ISKUSTVO ŽIVOTA

Razmišljate o prvom solo putovanju? Evo koje su destinacije najbolje i kako da sve dobro prođe

Ideja o solo putovanju može djelovati zastrašujuće, ali oni koji probaju uvijek mu se vraćaju. Prvi je korak pametan odabir odredišta
 Soloviova/Deposiphotos

Ideja o solo putovanju, pogotovo ako ga nikada iste isprobali, može djelovati doista zastrašujuće. Oni koji su ga isprobali, u 99 posto slučajeva se oduševe, pa i navuku na to. Ponekad nešto s tim ima i dobar izbor destinacije, a upravo je to tvrdnja koju u svojem malom vodiču za solo putovanja naglašava Lonely Planet. Neka su mjesta jednostavno bolja za solo putovanje, kažu njihovi autori, koji su idealne destinacije za solo putovanja ovaj put razvrstali prema interesima. Ovdje ukratko prenosimo neke od njih.

Južna Amerika - najbolje za pustolovine

Planine za hiking, rijeke za rafting, drevne ruševine, džungle... Južna Amerika je, kažu u Lonely Planetu, ultimativna destinacija za pustolovinu. Nema razloga za strah, nadodaju, zbog veličine kontinenta. Granice se lako prelaze, a dobro je etabliran i tzv. Gringo Trail, odnosno najpopularnije destinacije diljem kontinenta na kojima ćete neizbježno sresti suputnike i imati društvo. Isto tako, Južna Amerika ima i odlične opcije smještaja, među ostalim dobru mrežu hostela, a lokalno je stanovništvo toplo i ljubazno.

image
/Depositphotos

Ubud, Indonezija - najbolji za "punjenje baterija"

Bez obzira na to jeste li čitali knjigu ili gledali film, odnosno volite li "Jedi, moli, voli", pišu u Lonely Planetu, Ubud u Indoneziji doista ima neku posebnu magiju. Riječ je o umjetničkom i duhovnom centru zemlje, koji je ujedno toliko opušten da je savršen za punjenje baterija. Dapače, sve vrvi različitim programima za unapređenje tjelesnog i duhovnog zdravlja, jogom i vegetarijanskim restoranima.

image
Kairi Aun/Deposiphotos

Berlin, Njemačka - najbolje za noćne izlaske

Berlin ima reputaciju jednog od najprijateljskijih i najuključivijih gradova u Europi, a usput je planetarno poznat i po svom noćnom životu. Riječ je o jednom od najboljih mjesta u Europi za partijanje, no to nije sve. To su, mimo nevjerojatnih klubova svih mogućih vrsta u svim mogućim okruženjima, i neobični kafići i butici, buvljaci, tona muzeja, street food...

image
Tai/Depositphotos

Rim, Italija - najbolje za kulturu

Vječni Grad toliko je krcat kulturnim znamenitostima da ćete ih moći istraživati mjesecima. Teško ih je sve nabrojati, no riječ je o cijelom spletu umjetničkih, arhitekturnih i povijesnih čuda i dostignuća u kojima, kaže Lonely Planet, u prosjeku godišnje uživa i po 14 milijuna turista. I da, nemojte od silnog razgledavanja i upijanja dojmova zaboraviti hranu. Rim je i gastronomska meka.

image
Photographer: Sergey Borisov/Deposiphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 09:19