Prozor u svijet

Sanjarite o Austriji? Pripremili smo vam savršeni virutalni izlet u zemlju kulture i planina

Pandemija nam je pomrsila brojne planove, no ne odustajemo. Vodimo vas u virtualnu šetnju kroz naljepše austrijske atrakcije
Dvorac Schonbrunn ima više od 1000 soba
 Vichie81/Getty Images

Pristupačna, lako dostupna i prelijepa. Upravo zbog ova tri razloga malo tko nije već posjetio Austriju i istražio barem neki njezin kutak. Pandemija koronavirusa mnoge je spriječila da u toj državi i ove godine, no mi smo odlučili ne odustati te smo je posjetili virtualno, iz udobnosti našeg doma, a isto smo iskustvo pripremili i za vas. Dakle, umjesto kofera, u ruke uzmite miš i udobno se smjestite na kauču. Ovo putovanje u zemlju Alpa, bogate povijesti i barokne arhitekture, očuvanih dvoraca te najstarijeg zoološkog vrta na svijetu, počinje samo jednim klikom miša!

image
Austrija je raj za ljubitelje planinskih vrhunaca
Amriphoto/Getty Images

Za početak, vodimo vas na neke od najpoznatijih austrijskih kulturnih odredišta i dvoraca. Na samo jednom linku nalazi se njih čak devet. Posebno ćemo istaknuti samo neke od njih.

Tu je, primjerice, palača Hellbrunn. Građena je od 1613. do 1619. godine, po nalogu Markusa Sittikusa von Hohenemsa, princ-nadbiskupa Salzburga, kojem je trebala služiti kao izričito dnevna ljetna rezidencija. Jeste li znali da je upravo to razlog što u tom dvorcu nema nijedne spavaće sobe? A to da je Markus imao specifičan smisao za humor? Imao je i malo je reći da je svojim gostima volio pripremati iznenađenja. U te je svrhe kameni stol i stolice na otvorenom dao opremiti "skrivenom fontanom" koja bi ih smočila kada bi sjeli. Naravno, on je jako dobro znao gdje mora stati kako bi ostao suh dok bi gledao kako drugi kisnu.

image
Kad ste u Hellbrunnu pazite se skrivenih fontana
Jimfeng/Getty Images

Osim Hellbrunna, tu je i Festung Hohensalzburg, jedan od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi. Izgrađen je 1077. godine i konstatno je bio proširivan, navodno je dom i najstarije željeznice na svijetu. Kad ste već tamo obratite pozornost na stropove njegovih prostorija. Njih krase zlatni gumbi koji simpoliziraju zvijezdano nebo.

image
Festung Hohensalzburg jedan je od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi
4fr/Getty Images/istockphoto

Kad ste već na dvorcima, nikako nemojte propustiti Mirabell. Izgrađen je 1606. godine, po nalogu princa-nadbiskupa Wolfa Dietricha Raitenaua, i to kao romantično utočište za njegovu ljubavnicu Salome Alt. Nažalost, tamo se nisu baš nauživali. On je uhićen, onda izbačena, a dvorac je dobio i novog vlasnika koji je krenuo u preuređenje. Inače, upravo u dvorištu tog dvorca snimljeno je nekoliko scena za legendarni film Moje pjesme, moji snovi.

image
Predivni dvorac Mirabell u Salzburgu
Cezary Wojtkowski/Getty Images

Idemo dalje, do Schönbrunna, najvećeg dvorca u Austriji kojeg godišnje, u normalnim okolnostima, posjetili čak dva i pol milijuna ljudi. Uz sam dvorac koji ima nevjerojatnih 1441 soba, nalazi se i park, a sam kompleks zauzima površinu od 160 hektara. Jedna od glavnih atrakcija u parku je istoimeni Zoološki vrt, najstariji zoološki vrt na svijetu koji je s radom počeo 1752. godine. Cijeli kompleks je 1996. godine uvršten na listu UNESCO-ove svjetske baštine.

image
Chunyip Wong/Getty Images

Kad ste već u Beču, imamo još dva prijedloga. Jedan je za ljubitelje knjiga, a to je Austrijska nacionalna knjižnica, koja sadrži čak 12 milijuna knjiga, karata i sličnih predmeta. Riječ je o najvećoj knjižnici u Austriji i u njoj je pohranjeno sve što je ikada izašlo u Austriji ili o Austriji u inozemstvu. Druga destinacija je Burgtheater, drugo najstarije kazalište u Europi. Jeste li znali da su tamošnji strop na velebnom stubištu oslikavali Franz Matsch i Gustav Klimt te da se upravo tamo može pronaći jedan jedini autportret tog slavnog umjetnika?

image
Burgtheater u Beču
Tomassereda/Getty Images/istockphoto

A kad smo već kod umjetnosti, ne propustite galeriju Belvedere. I tamo je Klim jedan od glavnih, uz Schilea i Kokoschku. Na izbor vam se nude četiri virtualne šetnje te 50 pojedinačnih izložaka za razgledavanje.

image
Palača Belvedere
Pressdigital/Getty Images/istockphoto

Iako je i ovo jako puno, Austrija nije samo to. Već smo spomenuli da se unutar njezinih granica nalaze prave prirodne ljepote. Neke od njih možete pogledati u videouradcima pomoću kojih ćete se nakratko virtualno teleportirati u, primjerice, plavetnilo jezera u Tirolu, slušati škripanje snjega pod cipelama ili baciti pogled na tamošnje predivne vrhunce.

image
Idilični prizori iz austrijskog Tirola
Pk-photos/Getty Images

Za "pravu" stvar posjetite najviši vrh u Austriji - 3798 metara visoki Grossglockner te pomoću webkamera istražite tamošnju 48 kilometara dugu planinsku cestu te pripadajuće područje.

image
Grossglockner i poznata planinska cesta
Scorpion_pl/Getty Images/istockphoto

Ili ste možda raspoloženi za paraglajding? Ili, kao šećer na kraju, za ledene špilje? Ako ste za, vodimo vas u "Eisriesenwelt" u Werfenu, najveću ledenu špilju na svijetu koja se proteže čak 42 kilometra u dubinu planine.

image
Pogled na ulaz u austrijske ledene špilje
Maisna/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:10