Širenje vidika

Raj za ljubitelje kulture i zabave: zagrebački muzeji koje se isplati posjetiti

Istražite povijest grada, pogledajte vrijedne umjetnine, ali se i zabavite u interaktivnim muzejima

Muzej suvremene umjetnosti

 Depositphotos

ETNOGRAFSKI MUZEJ

Osnovan 1919. godine i smješten u secesijskoj zgradi bivšeg Obrtničkog doma, Etnografski muzej može se pohvaliti bogatim fundusom od čak 80.000 predmeta. U stalnom postavu muzeja izloženo je oko 3000 predmeta u dvije glavne teme - narodne nošnje hrvatske i odabrani predmeti narodne umjetnosti i rukotvorstva te raritetne zbirke izvaneuropskih tradicijskih kultura (od Afrike do Oceanije).

Adresa: Trg Mažuranića 14
Radno vrijeme: Od utorka do subote od 10 do 18 sati, nedjeljom od 10 do 13 sati, a ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej je zatvoren za posjetitelje
Cijena ulaznice: odrasli 20 kuna (za grupu do 15 osoba 15 kuna); učenici, studenti i umirovljenici 15 kuna (grupna 10 kuna); obiteljska ulaznica (roditelji s djecom) 40 kn. Ulaznica je besplatna za djeca do pet godina, nezaposlene, branitelje, studente određenih fakulteta...

GLIPTOTEKA HAZU

Ovaj muzej skulpture, u čijem se fundusu nalazi najmanje 13.000 eksponata, predstavlja kiparsko stvaralaštvo od antike do današnjih dana. Muzejskom kompleksu 2000. pripojen je Park skulpture te Gliptoteka raspolaže prostorom većim od 14.000 metara četvornih te na toj površini najveću zbirku skulptura u Hrvatskoj. Osnovana je 1937. pod imenom Gipsoteka. U njoj su se trebali izložiti gipsani odljevi arhitektonske plastike nepokretnih spomenika hrvatske kulturne baštine, no s vremenom fundus je obogaćen brojnim djelima hrvatskoga kiparstva.

Adresa: Medvedgradska 2
Radno vrijeme: Stalni postav je zbog posljedica potresa zatvoren, inače pon - pet od 10 do 15 sati (vikendom zatvoreno). Galerijski prostori (za vrijeme trajanja izložbe) od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.
Cijena ulaznice: odrasli 20 kn; djeca, đaci, studenti, umirovljenici 10 kn; obiteljska 40 kn

MUZEJ PREKINUTIH VEZA

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe na temu propalih veza, a osmislili su ga Olinka Vištica i Dražen Grubišić, koji su i sami svojedobno bili u vezi i prekinuli. Osim u Zagrebu, stalni postav ima i u Los Angelesu, a osvojio je i titulu najinovativnijeg muzeja 2011. godine. Svaki predmet, koji nesretno zaljubljeni ili sretno odljubljeni doniraju muzeju, ima svoju priču, a među izlošcima je primjerice i sjekira.

Adresa: Ćirilometodska 2
Radno vrijeme: Svakim danom od 10 do 21, zadnji ulaz 20.30; zatvoreno na Badnjak, Božić, Novu godinu, Uskrs, a na Staru godinu otvoreno od 10 do 18
Cijena ulaznica: odrasli 40 kn; učenici, studenti, osobe s invaliditetom, umirovljenici (65 ili više godina) 30 kn; grupe od 15 ili više osoba 30 kn po osobi (za grupe od 15 ili više osoba nužna je rezervacija termina posjeta)

image
Tomislav Kristo/Cropix

LAUBA, KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST

Lauba je kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene, kulturne, urbane sadržaje. Ona je i mjesto iskustva, učenja, zabave i društvene interakcije, mjesto koje priča priču o suvremenoj umjetnosti na svoj način, stoji u opisu ovog muzeja, jednog od mlađih u Zagrebu. U njemu su svoje mjesto pronašli umjetnici i umjetnice mlađe i srednje generacije, a služi i kao svojevrsni laboratorij za umjetničke eksperimente.

