AUTOM I AVIONOM

Rekord koji nije oboren već 9 godina: trojica Norvežana posjetila su 19 zemalja u jednom danu

Koristili su uglavnom unajmljeni automobil, a na dvije relacije su i letjeli: od Makedonije do Beograda i od Beča do Dusseldorfa
 Mumemories/Getty Images/istockphoto

Koliko ste zemalja u životu posjetili?

Pitanje je to koje se često čuje među strastvenim putnicima, brojka koju neki rado ističu, a drugi čak i ne znaju. Posjetiti jedan grad u zemlji veličine SAD-a, Brazila ili Rusije ne znači uistinu upoznati tu zemlju, a isto se može reći i za manje zemlje poput Hrvatske. Zato sve više putnika broji destinacije, doživljaje, a ne samo pečate i vize u putovnici.

Trojica putnika iz Norveške, Gunnar Garfors, Tay-young Pak i Øyvind Djupvik, trenutni su nositelji Guinessovog rekorda u broju posjećenih zemalja u jednom danu: prije devet godina u 24 sata obišli su ih čak 19, čime su prijašnji rekord "podebljali" za dvije dodatne zemlje.

Kako im je to uspjelo? U rujnu 2014. točno u ponoć bili su na granici Grčke i Bugarske. Krenuli su na sjeverozapad i prošli kroz Bugarsku, Makedoniju, Kosovo, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Njemačku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, Francusku i Švicarsku, a svoje su putovanje završili u Lihtenštajnu. Nedostajao im je tek koji sat da stignu do dvadesete zemlje, Italije.

Koristili su uglavnom unajmljeni automobil, a na dvije relacije su i letjeli: od Makedonije do Beograda i od Beča do Dusseldorfa. Da bi im rekord bio priznat morali su u svakoj zemlji stati i fotografirati se kao dokaz da su ju posjetili, no osim toga nisu puno stajali. Kasnije su rekli medijima da su u autu cijelo vrijeme imali bocu za malu nuždu kako ne bi morali često stajati na wc.

Kako je njihovo putovanje izledalo možete vidjeti u ovom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13