VODIČ ZA UŠTEDU (2)

Uz ove savjete, ne samo da će putovanje biti jeftinije, nego ćete i uštedjeti za ono iduće!

U ovom, drugom nastavku serijala donosimo niz trikova pomoću kojih možete štediti novac
 Contrastwerkstatt

Vodeći se dvjema idejama - nedostatku novca kao prepreci za putovanje i uštedi kao temelju nove pustolovine - odlučili smo pripremiti veliki vodič za što jeftinije putovanje. U njemu donosimo pregršt različitih informacija - od općenitih savjeta do specifičnih internetskih stranica i platformi koje vas mogu inspirirati da iduće putovanje doista bude ekstremno jeftino i da, primjerice, na smještaj ili prijevoz potrošite minimalno ili čak ništa. Posebno smo se osvrnuli i na neke od potencijalno vrlo korisnih aplikacija za putovanja. Mnoge od njih putovanje će vam olakšati i učiniti ga ugodnijim, a mnoge će vam nesumnjivo uštedjeti i novac. Razgovarali smo i sa samim putnicima te direktno od njih pokušali doznati neke tajne jeftinih putovanja.

U ovom, drugom dijelu našeg vodiča bavimo se općenitim savjetima za uštedu prilikom putovanja.

Avionska karta nerijetko je najskuplja stavka u budžetu za putovanja. Upravo stoga dobrano se isplati potruditi oko njezine kupnje, odnosno pokušati pronaći najjeftiniji mogući let. U tom kontekstu, postoji nekoliko načelnih pravila koja vam u tome mogu pomoći. Prvo, ako ikako možete (nažalost, često je nemoguće), budite fleksibilni oko datuma putovanja. Dakle, vrijeme putovanja, odnosno dane predviđene za putovanje, u tom slučaju prilagođavate najjeftinijoj karti, a ne obrnuto. Drugo, nemojte odmah odbaciti opciju dugog layovera, odnosno perioda čekanja između dva leta u slučaju onih nedirektnih letova do destinacije. Zvuči kao apsolutna gnjavaža na prvu, no takve karte ponekad znaju biti cjenovno pristupačnije, a vrijeme između letova možete iskoristiti za dodatni izlet, odnosno izlazak i šetnju gradom kojem zračna luka gravitira. Treće, prilikom pretraživanja letova nemojte se slijepo držati samo jednog aerodroma. Nerijetko odlične opcije i veze postoje u aerodromima u susjednim državama, a karte budu jeftine čak i kad se uračuna dolazak da samog aerodroma u drugoj državi. Što se tiče “dodatnih trikova”, stručnjaci za jeftina putovanja navode internetske stranice kao što su Secret Flying, Flight Deal i Skiplagged, kao odlične izvore za kupnju jeftinih karata ili, pak, tzv. error farea. Isto tako, kunu se da je nekada jeftinije kupiti dva odvojena, nedirektna leta, umjesto onog direktnog do destinacije, te kako je najjeftinije letjeti sredinom tjedna (od utorka do četvrtka) ili, pak, subotom navečer.

Prilikom kupnje avionskih karata posebnu pozornost obratite na prtljagu, odnosno koliko je kilograma i komada prtljage uključenu u cijenu vaše karte. Držite se tih gabarita kako ne biste trebali plaćati nadoknadu za višak prtljage. Posebnu pozornost na pitanje prtljage obratite prilikom kupnje karta kod niskotarifnih, budžet aviokompanija. Ako u tom slučaju doista želite uštedjeti novac, najbolje je putovati samo s ručnom prtljagom (jer cijena dodatne prtljage u nekim slučajevima bude čak skuplja od same avionske karte).

Učlanite se u neki od programa lojalnosti aviokompanija i skupljate bodove, odnosno milje, kako biste ostvarili određene pogodnosti i kupili jeftinije karte.

U slučaju dugog layovera, probajte prespavati na aerodromu kako ne biste trošili novac na smještaj. Na stranici sleepinginairports.net. možete pronaći detaljne informacije i recenzije onih koji su to učinili po pojedinačnim zračnim lukama.

Pakirajte se pažljivo i smisleno. Provjerite jeste li doista ponijeli sve što vam treba, kako na samoj destinaciji ne biste trebali trošiti novac na nešto što se greškom ostavili kod kuće.

