AKTIVNI ODMOR

10 najboljih izleta po Hrvatskoj prema preporuci inicijatora Via Adriatice

Od otoka do planina, kajaka do bicikla, na ovim destinacijama ćete se još jednom zaljubiti u Lijepu našu
 Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Srećko Vukov Hrvatsku, onu izvan gradova i urbanih betonskih staza, poznaje kao svoj džep. Do sad je vodio gotovo 300 planinarskih, biciklističkih, kajakaških izleta. Čovjek je u čijoj je glavi začeta ideja o Via Adriatici, sad dobro trasiranoj prvoj hrvatskoj dugopružnoj turističko-planinarskoj stazi, dugoj 1100 kilometara. Vukov je i osnivač Udruge AktivNatura koja okuplja ljubitelje prirode. 10 pobrojanih izleta nikako mu nije i apsolutno i 10 najljepših, da izbor radi sutra, a ne danas, zaključuje: „od sve te ljepote koju sam prošao, na um bi mi palo 10 drugih, ništa manje atraktivnih.“ Na adresi www.sreckovukov.com stoji još desetine Srećkovih ideja za izlete.

1. Otok rab od Mišnjaka do Lopara - hodanje

Otok Rab je neiscrpan izvor izletničkih ideja, i to za hodanje, bicikliranje ili kajakarenje uz obalu. Vukov preporuča
cjelodnevno hodanje divljom sjeveroistočnom obalom od trajektnog pristaništa Mišnjak do mjesta Lopar. Tu je stazu moguće i razlomiti na dva dana (1. dan Mišnjak - vrh Kamenjak, 2. dan vrh Kamenjak - Lopar), oni koji su u izvrsnoj psihofizičkoj kondiciji mogu je proći i u dan. Riječ je o 25 km staze na kojoj se savladava oko 1100 metara nadmorske visine.

image
Posjet otoku Rabu iskoristite za aktivan odmor i planinarenje
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Prve dvije trećine staze tehnički su zahtjevne, na njoj su oštre škrape koje traže visoku koncentraciju. Staza vodi i do vrha Kamenjaka (408 mnv), najviše točke Raba. Posljednja trećina staze spaja se na Premužićevu stazu (da, ona na sj. Velebitu nije jedina!) koja vodi u Lopar. „Hodača ništa ne može pripremiti na svu ljepotu surovog kamenjara kojim staza prolazi, meni je to jedna od najatraktivnijih staza u cijeloj Hrvatskoj.“ Kao logistiku možete koristiti otočnu taxi službu, da vas vrati na trajekt a aute možete ostaviti u Stinici, trajektnom pristaništu na obali. Moguće je prespavati u planinarskom skloništu u sklopu planinarskog doma u Jablancu ili nešto udobnije naći preko TZ Grada Raba. Zbog zahtjevnog terena staza nije ni za djecu niti za pse. Vodite računa o dovoljnoj količini vode u ruksaku.


2. Dolina Gacke - bicikl

Vukov kaže da mu je ovaj jednodnevni biciklistički izlet u dolinu Gacke jedan od dražih koje je vodio. „No, za svaki preporučeni izlet vrijedi da ga, imate li više vremena i nešto kreativnosti možete pretvoriti u dvodnevni, a i obrnuto. Bitno je razraditi logistiku, kako doći od točke A do točke B i rezervirati smještaj. Kružni izleti, oni koji počinju i završavaju na istom mjestu, veliku logistiku i ne traže.
Nije Gacka i njezini lijepo uređeni izvori (Majerovo vrilo i Tonkovića vrilo) jedino što se vidi biciklirajući njezinom dolinom, već i nepregledne livade, uske asfaltirane i šljunčane ceste, tamo je i zanimljiv, neispravan transportni avion Douglas DC3 koji od 1977. stoji na aerodromu Otočac. Za odabir staza Vukov preporuča staze koje su trasirali i označili članovi BK Barkan iz Otočca, kod njih se mogu nabaviti i tiskani vodiče za staze.

image
Staza oko rijeke Gacke vrlo je jednostavna i pogodna za djecu
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Preporuča dvije staze: Stazu Tri jezera i Barkanovu stazu jer kombinacijom obiju vidi se ne samo nizinski dio nego "zagrebe" i po brdskom šumskom dijelu. „Preporučam stazu Ursa major koja vodi do
Kutereva, poznatog utočišta za mlade medvjede. Dakle, dosta razloga da se tamo provedu i dva dana, a smještaj potražite u TZ Otočac.“ Staze nisu odviše zahtjevne, mogu ih proći i djeca.

