj se na svakom uglu pjeva i pleše, kao u niti jednoj državi Latinske Amerike u kojima smo dosad bili - oduševljeni su.

A kako se ovaj par avanturista uopće našao na ovom putovanju? Prvi korak je bio da su počeli živjeti zajedno i da se Ivana iz Zagreba preselila u Čakovec kod Saše.

- Mislim da je gotovo svatko od nas prošao kroz neku vrstu buđenja u 2020. i 2021. godini. Koliko god nam je bilo lijepo zajedno živjeti, povremeno bismo se vraćali na pitanje koje se provlačilo još iz 2019. godine: da li da pokušamo putovati ili živjeti negdje izvan Hrvatske, koji su nam ciljevi i želje za budućnost? Kada smo si napokon priznali i napisali na papir koje su stvari koje nas istinski usrećuju, odluka je odmah bila jasna - idemo putovati! - opisuje ovaj par začetak ideje o životnom preokretu.

image
Privatna Arhiva/

- Oboje smo posjetili više od 40 država, još i prije nego što smo se upoznali, te smo zajedno posjetili nekoliko država u Europi. A onda nas je sustigla pandemija 2020. godine, kada su se sva naša putovanja godinu dana fokusirala na istraživanje Hrvatske. Kroz pandemiju smo još brže zaključili da ne želimo čekati da nam život proleti i odlučili putovati po svijetu, baš sada! Sad ili nikad! Nakon što smo riješili sve tehničke pripreme, krenuli smo - kažu Ivana i Saša. Strast prema putovanjima ih je i spojila, smiju se. Već nakon tri tjedna veze uputili su se na svoje prvo zajedničko putovanje u slovenske planine. Ivana (33) je po struci magistra ekonomije - smjera marketing te je do otkaza prošle godine radila više od osam godina kao savjetnica za prostorni marketing i voditeljica marketinga. Saša (32) je magistar farmacije sa sedam godina radnog iskustva u ljekarni.

image
Privatna Arhiva/

Kad su donijeli odluku da ostavljaju sve i odlaze, prijatelji i članovi obitelji su im rekli: “Pa vi morate pisati blog!” Imalo je smisla, i sami su željeli da njihovi najbliži budu dio njihova putovanja i da imaju uspomene na cijelu avanturu.

- Na blogu nastojimo opisati sve informacije o našoj ruti prilikom posjeta pojedinoj destinaciji te dati prijedloge da neka mjesta probate posjetiti i doživjeti kao lokalac, a ne da ste na prvom mjestu turist. Naravno, nekad je to zahtjevnije, osobito kada si limitiran vremenom, ali ono u što smo se nas dvoje uvjerili dosad je to da je bolje posjetiti jednu zemlju i možda samo jednu regiju u zemlji nego pokušati posjetiti što više turističkih atrakcija ili ‘must see and do’ stvari - objašnjavaju svoj pogled na putovanja.

image
Privatna Arhiva/

Kad se radi o organizaciji i planiranju, vole biti spontani i fleksibilni kako bi se lakše prilagodili i promijenili planove ako bude potrebno. Unutar države najčešće putuju javnim prijevozom, a ponekad i unajme automobil.

- Jedini dio organizacije našeg putovanja je kupiti avionsku kartu na vrijeme dok nisu preskupe ili pronaći dovoljno povoljnu opciju, a sve ostalo nekako istražujemo i rješavamo u hodu i spontano. Najčešće odsjedamo u nekom od povoljnijih smještaja s privatnom sobom ili cijelom kućom/apartmanom koje pronađemo preko Booking.coma ili Airbnb platforme.

image
Privatna Arhiva/

U Americi smo dosta koristili Couchsurfing, ali on nam se nije baš pokazao uspješnim u ostalim državama, vjerojatno je razlog Moon koja putuje s nama. Uz to, koristili smo i platformu Workaway preko koje smo radili neke volonterske poslove u zamjenu za hranu i smještaj. Možemo reći da nastojimo štedjeti definitivno najviše na smještaju u kojem najčešće provodimo najmanje vremena, osim toga kada god imamo priliku unajmimo smještaj s kuhinjom te si kuhamo i time uštedimo više nego da jedemo vani, a i svakako uživamo u tome. Ono na čemu nikako ne štedimo je dobra kava - dodaju uz osmijeh. Nešto više istraživanja i vremena za organizaciju treba im i zbog njihove četveronožne suputnice Moon, koju skraćeno zovu Mo.

- Mo je došla u naš život nakon četiri mjeseca veze. Već nakon tjedan dana navikla je na vožnju autom jer smo svaki dan išle zajedno na posao, nakon tri tjedna smo već bile na moru, a iako je bila bebica od samo tri mjeseca, već je prvi put zaplivala. Nakon još tjedan dana, prvi put je prešla granicu i putovala na kampiranje uz Soču. Može se reći da je Moon prava putnica od malih nogu - kaže ponosno Ivana. Kada su odlučili otići na putovanje koje će trajati godinu dana, uopće nije bilo upitno ni u jednom trenutku hoće li Mo ići s njima. Jedino je pitanje bilo kako sve to organizirati.

image
Privatna Arhiva/

- Iako joj je prvi let bio dosta stresan jer je za nju to bilo nešto potpuno nepoznato i jako bučno, danas je opuštenija te nam većinu vremena spava u krilu. Naš najveći izazov je prije svakog leta iz jedne države u drugu (koja nije u EU) posjetiti veterinara koji nam mora izdati certifikat da je zdrava te s tim certifikatom otići u ministarstvo koje je zaduženo za uvoz i izvoz životinja, a čiji su uredi većinom na aerodromu. Ponekad je ovaj proces jako kompliciran i skup, no sve ovisi od zemlje do zemlje. Imali smo razna iskustva, ali smo uglavnom nailazili na dobre veterinare, iako ne uvijek iz prvog pokušaja. Najbitnije je na službenim stranicama ministarstva zemlje u koju ulazimo dobro proučiti što traže za ulazak. Izazov nam predstavlja i kupnja aviokarata jer postupak rezervacije mjesta za psa zna biti jako kompliciran, a neke aviokompanije i ne primaju životinje. Mi nastojimo odabrati one koje su fleksibilnije i imaju jednostavnu proceduru, no nije uvijek lako sve to uskladiti i s cijenom karata - objašnjavaju. Ipak, svima koji žele putovati s ljubimcima definitivno to preporučuju, uz dobru pripremu i organizaciju.

image
Privatna Arhiva/

Isto tako, onima koji razmišljaju o dugom putovanju preporučili bi da odmah krenu.

- Ovo je nešto na što ćeš se vraćati uvijek i zauvijek kroz uspomene koje su zauvijek utkane u tebe ili fotografije koje su to zabilježile. Možda nije najlakši put jer se moraš odreći dosta toga i napustiti život koji ti je poznat. Ali nemojte dozvoliti da vam strahovi ili manjak vjere u sebe uskrate ovakvo iskustvo - oduševljeno preporučuju Ivana, Saša i Moon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:56