Na putovanju svi volimo dobro pojesti. Uostalom, istraživanje gastronomske ponude neizostavni je dio samog iskustva putovanja. Jednako tako, ponekad se doista želimo počastiti dobrim, razvikanim, hvaljenim restoranom. Niz putnika u tom potonjem kontekstu tvrdi da, ako imate takvu želju, restoran tog tipa posjetite u doba ručka, a ne večere. Za to navode dva razloga. Prvi, gužva će biti manja. Drugi, jela izlistana na meniju za ručak u pravilu su jeftinija od onih za vrijeme večere.

Mnogi iskusni putnici tvrde kako u svom ruksaku, torbi ili koferu, uvijek imaju nešto hrane. Ona dobro dođe za prvu ruku na samoj destinaciji, a definitivno može pomoći u samom avionu (u slučaju da obrok nije uključen u cijenu karte te se dodatno naplaćuje) ili, pak, na aerodromu dok čekate idući let, a gdje iz svakog prikrajka vrište visoke cijene.

Na destinaciji se nemojte ustručavati posjetiti lokalne dućane, supermarkete ili, pak, tržnice na kojima možete kupiti hranu dostatnu za jednostavne obroke tijekom dana (primjerice, užinu ili doručak), a koji će vam u konačnici uštedjeti nešto novca.

Jedite ono što jedu lokalci. Pitajte ih za preporuku, posjetite njihove tržnice ili, pak, štandove na kojima se prodaje street food ili, pak, lokalne restorane i zalogajnice. Ne samo da je obično jeftinije, nego je i izuzetno ukusno.

Odmaknite se nekoliko ulica dalje od samog “turističkog centra”, gdje je sve prilagođeno turistima, pa tako i cijene. Nerijetko je dovoljno ući u ulicu do, ili skrenuti iza ugla. Sa svega nekoliko ekstra koraka cijena, ali i doživljaj, mogu postati još bolji.

Ponesite svoju vlastitu bočicu za vodu, šalicu za kavu ako je pijete, i platnenu vrećicu. Ne samo da ćete smanjiti količinu otpada koju proizvodite, nego si uštedjeti i novac. Naime, bočicu za vodu možete puniti vodom iznova na nizu mjesta (primjerice, na aerodromu na fontanama predviđenima za ispijanje vode), a izbjeći ćete i trošak plaćanja vrećica ili, pak, potencijalno ambalaže za van. U tom smislu, nije loše ponijeti sa sobom i plastičnu posudu za hranu.

Pješačenje je najjeftiniji “oblik prijevoza”, a često i jedan od najboljih načina za istraživanje nekog novog grada.

Ako želite razgledati grad u pratnji vodiča, probajte se suzdržati od automatskog kucanja na vrata agencije, i raspitajte se postoji li u tom gradu ili mjestu tzv. free walking tour. Riječ je o turama razgledavanja grada u pratnji lokalnog vodiča, a koji funkcionira prema sustavu napojnica. Dakle, sama tura se ne naplaćuje, nego pri njezinom kraju sami odlučujete koliku ćete napojnicu ostaviti vašem vodiču.

Probajte izbjegavati klasični turistički sadržaj koji obično drži cijenu, primjerice, turističke autobuse za razgledavanje, suvenirnice...

Ako volite posjećivati muzeje, vrijedi istražiti kako funkcioniraju glede naplate karata. U neke se destinacije, primjerice, isplati otići samo zbog toga što muzeji budu nekada potpuno besplatni. S druge strane, nerijetko imaju i dane otvorenih vrata ili, pak, besplatne upade na neki određeni dan u tjednu.

Ako putujete vlakom ili autobusom između određenih, nešto udaljenijih destinacija, odlična je opcija putovanja noću. Naime, tako ubijate dvije muhe istodobno. Ne samo da štedite novac koji bi, da ste putovali preko dana, trebali dati za smještaj, nego štedite i samo vrijeme. Ujutro, kad stignete na destinaciju, a pod uvjetom da nemate problem sa spavanjem u autobusu ili vlaku, imate cijeli jedan novi dan za istraživanje. U suprotnom, potrošili biste ga na vožnju.

Pokušajte se suzdržati od mijenjanja novca u zračnoj luci. Tečajevi obično nisu najpovoljniji, i ponekad je čak isplativije dignuti novac s bankomata.

