Novi trend

Znate li što je "volonturizam"? Odvojite svoje vrijeme i pomozite, a usput upoznajte Hrvatsku!

Ostatak ove godine - dok su putovanja izvan Hrvatske i dalje komplicirana - idealno je vrijeme za spajanje korisnog i ugodnog
 South_agency/Getty Images

Želite učiniti nešto dobro, pomoći na neki način, a istodobno se maknuti iz svog ustaljenog okruženja, presjeći svakodnevicu ili uobičajen, tipičan godišnji odmor te možda upoznati neki novi kraj ili ljude na jedan drugačiji, dublji način? Ukratko, steći neko upečatljivije iskustvo i pritom dati dio sebe za neki viši cilj? Imamo prijedlog, a zove se - volontiranje!

Ako dosad niste razmišljali o toj opciji, možda je ostatak ove godine - dok su putovanja izvan granica Hrvatske i dalje često komplicirana, a najpopularnija izletišta u Hrvatskoj krcata domaćim turistima - baš idealno vrijeme za tu ideju.

Prema definiciji, volontiranje je "dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje". Kao takvo, jedan je od važnijih oblika aktivnog sudjelovanja građana u zajednici.

Ovdje možete pročitati iskustvo volontiranja na Mljetu.



"Ono potiče društveni aktivizam, a spremnost na aktivno djelovanje i prepoznavanje potreba u zajednici može pomoći društvu da brže i kvalitetnije riješi nagomilane probleme u zajednici. Tako volontiranje, kao društveni fenomen, doprinosi pojačanom sudjelovanju građana u društvenom životu, pomaže stvaranju lokalnih mreža i stvara osjećaj odgovornosti za rješavanje problema koji postoje u zajednicama", navode u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva.

No, ideja s kojom mi koketiramo u uvodu ovog teksta ima i svoje ime - volonturizam. "Kad volontiranju pridružimo turizam uz organizirane, pametno osmišljene i učinkovite volonterske programe koji povezuju resurse u lokalnoj zajednici, kao rezultat dobit ćemo koncept usmjeren pozitivnim promjenama u društvu te brojne prilike za uključivanje volonturista. Volonturisti poklanjaju svoje vrijeme, vještine i energiju, neki mogu i financijski pomagati projekte i upotpunjuju ih, pritom dajući svoj doprinos i dodanu vrijednost u stvaranju kulturne razmjene i razumijevanja", objašnjavaju u toj organizaciji.

VOLONTURIZAM U SVIJETU

Diljem svijeta je pojam volonturizam razvikan, smatra se jednim od najbrže rastućih travel trendova, a zainteresirani ponekad, navodi se u nekim izvorima, plaćaju i 2000 dolara kako bi bili sudionici nekih od ponuđenih programa. Prema procjenama, sama industrija na godišnjoj je razini vrijedna oko 2,6 milijardi dolara.

No, volonturizam se u inozemstvu nerijetko nalazi i na meti kritika - jedna od glavnih veže se uz to da organizacije takvih programa u pojedinim zemljama iskorištavaju i same volontere, ali i volonterske ciljeve i one kojima bi se trebalo pomoći, a sve radi vlastitog financijskog probitka.
Upućeni savjetuju oprez pri odabiru organizacije i programa, pogotovo kada se on tiče rada s djecom.

Za sve preporuke kako pristupiti volonturizmu općenito upućujemo vas na stranice krovne europske organizacije volonterskih centara - Centre for European Volunteering - koja, među ostalim, na svojim podstranicama nude informativne materijale i na tu temu, koji će vam pomoći u potencijalnom odabiru i dati smjernice kako pristupiti volontiranju u kontekstu volonturizma.

No, da bi volonturističko iskustvo bilo potpuno, istinsko volontersko iskustvo, odnosno da bi ono moglo volonturistu ponuditi ipak nešto više od običnog odmora i pozicionirati ga kao aktivnog dionika zajednice, naglašavaju, potrebno je uložiti dodatne napore u osmišljavanje volonturističkih programa.