Adresa: Baruna Filipovića 23a
Radno vrijeme: svaki dan do 16 do 22 sata
Cijena ulaznice: odrasli 40 kn; umirovljenici (65 godina i stariji, uz predočenje osobne iskaznice) 20 kn; studenti 20 kn; djeca (0-6 godina) i članovi udruge Lauba besplatno; mladi (7-18 godina) 20 kn; kvartovska ulaznica (uz predočenje osobne iskaznice kao dokaza o prebivalištu u naselju Črnomerec) 10 kn

HRVATSKI MUZEJ NAIVNE UMJETNOSTI

Ovaj najstariji muzej naive u svijetu, osnovan 1952. godine, u svom fundusu ima 5000 umjetničkih djela, od slika i skulptura do crteža i grafika, a nalazi se u palači Raffay iz 18. stoljeća na Gornjem gradu. Stalni postav muzeja vodi se s dvije glavne teze - “naivna umjetnost kao segment moderne umjetnosti” i “oni su stvarali povijest hrvatske naivne umjetnosti”, a u sklopu njega je izloženo 80-ak umjetničkih djela ukupno dvadesetak klasika naive (Generalića, Viriusa, Lackovića Croate, Rabuzina...). Osim hrvatskih, izložena su i djela svjetski poznatih umjetnika.

Adresa: Ćirilometodska 3
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati
Cijena ulaznice: odrasli 40 kn; učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom 20 kn

MUZEJ GRADA ZAGREBA

Muzej grada Zagreba utemeljila su Braća Hrvatskoga Zmaja 1907. godine, prostire se na više od 2200 četvornih metara te se može pohvaliti s više od 4500 izložaka. Stalni postav muzej portretira grad Zagreb u svim njegovim aspektima - od povijesnoga do urbanističkog. Sam muzej od svog je osnutka promijenio četiri prostora, odnosno “doma”, a ostvareno je šest stalnih postava, od kojih aktualni datira iz 1997. godine. Predmete okuplja u ukupno 28 muzejskih zbirki, a pod njegovom je nadležnošću i osam zbirki donacija.

Adresa: Opatička 20
Radno vrijeme: od utorka do subote od 10 do 18, nedjeljom od 10 do 14 sati (zadnji ulaz pola sata prije zatvaranja); zatvoren blagdanima i praznicima
Cijena ulaznice: odrasli 30 kn; grupa (više od 10 osoba), učenici, studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom, grupe učenika, studenata i umirovljenika (više od 10 osoba) po osobi 15 kn; obiteljska ulaznica (za obitelji s djecom mlađom od 15 godina) 50 kn; ulaznica za povremene izložbe 10 kn; besplatan ulaz za djecu do sedam godina, nezaposlene, osobe s invaliditetom... Subotom i nedjeljom u 11 sati besplatno stručno vodstvo.

DRŽAVNI ARHIV U ZAGREBU

Državni arhiv u Zagrebu osnovan je 1907., kao zagrebački Gradski arhiv pod upravom Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” te se od 1947. nalazi u palači Erdödy-Drašković iz 19. stoljeća. Riječ je o javnoj ustanovi koja pohranjuje i čuva arhivsko gradivo, od kojeg neko seže i u 13. stoljeće. Ukupno 12.000 dužnih metara gradiva raspoređeno je u 1269 arhivskih fondova i zbirki.

Adresa: Opatička 29
Radno vrijeme: Posjetiteljima je omogućeno razgledavanje dvorišta palače od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, a razgledavanje zgrade, stalnog postava i dvorišta uz stručno vodstvo moguće je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati uz najavu na telefonski broj: + 385 1 48 07 167
Cijena ulaznice: besplatna

MUZEJ ILUZIJA

Ova uspješna muzejska franšiza koja jednako snažno privlači i djecu i odrasle, a čije su inačice zaživjele i u New Yorku i Dubaiju, pomoću svojih 70 eksponata potpuno će pomutiti svijet vaših osjetila. Tu su iluzije stolice, glave na pladnju, sobe ogledala i ames sobe (u jednom kutu stoji div, a u drugom patuljak) i mnoge druge, izlošci su redom interaktivni i pozivaju na igru.

Adresa: Ilica 72
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 22 sati
Cijena ulaznica: odrasli 50 kn; djeca (5-15 godina) 30 kn; obiteljska (2 odraslih + 2 djece) 120 kn; studenti, umirovljenici 40 kn; grupe (vrtići, osnovne i srednje škole) 25 kn

image
Boris Kovacev/Cropix

MUZEJ ČOKOLADE

Kao što i samo ime govori, ovaj je muzej u potpunosti posvećen čokoladi i njezinu značaju. Muzejski pristup je interaktivan i omogućava posjetitelju da se služi svojim osjetilima, među ostalim (a možda i najbitnije) onim okusa. One koji posjete muzej dočekat će najmanje 200 izložaka raspoređenih u zasebne cjeline, ali i tematske radionice. Zanimljivo, u ovom muzeju mnogima najdraže slastice “jestiva” je čak i ulaznica. Naime, ona uključuje i kutiju s degustacijskim uzorcima.