Raspitajte se kakva je politika oko napojnica na vašoj destinaciji i njihovo ostavljanje prilagodite pravilima. Na nekim su destinacijama one apsolutni “must”, primjerice, u SAD-u, gdje postoje općeprihvaćeni postoci koji se ostavljaju za koju uslugu. Na nekima su one neprihvatljive i neuobičajene. Primjerice, u Japanu gdje ih, kako vjeruju da je dobra usluga standard, smatraju suvišnima te će, u slučaju da je ostavite, nerijetko dotrčati za vama kako bi vam ostavljeni novac vratili.

Budite fleksibilni i oko same destinacije. Možda vam je neka na listi želja već dugo, no za nju trenutačno nemate novca. Možda je pravi izbor ipak onaj gdje su troškovi života, primjerice, niži nego kod kuće.

Ne putujte u špici sezone. Gužve su posvuda, a cijene dosežu nebo. Ako ikako možete, pričekajte postsezonu ili, pak, na željenu destinaciju otputujte izvan turističke sezone. Ne samo da ćete je imati “samo za sebe”, već će i cijene biti znatno prihvatljivije.

Spremite se dijeliti. To se može odnositi na transport, ali i na spavaonicu u hostelu ili, pak, zajedničku kupaonicu u guesthouseu. Upravo takvi smještaji, iako nemate potpunu komociju, nude najveće uštede.

Hosteli ponekad naplaćuju posteljinu, ručnik ili, pak, lokot za stvari. Nije zgorega ponijeti svoje od doma.

Odredite si budžet za dotično putovanje, i držite ga se. Možda nije na odmet ta sredstva prebaciti i na posebni račun, kako biste imali točan pregled situacije i u svakom trenutku znali koliko novca još imate na raspolaganju. Nije loše voditi ni dnevnik troškova. Uz pomoć njega jednostavno je dokučiti “gdje je novac otišao” i, posljedično, promijeniti taj obrazac ponašanja u budućnosti.

Cjenkajte se! Na nizu destinacija cjenkanje je dio kulture, neizostavan igrokaz koji turisti ili mrze ili vole. U svakom slučaju, isplati se pokušati spustiti cijenu ili pitati za popust.

Ako putujete u grupi, odnosno s nekoliko ljudi, iskoristite njezinu snagu. Nemojte se ustručavati pitati za grupne popuste. Oni nerijetko donose velike uštede. Isto tako, ako ste student, nemojte zaboraviti svoju studentsku iskaznicu.

Tražite smještaj u kojem sami možete spremati hranu ili koji barem ima zajednički frižider u koji ju možete privremeno spremiti. Ako imate mogućnost kuhanja, ona vam možete uštedjeti mnogo novca. Ili, tražite smještaj koji u cijeni noćenja ima uključen i doručak.

Istražite koje su sve aktivnosti besplatne na vašoj destinaciji. Sprema li se možda neki ulični festival, sajam, koncert, neko društveno događanje, a za koje ne treba ulaznica? Često su upravo besplatne stvari - gledanje zalaska sunca s nekog predivnog mjesta, piknik u parku ili, pak, planinarenje do obližnjeg vrhunca - najljepše. Isto vrijedi i za atrakcije. Ulaz u neke se plaća, za druge je besplatan.

Budite pažljivi prilikom dizanja novca s bankomata, u smislu naknada koje su predviđene, kako upravo na njih ne biste potrošili masu novca.

Nabavite lokalnu SIM karticu, kako biste uštedjeli na troškovima roaminga i interneta.

Istražite na temelju tuđih iskustava pitanje rezervacija. Isplati li se više neke stvari rezervirati na licu mjesta ili, pak, unaprijed, prije odlaska na put.

Turističke agencije nude svakakve izlete, no neke od njih sasvim jednostavno i lagano možete napraviti i sami.

Prije odlaska na put uzmite putno osiguranje. U slučaju da se doista nešto loše dogodi, bit će vam drago što ga imate.

Zvuči teško, no pokušajte se suzdržati od kupnje suvenira. U pravilu, ionako završe kao sakupljači prašine, a ovako koštaju novca, ali i dodatnih kilograma u koferu.

Ponekad duži ostanak u nekom smještaju znači i popust, pogotovo izvan sezone, pa to nije loša opcija ako ste fleksibilni s vremenom i možete sporije putovati.

Suzdržite se od alkohola. Često je upravo alkohol jedna od najskupljih stvari na putovanjima, pogotovo ako ste “na budžetu”. Druge su alternative da malo ograničite konzumaciju, da tražite happy hour, pijete onaj lokalni, a ne uvozni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:54