KAKVA AVANTURA!

"S dva psa vozim bicikl 2300 kilometara kroz ledenu Norvešku, a vučem i opremu tešku 113 kg"

"Ledeno je, snijeg nas baca svuda, a tek trebamo doći u arktički krug," kaže Slavonac Hrvoje Jurić o putu od Osla do Nordkappa

Hrvoje Jurić i psi Ena i Max na putovanju Norveškom od Osla do Nordkappa

 Hrvoje Jurić/

Čovjek, dva psa, električni bicikl s prikolicom i pred njima put od 2300 kilometara. Dodajte u jednadžbu snijeg, vjetar, temperature debelo ispod nule i više od 100 kilograma prtljage i opreme i dobili ste pothvat u koji se prije nekoliko dana upustio Hrvoje Jurić, fotograf, putopisac i biciklistički entuzijast iz Slavonije.

Svoj je projekt nazvao "Giant World Tour: Norway" i cilj mu je proći put od Osla do Nordkappa u Norveškoj, u društvu Ene i Maxa, svojih vjernih četveronožnih pratitelja.

image
Hrvoje Jurić/
image
Hrvoje Jurić/

Hrvoje Jurić bavi se fotografiranjem, ima nekoliko knjiga iza sebe, proputovao je svijet na biciklu, sudjelovao je u trasiranju Via Adriatica Bike staze, ucrtavao biciklističke rute u svim slavonskim županijama... U utorak poslijepodne zatekli smo ga u mjestu Koppang, a u tom je trenutku prošao oko 300 kilometara puta na koji je krenuo prošle subote i za koji očekuje da će potrajati oko 40 dana.

image

Hrvoje Jurić i psi Ena i Max na putovanju Norveškom od Osla do Nordkappa

Hrvoje Jurić/

- Treba mi malo da dođem k sebi, velika je promjena temperature kad uđem iz hladnog u toplo, dan sam proveo biciklirajući na -7 Celzijevih stupnjeva - ispričao se odmah na početku telefonskog razgovora, pa se priča prirodno nastavila na temu vremenskih prilika.

- Prije par dana je bilo -16, sad za koji dan bi trebalo biti od -5 do nule, to će biti super - govori Hrvoje. Najveći izazov bit će druga polovica puta, kad uđe u arktički krug, kao i sama vožnja do krajnjeg sjevera. Vozi manjim, lokalnim prometnicama, zbog čega je put nešto duži nego što bi mogao biti, ali izabrao ih je kako bi izbjegao ceste s gustim prometom.

image

Hrvoje Jurić i psi Ena i Max na putovanju Norveškom od Osla do Nordkappa

Hrvoje Jurić/

- Sad vozim po unutrašnjosti zemlje, to su cestice, snijeg nas baca svuda, ali je manje prometa. Uvjeti su pravi zimski - ispričao je Hrvoje. Zahtjevna se dionica do Nordkappa može prijeći i za tristo kilometara manje, ali on će voziti 2300 jer je odabrao put uz čarobne norveške fjordove.

Uskoro mu slijedi zahtjevna dionica uspona na Skandinavsko gorje, koju planira proći polako, a psi, koje inače vozi u prikolici, će trčkarati uz bicikl dok on bude svladavao uspon.

image

Ena i Max voze se u prikolici, griju jedno drugo, ali i rezervne baterije

Hrvoje Jurić/

- Ena i Max super sve podnose, griju jedno drugo u prikolici, ali i baterije. Imam, naravno i za njih nosim svu opremu, kapute, balzam za šape, hranu… Jedu bolje od mene - smije se Hrvoje. Bicikl ne puni po putu, već nosi ukupno četiri baterije koje navečer puni u smještaju i tako ima taman dovoljno struje za sljedeći dan.

Zanimalo nas je kako je organizacijski sve isplanirao i što sve nosi od opreme. Kaže kako je plan bio raditi oko 100 kilometara dnevno, ali je od toga odustao jer je ispalo da je pretežak. Samo psi i prikolica imaju 70 kilograma, a sa stvarima za njih troje, hranom i baterijama težina koju Hrvoje svladava vlastitim nogama penje se na nevjerojatnih 113 kilograma.

image

Hrvoje nosi četiri baterije za e-bicikl koje svaku večer puni

Hrvoje Jurić/

- U Oslo sam stigao autom, na krov sam stavio bicikl a u vozilo pse, svoje stvari, njihove stvari… Od tamo sam počeo biciklirati. Nosim puno stvari. Na primjer, imam tri jakne, za temperature od -30, -10 i onu za oko nule. Naravno, tu su i odjeća, foto oprema, hrana… Što se povratka tiče, moje prijateljice će napraviti roadtrip od Osla do Nordkappa i tako mi dovesti auto na krajnju točku puta - opisuje Hrvoje svoj plan. Odlična je stvar i što će mu one ostavljati hranu po putu jer ovakav napor zahtjeva unos puno energije, a norveška kuhinja Hrvoju se nije naročito svidjela, previše je junk fooda.