Adresa: Varšavska ulica 5
Radno vrijeme: od utorka do subote od 10 do 20 (zadnji ulaz u 19), nedjeljom od 10 do 19 (zadnji ulaz u 18). Ponedjeljkom zatvoreno. Utorkom i subotom u 18:45 (uz kupljenu ulaznicu) besplatna stručna vodstva na hrvatskom za koja je najava obavezna
Cijena ulaznice: djeca od 5 do 18 godina 40 kn; odrasli 60 kn; obiteljska ulaznica (dvoje odraslih i do troje djece) 180 kn; umirovljenici i osobe s invaliditetom 40 kn, studenti 45 kn

image
Boris Kovacev/Cropix

MUZEJ MAMURLUKA

U Zagrebu se nalazi i prvi Muzej mamurluka na svijetu. Na ideju su došli Rino Duboković i Roberta Mikelić, no ideja im, kažu, nipošto nije promocija alkoholizma - upravo suprotno. Stvaranje okruženja u kojem će se ljudi zabaviti, nasmijati, ali i educirati o alkoholu i njegovim posljedicama.

Adresa: Preradovićeva 8
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 13 do 21 sat, subotom od 10 do 21 sat, nedjeljom od 10 do 18 sati (posljednji ulaz 30 minuta prije zatvaranja)
Cijena ulaznice: 40-ak kuna, 30-ak za studente i umirovljenike

image
Marko Todorov/Cropix

MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

Osnovan 1880. godine, ovaj se muzej kroz vrijeme prometnuo u vodeću muzejsku instituciju u Hrvatskoj koja raspolaže fundusom od oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti od kojih neki datiraju iz 14. stoljeća. Stalni postav muzeja, inače otvoren publici 1995. godine, uključuje građu iz gotovo svih muzejskih zbirki - oko 3000 eksponata izloženo je na oko 2000 četvornih metara u ukupno 14 dvorana na dva kata muzeja. Nažalost, trenutno je zatvoren za javnost. Muzejska knjižnica hvali se pak s oko 65.000 svezaka knjiga i časopisa zahvaljujući čemu je jedna najstarijih i najznačajnijih specijalnih knjižnica za umjetnost i umjetnički obrt u ovom dijelu Europe.

Adresa: Trg Republike Hrvatske 10
Radno vrijeme: od utorka do subote od 11 do 19, nedjeljom od 10 do 14
Cijena ulaznice: stalni postav je trenutno zatvoren za javnost. Odrasli plaćaju 20 kn; učenici, studenti i umirovljenici 15 kn; grupni posjeti (od 10 do 30 osoba) cijena po osobi 15 kn; grupni posjeti učenika, studenata i umirovljenika (od 10 do 30 osoba) cijena po osobi 15 kn; obiteljska ulaznica (obitelji s djecom mlađom od 15 godina)15 kn po osobi; ulaz besplatan za nezaposlene

image
Darko Tomas/Cropix

MUZEJ POLICIJE

Zbirke ovog specijaliziranog muzeja sadrže više od tri tisuće predmeta - od odora i opreme do oružja i vozila. U muzeju se povremeno održavaju i tematske izložbe te predavanja i radionice, a među respektabilnim zbirkama ističu se ona oružja i kriminalistička zbirka.

Adresa: Svetošimunska cesta 80
Radno vrijeme: radnim danom od 10 do 13 sati (svaka prva subota u mjesecu od 10 do 13 sati), za organizirane grupe mogućnost dogovora i primanja izvan radnog vremena
Cijena ulaznice: slobodan ulaz

TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Osnovan 1954. godine, ovaj muzej danas u stalnom postavu ima 14 tematskih cjelina s nizom podtema, više od tri tisuće predmeta izloženih u stalnom postavu, ali i desetak tisuća predmeta pohranjenih u čuvaonicama muzeja koji nisu prezentirani javnosti. Stalni postav Muzeja posljednjih je godina obogaćen i drugim sadržajima, pa je tako 2006. u potpunosti obnovljen Demonstracijski kabinet Nikole Tesle.

Adresa: Savska cesta 18
Radno vrijeme: od utorka do petka od 9 do 17, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati, ponedjeljkom i državnim praznicima zatvoreno
Cijena ulaznice (za stalni postav): odrasli 25 kn; umirovljenici i studenti 20 kn; besplatno za djecu do 7 godina), osobe s invaliditetom, nezaposlene. Planetarij - 20 kuna za sve posjetitelje

image
Ranko Suvar/Cropix

TIFLOLOŠKI MUZEJ

Tiflološki muzej specijalni je muzej koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, posebno onih oštećena vida. Ideju o stvaranju muzeja potaknuo je učitelj i tiflopedagog Vinko Bek, veliki borac za prava slijepih osoba, a muzej danas ima četiri stalna postava.