"Prilikom razvoja ovakvih programa potrebno je voditi računa o sljedećim specifičnostima: razvoju programa u skladu s potrebama u zajednici; usmjerenosti prema turistima i putnicima koji žele napraviti neku pozitivnu promjenu u zajednici u koju dolaze; upoznavanju lokaliteta i novih mjesta; doživljaju turističkog iskustva; interakciji lokalnog stanovništva i volonturista; održivom razvoju", navode.

image
Halfpoint/Getty Images/istockphoto

Što se tiče same Hrvatske, u njoj je, pojašnjavaju, koncept volonturizma relativno nov. Tek se, dodaju, nekolicina organizacija ozbiljnije bavila njegovim razvojem i poticanjem na kreiranje volonturističkih programa u zajednici. Stoga smo i zatražili njihovu pomoć pri izdvajanju nekoliko prijedloga koje navodimo u ovom članku. "Primjeri dobre prakse opisani u nastavku nisu kreirani s ciljem poticanja volonturizma. Ipak, njihov kontinuitet u zajednici, prilike i mogućnosti koje nude, kao i organiziranost i posvećenost organizacija koje provode ove volonterske programe u lokalnim zajednicama zasigurno predstavljaju i potencijal za sve one koji žele spojiti ugodno s korisnim: volontirati i putovati", tvrde u Hrvatskom centru za razvoj volonterstva.

Neke od izdvojenih prijedloga "za spajanje ugodnog s korisnim", koje navodimo u ovom članku, grupirali smo po regionalnim centrima Hrvatske: Osijek, Zagreb, Rijeka i Split. Ako vas zanimaju dodatne informacije o volonturizmu, uputite se na internet stranicu www.volonturizam.info.

Kako pronaći volonterski program?

U Hrvatskom centru za razvoj volonterstva objašnjavaju da u Hrvatskoj, kako bi se građanima olakšalo pronaći volonterski angažman u zajednici te kako bi im se pružila podrška tijekom volontiranja, djeluju četiri regionalna (Osijek, Zagreb, Rijeka, Split) i 30-ak lokalnih volonterskih centara. Popis volonterskih centara u Hrvatskoj može se pronaći na stranici: www.hcrv.hr/centri-heading/mapa. Oni građanima pružaju informacije o mogućnostima volontiranja u lokalnim zajednicama te u suradnji s organizatorima volontiranja oglašavaju potrebe za volonterima.

RIJEKA I OKOLICA

Prstenovanje ptica

Udruga Biom svake godine na početku jesenske selidbe ptica organizira ornitološki kamp u Parku prirode Učka. Misija volonterskog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje stanja lokalnih populacija ptica. Tijekom kampa ptice se hvata pomoću ornitoloških mreža nakon čega se uhvaćene jedinke prstenuju, uzimaju im se dodatne mjere, određuje vrsta, spol i starost te ih se u najkraćem mogućem vremenu pušta natrag na slobodu. Aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači, ali volonteri mogu pomoći u svim dnevnim aktivnostima kampa te učiti o pticama i njihovim staništima iz prve ruke. Prijave za kamp bit će otvorene najkasnije u srpnju, a sve informacije bit će objavljene na web stranici www.biom.hr. U slučaju dodatnih pitanja zainteresirani se mogu javiti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Obnova suhozida
Aktivnosti obnove suhozida putem volonterskih edukativnih radionica u posljednjih nekoliko godina pokazale su se kao vrlo zanimljiv i privlačan način valorizacije kulturne baštine. Vjetar u leđa dobile su i međunarodnim priznanjem, upisom umijeća gradnje suhozida na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva. Suhozidnih meštara na Kvarneru ima i rado se uključuju u suhozidne radionice namijenjene široj javnosti, djeci, studentima, mladim profesionalcima, turistima i svim ostalim zainteresiranima za kvalitetno i aktivno provođenje godišnjeg odmora ili slobodnog vikenda na otvorenom. Organiziranjem takvih radionica, povezivanjem meštara i volontera, već 14 godina bavi se udruga Dragodid sa sjedištem u Šapjanama pokraj Rijeke. O svim aktivnostima može se čitati na portalu dragodid.org i Facebook stranici gdje se prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana. Tako će tamo biti najavljene i skore kvarnerske suhozidne aktivnosti. U planu su vikend-radionica obnove suhozida u Matuljima i tradicionalni, 12. međunarodni baštinski kamp u selu Petrebišća u Parku prirode Učka.