image

Prikolica i psi teže 70 kilograma, a sa stvarima se težina tereta penje na 113 kilograma

Hrvoje Jurić/

- Trudim se jesti redovito, prije puta sam se namjerno malo i udebljao, sad po putu jedem talianette, konzerve, kobasice… - kaže ovaj Slavonac. Uoči puta, osim rada na masi, radio je i na formi, iako je uvijek jako aktivan i dobre kondicije. Dva mjeseca prije puta unajmio je stan u Fužinama i svaki dan, bila kiša ili snijeg, trčao, vozio bicikl, plivao…

- Zasad me u principu nije dočekalo ništa što nisam očekivao. Jedino me iznenadilo da nigdje ne smijem sa psima, osim u prenoćišta, ali onda moram nadoplatiti. Tako da ja zapravo otkad krenem ujutro dok ne dođem u sljedeće prenoćište uopće ne ulazim na toplo. I prenoćišta su, naravno, skupa, to je Norveška… Imam popis svih na ruti pa ću ih bukirati po putu par dana unaprijed, kad vidim kojim tempom prolazim dionice - kaže Hrvoje. Što ga očekuje na putu je znao i zato što mu ovo nije prvi put da vozi od Osla do Nordkappa, ali prvi put to čini sa psima i tolikim teretom.

image

Hrvoje Jurić, Ena i Max na ledenim cestama Norveške

Hrvoje Jurić/

- Prvi sam put išao 2013. običnim biciklom, sam, 78 dana. Taman mi je umro tata pa mi je to bila neka vrsta terapije. Ponovio sam put 2016., a sad sam prvi put poveo i Enu i Maxa - ispričao je avanturist. Prva je u njegov život ušla Ena, bila mu je oslonac u teškim trenucima, a nekoliko godina u njihov je život, doslovno, utrčao Max. Max i Ena su kliknuli odmah i trojac je postao nerazdvojan.

- Putovanja sa psima su drugačija, morate provjeriti koji objekti dozvoljavaju boravak pasa, ali većinom smo u brdima i prirodi pa to ne predstavlja problem. Bitno mi je da su uz mene, a ako njih dvoje ne mogu boraviti u nekom od prenoćišta, ne idem ni ja - govori Hrvoje. Podrijetlom je iz mjesta Vrbica, u blizini Vinkovaca, a njegov se svijet promijenio 2011. godine, kad se otisnuo na putovanje biciklom od Slavonije do Pule. Bio je to trnovit put, ali je svakim korakom nešto novo naučio.

image

Hrvojev električni bicikl s prikolicom kojim putuje kroz Norvešku

Hrvoje Jurić/

- Počeci su bili teški, nisam imao dovoljno novca za hranu i često bih gladan vozio po stotinu kilometara. Nekad bi se takvi dani zaredali i cijeli projekt, to jest moj životni odabir, bio je stavljen na kušnju. Naći se tisuću ili dvije kilometara od kuće, bez ikoga svog, bez novca i s praznim stomakom nije bila budućnost kakvu sam zamišljao. Međutim, otac me naučio da svaku odluku, to jest njezinu posljedicu moram prihvatiti i naučiti nositi se s njom - prepričava Hrvoje svoj životni put. Najviše je, kaže, naučio iz pogrešaka i kada bi pao na dno.

- Treba biti realan, ja sam se upustio u nešto što nikad nisam radio, bez ikakve pozadine, iskustva i novca. Uglavnom improvizirajući, maksimalno sam iskoristio potencijal koji sam imao i na njega sa svakim projektom, novim susretom i prijeđenim kilometrom nadogradio nešto novo - zaključuje ovaj inspirativni pisac i fotograf.

Dok vozi Norveškom, ne žuri. Često stane, fotografira i snima, provede sate i sate na zraku. O ovom putovanju planira s kolegom Tinom Borovšakom napraviti film, a priprema i foto knjigu koju će predstaviti u svibnju. A usput planira i novo putovanje - sljedeći na redu je Island biciklom. Naravno, s Enom i Maxom u prikolici.

image

Hrvoje Jurić u vožnji Norveškom

Hrvoje Jurić/
image

Hrvoje Jurić u vožnji Norveškom

Hrvoje Jurić/
image

Hrvoje Jurić u vožnji Norveškom

Hrvoje Jurić/
image
Hrvoje Jurić/
image
Hrvoje Jurić/
image
Hrvoje Jurić/
image

Hrvoje Jurić i psi Ena i Max na putovanju Norveškom od Osla do Nordkappa

Hrvoje Jurić/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:56