Adresa: Draškovićeva 80/II. kat
Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, srijeda, petak: 9 - 16 sati; četvrtak: 9 - 18 sati, subotom, nedjeljom i na blagdane zatvoreno
Cijena ulaznice: odrasli 20 kn; djeca iz vrtića, učenici, studenti, skupine s više od 10 posjetitelja (po osobi) 15 kn; osobe s invaliditetom i osobe u pratnji te umirovljenici besplatno

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Zagrebački MSU ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika, a djela su sakupljana više od pola stoljeća.
Muzej je, kako stoji na njegovim stranicama, živo mjesto stvaranja, izlaganja, interpretiranja i čuvanja suvremene umjetnosti u svim njezinim pojavnostima. Cilj mu je poticati i njegovati razumijevanje suvremene umjetnosti stručnim, inovativnim i edukativnim korištenjem izložbi i zbirki, omogućujući najrazličitijim grupama posjetitelja učenje, kreativnost i jedinstven doživljaj.

Adresa: Avenija Dubrovnik 17
Radno vrijeme: od utorka do petka od 11 do 19 sati, subota i nedjelja od 11 do 18 sati, blagdanima zatvoreno
Cijena ulaznice: ovisno o izložbi 20- 35 kuna, kombinirane ulaznice za više izložbi 45-80 kuna

BACKO MINI EXPRESS

Najveća maketa željeznice u jugoistočnoj Europi nalazi se upravo u Zagrebu, u Gundulićevoj ulici u Muzeju vlakića Backo Mini Express. Muzej se prostire na oko 300 četvornih metara gdje 150 lokomotiva istodobno prometuje na 1500 metara tračnica.
Začetnik pete najveće europske makete željeznice je Antun Urbić zvan Backo, koji je sa suradnicima tijekom više od pet godina marljivo pretvarao dječački san u realnost. Maketa je gotovo 85 posto hrvatski proizvod, proteže se na nekoliko etaža, i to na visini od gotovo tri metra pa sve do deset centimetara ispod površine (dio vlakova vozi ispod razine poda te prolazi posjetiocima ispod nogu). Za potpuni doživljaj, u prostoru se simuliraju razne meteorološke pojave poput zvuka kiše i grmljavine, a posebno je zanimljivo vidjeti autentičnu vizuru Zagreba, od glavnog željezničkog kolodvora i čovječuljaka koji se žure na posao do sljemenske staze s minijaturnim skijašima i radnika koji se brinu o održavanju staze.

Adresa: Gundulićeva 4
Radno vrijeme: petkom i subotom od 10 do 18
Cijena ulaznice: odrasli 35 kn; djeca (2-12 god.) 30 kn; obitelj (dva roditelja i dvoje djece) 100 kuna

image
Tomislav Kristo/Cropix

MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA - ATELIJER MEŠTROVIĆ

Ovaj umjetnički muzej u kojem se nalazi stalna izložba radova Ivana Meštrovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara, adaptirani je dio kompleksa koji je Meštrović kupio i doradio početkom 20-ih godina 20. stoljeća, kad se odlučio skrasiti u Zagrebu. Osim skulptura, izloženi su i njegovi crteži, grafike i reljefi.

Adresa: Mletačka 8
Radno vrijeme: od utorka do subote od 10 do 18 sati, zatvoren nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom. Posjet izvan radnog vremena moguć je samo uz prethodnu najavu.
Cijena ulaznice: odrasli 40 kn; učenici, studenti, umirovljenici 20 kn; obiteljska (roditelji s djecom do 15 god.) 60 kn; osobe s invaliditetom i nezaposleni besplatan ulaz

MUZEJSKO-MEMORIJALNI CENTAR DRAŽEN PETROVIĆ

Muzejsko-memorijalni centar posvećen najvećem hrvatskom košarkašu u povijesti, prerano preminulom Draženu Petroviću, otvoren je 2006. godine. Projekt je bio ideja Draženovih roditelja, Biserke i Jole Petrovića, a projektirali su ga arhitekti Andrija Rusan i Ante Nikša Bilić. Centar slavi život i karijeru neprežaljenog košarkaškog Mozarta.

Adresa: Trg Dražena Petrovića 3
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 10 do 17, subotom od 10 do 14, nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima zatvoreno
Cijena ulaznice: odrasli 30 kuna; učenici, studenti, umirovljenici 10 kuna; Na datume 7. lipnja i 22. listopada besplatan je ulaz za individualne posjete

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:42