BIJEG OD SMOGA

Zelene oaze usred asfalta: ovo su najzanimljiviji i najljepši botanički vrtovi na svijetu

Botanički vrtovi ponos su gradova, u njima možemo uživati u cvijeću i biljkama iz cijelog svijeta i na tren odmoriti od gradske vreve

Botanički vrt u Brooklynu poznat je po cvatnji trešanja

 /Depositphotos

Nema do prelijepe divlje prirode, divljeg cvijeća na livadi ili, pak, golemih, starih stabala mirne šume, no ponekad je baš gušt otići u botanički vrt i uživati u svoj svjetskoj egzotici i ekstravaganciji koju ne viđamo svakodnevno oko sebe. Upravo ti botanički vrtovi ne samo da su mjesto upoznavanja prirodnih ljepota, nego su često i oaze mira u užurbanim urbanim košnicama. Pokušali smo izdvojiti neke od najljepših i najzanimljivijih na svijetu, a "put" nas je odveo do dalekog Singapura i Vijetnama, tropskih prašuma Brazila, ali i do hladnog europskog sjevera.

Singapurski botanički vrtovi, Singapur

Sa svojih 160 godina postojanja ovo je jedan od najimpozantnijih botaničkih vrtova na svijetu. I ima sve. Na njegova 74 hektara nalazi se i djevičanska tropska šuma, i vrt đumbira, ali i nacionalni vrt orhideja koje su jedno od njegovih glavnih blaga. Meka za ljubitelje te biljke jer u njemu raste čak 20.000 primjeraka orhideja. Sam vrt je uvršten i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. U njemu žive i majmuni.

image
/Depositphotos

Botanički vrt Montreal, Kanada

Ovaj botanički vrt nalazi se u gradskom parku Maisonneuv, i u biti čini velik dio muzejske četvrti Space For Life. Sastoji se od deset staklenika i 30 tematskih vrtova i prava je meka za ljubitelje zelenila. Osim toga, dom je gigantskih topiari skulptura. Botanički vrt je osnovan 1931. godine i popularna je atrakcija unutar samog grada.

image
/Depositphotos

Jardim Botânico, Brazil

Odmah ispod gigantskog kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru, u podnožju brda Corcovado, prostire se ovaj botanički vrt i prvoklasno iskustvo prašume s majmunima i 140 različitih vrsta ptica. Sam vrt se proteže na 140 hektara i sadrži više od 6500 vrsta biljaka. Osnovan je 1808. godine i prva mu je namjena bila "aklimatizacija" začina prije uvoza u Europu. Za javnost je otvoren 1822. godine, a i dandanas je jedna od najvažnijih lokacija za botanička istraživanja u Brazilu. U njemu živi i rijedak jastreb bijelog vrata.

image
/Depositphotos

Kraljevski botanički vrtovi, Velika Britanija

Royal Botanic Gardens ili Kew Botanic Gardens hvali se jednom od najvećih i po bioraznolikosti najvažnijih botaničkih zbirki na svijetu. Proteže se na 130 hektara, a sam botanički vrt osnovan je 1840. godine i u njemu je najmanje 30 tisuća različitih vrsta biljaka. Također je dom jednog od najvećih herbarija na svijetu te knjižnice koja sadrži više od 750 tisuća knjiga.

image
/Depositphotos

Jardin Majorelle, Marrakech, Maroko

Ovo mjesto nezaobilazna je stanica na marokanskoj turističkoj karti. Smješten na sjeveru grada, ovaj botanički vrt prvo je bio privatni vrt francuskog slikara Jacquesa Majorellea. Umjetnik ga je kupio 1920-ih godina i potpuno se posvetio njegovu dizajniranju. Šezdeset godina poslije preuzeli su ga modni dizajner Yves Saint-Laurent i njegov partner. Spoj je francuskog kubizma i tradicionalne marokanske arhitekture, rijetkih kaktusa i 15 vrsta ptica, a u njemu se može razgledati i dizajnerova osobna kolekcija tekstila iz sjeverne Afrike.

image
David Hernandez Valle/Deposiphotos

Brooklyn Botanic Garden, SAD

Oni koji traže malo mira od užurbanih ulica New Yorka ovdje ga definitivno pronalaze. Park se prostire na 21 hektar i u njemu su tisuće vrsta biljaka. Svake godine gomile ljudi upravo tamo gledaju famoznu sakuru. Naime, park se može pohvaliti s 200 stabala trešanja, i to čak 42 različite vrste, te ovaj botanički vrt slovi kao jedno od najboljih mjesta za sakuru na svijetu, osim, naravno, Japana. U njemu je napravljen i prvi Japanom inspirirani vrt u SAD-u i ima tri temperaturno kontrolirana paviljona. Osnovan je 1910., a godišnje ga posjeti oko 900 tisuća ljudi.

Nacionalni botanički vrt Kirstenbosch, Južnoafrička Republika

Ovaj botanički vrt, smješten na istočnim padinama Table Mountaina u Cape Townu, slovi kao jedan od najljepših botaničkih vrtova na svijetu. Osnovan je 1913. godine, a u povodu njegove stote godišnjice sagrađen je i Centenary Tree Canopy Walkway, čelično-drvena šetnica u krošnjama. Šetnica je bila inspirirana kosturom zmije pa se popularno zove The Boomslang, odnosno "drvo zmija".

image
/Depositphotos

Tropski botanički vrt Nongnooch, Tajland

Ovaj botanički vrt prostire se na 200 hektara brdašaca i dolina u zaleđu Pattaye i "dijete" je bračnog para Nongnooch koji su, inspirirani ljepotom najpoznatijih svjetskih vrtova, odlučili svoj voćnjak pretvoriti u tropski vrt. Za javnost se otvorio 1980. godine i jedna je najpopularnijih atrakcija u tom području. Sam vrt predstavlja spoj tajlandske arhitekture i europskih vrtova. Jedna od novina u vrtu je i Dolina dinosaura u kojoj se mogu razgledati skulpture dinosaura u realnim dimenzijama.

image
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite./Depositphotos

Arktičko-alpski botanički vrt, Tromsø, Norveška

Arktičko-alpski botanički vrt jedan je od najneobičnijih vrtova na svijetu te najsjeverniji botanički vrt. Otvoren je 1994. godine, a dom je, kao što i samo ime govori, arktičkim i alpskim biljkama sa sjeverne hemisfere. Smješten je na sjeveroistoku kampusa Sveučilišta Tromsø, koje o njemu vodi i brigu, a nije ograđen niti se naplaćuje ulaznica. Otvoren je svakodnevno tijekom cijele godine, no najljepši je od kraja svibnja do sredine listopada.

image
/Shutterstock

Botanički vrt Adelaide, Australija

Sa svojih 50 hektara ovaj botanički vrt prava je oaza usred grada. Njegova je zvijezda tzv. Palm House, predivan viktorijanski staklenik u centru samog botaničkog vrta, koji je uvezen iz Bremena u Njemačkoj 1875. godine. U njemu je kolekcija madagaskarskih biljaka, od kojih su mnoge ugrožene u svom prirodnom domu. Isto tako, tu je i neobičan staklenik sagrađen 1989. godine, koji je jedan od najvećih na južnoj hemisferi te podsjeća na svemirski brod.

image
/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 16:21