ZA ODVAŽNE

Ovisnik ste o adrenalinu? Sedam aktivnosti od kojih će vam brže zakucati srce

Donosimo popis najuzbudljivijih aktivnosti koje ubrzavaju puls i prijedloge najboljih destinacija na kojima ih možete isprobati
 Soft_light/Getty Images/istockphoto


Ovisnik ste o adrenalinu ili jednostavno želite isprobati nešto novo i uzbudljivo? Ovo je naš popis aktivnosti koje ubrzavaju puls i prijedlozi najboljih destinacija na kojima ih možete isprobati.

1. Paraglajding
Internet se manje-više slaže: jedno od najboljih mjesta za paraglajding ili padobransko jedrenje, ekstremni sport rođen u Francuskoj 70-ih i 80-ih godina tako što su alpinisti tražili najjednostavniji način da se spuste s ispenjanih vrhova, jest Interlaken (Švicarska). Sam grad nalazi se na oko 600 metara nadmorske visine, no poslastica je ono u njegovu okruženju - vrhunci od 4000 metara. U našoj relativnoj blizini nalazi se i Ölüdeniz (Turska). Let započinje na 2000 metara visokoj planini Babadag, daleko povrh bijelih plaža i plavog mora. Od nama dalekih destinacija, vrijedno je spomenuti gradove Pokharu (Nepal), za poglede na rižine terase i visoku Himalaju, te Limu (Peru), za pogled na megagrad nakalemljen na pacifičku obalu.

Gdje na paraglajding u Hrvatskoj: Kao najbolje destinacije za paraglajding slove dolina Vinodola u zaleđu Crikvenice i Zagreb te okolica (prvenstveno Japetić)

image
Okanmetin/Getty Images

2. Ronjenje s morskim psima
Jeste li znali da postoji 440 vrsta morskih pasa? I da s njima možete bez problema plivati ili roniti te da postoje destinacije na kojima se to jednostavno ne propušta? Jedna od njih definitivno je okolica Capetowna (Južnoafrička Republika), i to za velike bijele psine (u more ulazite u kavezu, a bliski susret je neizbježan). Ističe se i Maaya Thila (Maldivi), i to za ljubitelje mlatovki, grebenskih morskih pasa i trupana oblokrilca, dok je za morske pse bikove najbolje "posjetiti" lagunu Beqa (Fiji). Domaćini se hvale da nema dana, a da se u laguni ne pojavi 50-ak morskih pasa. Kad govorimo o tigrastim morskim psima, tu je Tiger Beach (Bahami).

Hrvatska nema, dakako, ovu mogućnost

3. Let balonom na vrući zrak
Ako pričamo o Africi, letovi iznad nacionalnog parka Serengeti (Tanzanija) i nacionalni rezervat Maasai Mara (Kenija) na samom su vrhu liste zbog mogućnosti gledanja legendarne seobe tamošnjih životinja iz zraka. Za pustinjsku avanturu tu su Atacama (Čile), ako vas zanima najsuša pustinja na svijetu, ili Sossusvlei (Namibija) ako želite vidjeti najviše svjetske dine. Zaljubljenicima u bajkovite krajolike preporučujemo Sedonu (Arizona, SAD) i Yangshou (Kina), a onima koje zanimaju povijest i kultura u kombinaciji s nevjerojatnim prizorima, Bagan (Mianmar) s tisućama hramova i stupa, Luxor (Egipat) s piramidama, Teotihuacan (Meksiko), poznat i kao "rodno mjesto bogova" ili pak, mnogo bliže, Kapadokiju (Turska), poznatu po tzv. vilinskim dimnjacima, stjenovitim formacijama koje ponekad dosežu i 70 metara.

Gdje letjeti balonom u Hrvatskoj: Opcija ima u Zagrebu, Zagorju i u parku prirode Papuk

4. Bungee jumping
Kad se priča o ovoj adrenalinskoj injekciji, mnogo toga svodi se na visinu. No, izbor najboljih mjesta praktički uvijek počinje s lokacijom na kojoj je sve i započelo - mostom Kawarau (Novi Zeland). S tog je 43 metra visokog mosta dosad skočilo 650.000 ljudi, neki od njih umočili su glave u tirkiznu vodu iznad koje se nadvija. U svakom slučaju, izbor je tolik da ćemo se fokusirati na rekordere. To su, primjerice, most Europabrücke (Austrija), inače najviši most u Europi s kojeg se skače s visine od 192 metara, most Bloukrans (Južnoafrička Republika) sa skokom od 216 metara te brana Verzasca (Švicarska), čijih je 220 metara dodatno proslavio filmski serijal o Jamesu Bondu. Ako ni to nije dovoljno visoko i želite visoko i u gradu, tu je Macau Tower (Kina) od 233 metara. Za njega su morali razviti i posebno uže.

Gdje skočiti bungee u Hrvatskoj: Preporučujemo Maslenički (najviši bungee skok u Hrvatskoj) i Šibenski most

5. Rafting
Mnogi na prvo mjesto stavljaju rijeku Pacuare (Kostarika), s njezinim dugačkim kanjonom usred prašume, a dalje slijede rijeka Colorado (SAD) i, naravno, Grand Canyon, zatim rijeka Zambezi (Zimbabve), četvrta najveća rijeka u Africi koja protječe kroz čak šest država, te rijeka Tully (Australija). U našoj okolici nalazi se rijeka Tara (Crna Gora), s najdužim kanjonom u Europi te drugim najdužim i najdubljim na svijetu.

Gdje na rafting u Hrvatskoj: Rijeke Korana, Kupa, Cetina i Zrmanja, koja slovi za jednu od naših najdivljih rijeka

image
Ozgurdonmaz/Getty Images

6. Zipline
Kao i kod bungee jumpinga, i ovdje se radi o metrima. Jedan od najslavnijih i najboljih ziplineova na svijetu jest El Monstrumo (Portoriko), u prijevodu "Monstrum" (nazivaju ga i Zvijer). Nije ni čudo da ga tako zovu - dugačak je više od dva i pol kilometra, leti se stilom "supermena", što znači prvo ide glava, a razvija se brzina od oko 100 kilometara na sat. Tu je i ZipRide (Meksiko) s vertikalnim padom preko kanjona od oko 450 metara. Aktualni rekorder je pak Jebel Jais Flight (UAE), otvoren 2018. godine. Počinje na tamošnjoj najvišoj planini, Jabel Jaisu, a vožnja je dugačka oko 2,8 kilometara. Ako vam ni to nije dovoljno, nego želite više, u zipline kombinaciju možete ubaciti i špilju Jaguar (Belize).

Gdje na zipline u Hrvatskoj: Plitvice i iznad kanjona Cetine

image
Stock_colors/Getty Images

7. Vožnja biciklom
U ovoj kategoriji ništa bez famozne Ceste smrti (Bolivija). Na glasu je kao jedna od najopasnijh cesta na svijetu - s jedne strane litice i vodopadi, s druge provalije, i tako satima i satima jer cesta ima oko 65 kilometara. Vožnja počinje na oko 4000 metara visine, a završava u prašumi. Za veće biciklističke "ekspedicije" navode se iduće destinacije - vožnja otočjem Lofoten (Norveška) ili pak 244 kilometara dugačak Great Ocean Road (Australija), u prijevodu velika oceanska cesta. Za adreanlinski pothvat u relativnoj okolici, tu su Alpe.

Najbolje biciklističke staze u Hrvatskoj: Nalaze se u Istri, Međimurju, Dalmatinskoj zagori ili na nekom od otoka, primjerice Ugljanu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:20