OSIJEK I OKOLICA

Terapijsko jahanje
Unutar Udruge MOGU Osijek volonteri su uvijek dobrodošli i mogu se uključiti u aktivnosti vezane uz skrb konja (čišćenje, kupanje, paša, hranjenje...), biti pomagači pri terapiji pomoću konja gdje će biti uz korisnika pri jahanju, sudjelovati u održavanju prostora udruge (zelenila, ukrasnog cvijeća, okoliša...) ili prošetati neke od životinja koji se nalaze u udruzi. Tijekom listopada organizira se i globalna volonterska akcija “72 sata bez kompromisa” pa će volontere rado uključiti u prigodne aktivnosti vezane uz taj volonterski projekt.

Održivi razvoj
Udruga Iskra waldorfska inicijativa osnovana je s misijom djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj. Iskra je pokrenula “Učionicu održivog razvoja”, ekoplatformu na otvorenom, koja ima cilj prenijeti praktična znanja i načela održivog razvoja. Nalazi se u gradu, a opet u ruralnom ambijentu. “Učionicu” je samo prošle godine posjetilo više od 300 djece i mladih te više desetaka obitelji. Volonteri se mogu uključiti kao asistenti u provedbi aktivnosti, logistička podrška u održavanju “Učionice održivog razvoja”, ali i kao inicijatori novih aktivnosti u skladu s načelima održivosti.

Rad na uključivosti
Inkluzivna kuća Zvono razvija brojne programe za osobe s invaliditetom, djecu i mlade na području Osječko-baranjske županije. Promiče filozofiju inkluzije i radi na poboljšanju uvjeta u lokalnoj zajednici kako bi se ostvarila normalizacija i inkluzija osoba s invaliditetom u tu zajednicu. Volonteri se tijekom cijele godine mogu uključiti u inkluzivne volonterske aktivnosti u kampu Citadela i organiziranje volonterskih akcija u lokalnoj zajednici, a u rujnu u organizaciju Forest art festivala u kampu Citadela (izložbe umjetničkih radova, glazbeni program, različite radionice poput plesa na svili, oslikavanja majica, radionica boja i izrada dream catchera).

Prošećite psa
U osječkom azilu Udruge Pobjede živi 180 pasa i svi su željni pažnje, da ih netko barem na tren malkice razmazi. Odličnu priliku za to volonteri imaju svaki dan od 10 do 18 sati. Dravu, šetnicu uz Dravu, put kroz šumu, sunce, povoce i prekrasne pse osigurava azil, a volonteri, kako navode, trebaju ponijeti samo smiješak i pridružiti se.

image
Mladenbalinovac/Getty Images

SPLIT I OKOLICA

Zdravi Varoš
IKS Festival, koji se pozicionirao kao važno središte za suvremene plesne i interdisciplinarne prakse u Splitu, nositelj je projekta EU “Projekt Solar - sunčani Varoš sretnih stanovnika - revitalizacija prostora i uspostava društveno-kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita”. U sklopu projekta, u suradnji s ostalim partnerima, provest će se 100 kulturno-umjetničkih, edukativnih i informativnih programa u društveno-kulturnom centru Solar kroz tri programske linije: kulturno- umjetnički program, diskurzivni program i Zdravi Varoš te će se uključiti 20-ak volontera. Trenutačno su u provedbi diskurzivnog programa Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita “GET”, vezan uz osnivanje fokus-grupa i provođenje upitnika za organizacije civilnog društva i upitnika za detektiranje potreba javne zajednice (stanovnika na području gradskog kotara Varoš). Kroz provođenje diskurzivnog programa iskristalizirat će se realni problemi i potrebe lokalnog stanovništva te će se nastojati uspostaviti javno-civilno partnerstvo u svrhu rješavanja detektiranih problema i poticanja kvalitetnije suradnje između svih dionika. Filtriranjem realnih problema zajednice i iz njezinih očitih potreba stvarat će se i volonterske pozicije koje bi pridonijele kvalitetnijoj provedbi linije Zdravi Varoš, a isto tako volontiranje će biti omogućeno i tijekom festivalskih aktivnosti. Zasad su volonteri s kojima surađuju s područja Splitsko-dalmatinske županije, no u budućnosti planiraju omogućiti smještaj i za one koji bi došli iz drugih krajeva.

