ZABRANJENI RAJEVI

Oprez! Potpuno izvan dosega... Ulaz turistima strogo zabranjen zbog očuvanja okoliša

Otoci, plaže i uvale na kojima je za posjetitelje preopasno ili su oni sami preopasni za prirodu
 Elleon/Getty Images/istockphoto

U doba današnje globalizacije malo toga nam nije dostupno i nadohvat ruke. No, još uvijek postoje, doduše, rijetka mjesta na koja ne možemo kročiti. Ovo je naš izbor “zabranjenih rajeva”.

1. Otok Niihau (Havaji)
Misteriozni otok u havajskom arhipelagu danas nosi nadimak “zabranjeni otok”. U privatnom je vlasništvu od 1864. godine, a na njemu živi samo 170 pripadnika autohtonog stanovništva koji pričaju specifičnim havajskim lokalnim dijalektom. Za dolazak na otok morate imati posebnu dozvolu - u principu, među sretnicima koji mogu kročiti na njega su članovi obitelji tamošnjih stanovnika i vlasnika, pripadnici američke mornarice, vladini dužnosnici i gosti s pozivnicom. Struja se dobiva iz solarne energije, a - bez turista - flori i fauni ide jako dobro.

2. Otok Sjeverni Sentinel (Andamansko otočje - Indija)
Otok nastanjuje jedna od zadnjih zajednica na svijetu koja se uspješno odupire kontaktu s izvanjskim svijetom. Smatra se da tamošnji stanovnici otok okružen koraljnim grebenom nastanjuju već 50 ili 60 tisuća godina, a pod zaštitom su indijskih vlasti. One također zabranjuju kontakt s tamošnjim stanovništvom kako se ono ne bi zarazilo bolestima na koje nisu razvili imunitet. Inače, posjetitelje redovito dočekuju agresijom, odnosno strijelama i kamenjem. Vjeruje se da su već nekoliko neželjenih posjetitelja ubili.

3. Otok zmija (Brazil)
Ilha de Queimada Grande, poznatiji kao Snake Island ili u prijevodu Otok zmija, nalazi se 150-ak kilometara od obale São Paola. Ime je dobio po svojim stanovnicima - vjeruje se da na svakom metru četvornom živi barem jedna zmija, među njima i vrsta koja se smatra jednom od najotrovnijih na svijetu. Riječ je o zlatnoj zmiji, čiji otrov doslovno rastapa meso oko mjesta ugriza. Na otoku navodno živi oko 4000 tih zmija. Dolazak na otok dopušten je samo znanstvenicima, i to u ograničenoj mjeri.

4. Otok Heard (Australija)
Govori se “da ako postoji kraj svijeta, onda je to otok Heard”. Riječ je o jednom od najizoliranijih mjesta na svijetu, smještenom u bespućima između Madagaskara i Antarktike, u nemirnim vodama. Od prvog konkretnog kopna otok je udaljen dva tjedna izazovne plovidbe. Zahvaljujući toj izoliranosti, otok se smatra jednim od najmanje istraženih mjesta na svijetu. Nastanjuju ga tuljani, ptice i četiri vrste pingvina, ima dva aktivna vulkana (od kojih je jedan dobio nadimak Big Ben), može se “pohvaliti” groznim vremenskim uvjetima te čak 41 ledenjakom.

5. Otok Poveglia (Italija)
Maleni otočić stiješnjen je između Venecije i Lida na sjeveru Italije i stoljećima je služio kao “odlagalište mrtvaca” - u 14. stoljeću pretvoren je u koloniju onih zaraženih kugom, a u 19. u azil za mentalno oboljele (nad kojima su navodno vršeni grozomorni eksperimenti). Svojedobno je bio dom za čak 160.000 osoba zaraženih kugom. Prema nekim izvorima, navodno se čak 50 posto tamošnjeg tla sastoji od ljudskih ostataka. Otok je napušten od 1968. godine, kad se zatvorila psihijatrijska bolnica.

6. Otok Surtsey (Island)
Smješten 30-kilometara od obale Islanda, otok se smatra “prirodnim laboratorijem”. Nastao je zahvaljujući neprekidnim erupcijama od 1963. do 1967. godine, a znanstvenici na njemu prate razvoj biljnog i životinjskog svijeta bez uplitanja ljudi. Zato je ulazak dopušten samo probranima koji moraju slijediti ključno pravilo - nema donošenja nikakvog sjemena na otok koje bi kontaminiralo razvoj tamošnje flore i faune. No, unatoč svom oprezu, upravo to se u jednom trenutku dogodilo - jedan od posjetitelja je obavio veliku nuždu i tako nehotice “zasadio” rajčicu. Mladica je iščupana po brzom postupku. Otok danas nastanjuju ptice i 335 vrsta beskralježnjaka.

7. Otok Komodo (Indonezija)
Od ove godine poznati dom ogromnih komodskih varana zatvara svoja vrata za posjetitelje. Indonezijske vlasti žele očuvati tamošnju floru i faunu te povećati broj varana, inače najvećih guštera na svijetu. U 2019. godini prebrojano ih je samo 6000. Ta životinja poželjan je plijen za krijumčare - nedavno su razbili krijumčarski lanac koji ih je prodavao po cijeni od 35 tisuća dolara po “varanskoj glavi”.

8. Zaljev Maya (Tajland)
Ako ste gledali film “Plaža”, znate o čemu se radi. Upravo je u tom zaljevu taj filmski uradak snimljen. No, popularnost koja je naknadno došla dovela je tamošnji okoliš na sam rub izdržljivosti. Zbog zagađenja koje su sa sobom doveli brojni turisti, uništeno je više od 80 posto tamošnjeg koraljnog grebena. Vlasti su zabranile pristup turistima kako bi ekosustavu dale priliku za oporavak.

9. Otok albatrosa (Tasmanija)
Otok albatrosa zabranjena je zona zbog jednog jedinog razloga - albatrosa. Zabranom se pokušava zaštititi tamošnja ugrožena populacija tih ogromnih ptica. Otok trenutačno nastanjuje oko 5000 parova tih giganta, kojima raspon krila može dosezati i do 3,6 metara.

10. Otok Morgan (Južna Karolina - SAD)
Na otoku Morgan, koji se naziva i Otok majmuna, živi oko četiri tisuće rezus makakija koji su tamo prebačeni iz Portorika, gdje su se mučili sa širenjem bolesti. Prije nego što su oni došli otok je bio nenastanjen. Posjete su zabranjene zbog sigurnosti - i majmuna i ljudi. Na otok mogu kročiti samo probrani znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:25