Suvremena umjetnost
Od 1. srpnja do 2. kolovoza 2021. na otoku Hvaru održat će se prvi Jelsa Art Bijenale, festival suvremene umjetnosti. Okosnicu programa čine dvije izložbe u zgradama izvan upotrebe: ambulanti - napuštenoj zgradi bivšeg Doma zdravlja i u hotelu Jadran. Izložba u ambulanti bavi se temom zdravlja, a izložba u hotelu Jadran bavi se problemom plastike u morima. Posebna poslastica programa je svjetlosna instalacija “Kaleidotree” portugalskog kolektiva Openfield Creative Lab, koja će biti postavljena u Starogradskom polju (Ager/Hora), vrijednom lokalitetu prirodne i kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Odnosom umjetnosti i znanosti bavi se, pak, radionica nizozemskog kustoskog kolektiva Moon Gallery koji će mlade umjetnike u rezidenciji voditi u oblikovanju i prezentaciji ideja koje su vrijedne slanja na Mjesec. U tome će im pomoći partneri s Geodetskog fakulteta Zagreb i Opservatorija Hvar gdje će biti održano nekoliko istraživačkih posjeta te predavanja koja će za umjetnike i javnost u Jelsi održati stručni suradnici projekta Moon Gallery, između ostalih Bernard Foing, astrofizičar kojeg u znanstvenim krugovima nazivaju “ocem prve europske misije na Mjesec”. U program je uključeno 15 hrvatskih i isto toliko stranih umjetnika.

ZAGREB I OKOLICA

Kulturno djelovanje
ARKTIK - institut za budućnost umjetnička je organizacija koja za svoju misiju ima produkciju socijalno osviještenih umjetničkih projekata i davanje glasa kroz umjetnost onim ljudima i temama koje se premalo čuje. Opcije volontiranja nude svima koje zanimaju suvremena umjetnost, kulturno djelovanje i društvena angažiranost. Volonteri - koji mogu raditi od kuće, uz vlastito računalo, ali i na samom terenu - zauzvrat mogu dobiti, tvrde, iskustvo pri stvaranju novih umjetničkih projekata, produkciji, organizaciji, radu s medijima, mogućnost promatranja kazališnih proba, izrade scenografije i kostima te besplatne knjige i ulaznice za predstave. Onima koji žele na “teren” nude opciju volontiranja u Zagrebu, u KUC-u Travno, i na drugim lokacijama. Riječ je o fotografiranju kazališnih radionica, a volonterima je potreban vlastiti fotoaparat ili kvalitetna kamera na mobitelu, dok su im osigurani troškovi prijevoza i jedan obrok u danu. Za sve dodatne informacije posjetite njihovu stranicu ili se javite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

image
Fredfroese/Getty Images

Ranjive skupine
Centar Krugovi usmjeren je prema razvoju programa volonterske podrške i povećanju kompetencija, otkrivanja talenata i osobnih potencijala mladih ljudi prilikom volonterskog angažmana. Program Europske snage solidarnosti pruža priliku mladima od 18 do 30 godina da doprinesu društvu, volontiraju i rade za opće dobro, iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju vještine. Putem ovog programa u zadnjih pet godina ugostili su više od 20 volontera iz Poljske, Ukrajine, Italije, Španjolske, Rumunjske, BiH, Hrvatske, Portugala, Turske i Grčke. Projekt koji provode od 1. rujna 2020. do 30. rujna 2021. s četiri volontera iz Poljske, BiH, Hrvatske i Ukrajine osmišljen je kako bi potaknuo volontersko iskustvo za mlade koji pružaju podršku ranjivim skupinama: starijima, nemoćnima, maligno oboljelima, osobama niskog socijalnog statusa, te su uključeni u rad udruge s djecom i mladima, kao i u projektni menadžment. Volonteri su uključeni i u program podrške djeci i mladima u sklopu projekata koji se tiču prevencije vršnjačkog nasilja u školama.Zbog koronavirusa, od sredine ožujka 2020. dio aktivnosti prebacili su online. Svi zainteresirani mogu se registrirati na European Youth Portalu, ali i javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nacionalna kampanja "Hrvatska volontira"

Nacionalna kampanja "Hrvatska volontira" odvija se jedanaestu godinu zaredom. Njom se želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojemu svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni te potaknuti što veći broj građana i organizacija iz Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti te time promovirati vrijednost volontiranja. Sve planirane aktivnosti tijekom kampanje "Hrvatska volontira" bit će dostupne putem online baze volonterskih aktivnosti (http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr) u rujnu. U tom razdoblju, zbog prirode same kampanje, organizacije su otvorene za prihvat većeg broja volontera.

image
Sdi Productions/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:24