3. Biseri Gorskog Kotara - hodanje

Za ovaj izlet Vukov kaže: „Jedne sam godine zbog išijasa mjesecima bio spriječen voditi zahtjevnije hodačke ture pa sam ekipu poveo na jednodnevnu turneju Gorskim Kotarom. Ideja je bila autom povezati najzanimljivije lokacije a opet, na svakoj obaviti barem neku kraću šetnju. Tako smo prvo svratili do izvora rijeke Kupe.

image
Nebrojeno je lijepih i jednostavnih staza u Gorskom kotaru
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Aute ostavili u selu Razloge iz kojeg nas je staza dovela do tog čarobnog mjesta gdje se rađa Kupa. Zatim smo se odvezli do Lokvarskog jezera. Pa smo se odvezli do Skrada iz kojeg cestom do kanjona Vražji prolaz kojim smo pješačili skroz do Muževe hiže, špilje na kraju staze. Nedaleko je i prekrasan slap Zeleni vir do kojeg također vodi staza od oko 15 minuta hoda.
Na kraju smo autima otišli i do kanjona Kamačnik, kojim vodi lijepa staza skroz do izvora Kamačnika.
Jedan izlet na kojem ćete se naotvarati vrata automobila ali i napuniti osjetila najfinijim zvucima i prizorima koji će vam se urezati u pamćenje. Izlet za cijelu obitelj.“

4. Lokvarsko jezero - kajak

Veslanje rijekom posebno je iskustvo jer jedino tako možemo uistinu dobro upoznati njen tok. Inače nam ostaju poznate samo one rijetke lokacije na obalama koje su nam dostupne cestom ili stazom. Kajakom upoznate cijeli bogat svijet između tih lokacija. Rijeka sa svojom strujom, brzacima i slapovima zahtjeva dobru pripremu i potencijalno može biti opasna, a za veslače početnike nema boljeg "poligona" od jezera.

image
Ljepote Lokvarskog jezera najbolje je istražiti u kajaku
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Ovaj put mislim na Lokvarsko jezero u Gorskom Kotaru. To se akumulacijsko jezero nalazi na nadmorskoj visini od cca 760 mnv, što ga čini pomalo gorskim jezerom. Okružen je crnogoricom pa pruža osjećaj da ste negdje u Kanadi. Iako je dugačko tek nepuna 4 kilometra, ima prilično razvedenu obalu punu zaljeva pa će krug uz obalu iznositi gotovo 20 km, što je dovoljno za jedan, čak i dva dana ako noćite negdje u blizini. Možete vezati kajak na krajnjoj zapadnoj strani jezera pa cestom prošetati 200 metara do kafića u Mrzloj Vodici. Preporučam kupnju kajaka na napuhavanje. Ti su kajaci rađeni od izdržljivih materijala a praktični su za transport i skladištenje. Na rijeci ili jezeru pružaju udobnost i veliku stabilnost. Osim kajaka, potrebno je kupiti veslo, pumpu i prsluk, te vodonepropusnu torbu koja vam stvari drži suhima. U Decathlonu ćete sve navedeno naći za cca 2000 kuna ako kupujete kajak jednosjed, nešto više ako se radi o dvosjedu ili trosjedu.


5. Dinara (Sinjal) - hodanje

Najviši vrh Dinare, istoimena Dinara, u narodu poznat i kao Sinjal (1831 mnv) najviši je planinski vrh Hrvatske.
Za popeti se na njega treba 2 dana i dobra psihofizička kondicija. Prvo u Kninu obiđite poznatu tvrđavu, zatim se autom odvezite do slapa Krčić, jednog od najimpresivnijih u Hrvatskoj. Ispod njega je izvor rijeke Krke. Od slapa Krčić nastavite autom makadamom kroz kanjon Krčića do sela Mirkovići. Tu ostavljate vozilo i krećete na dvodnevnu planinarsku turu.

image
S Dinare se pruža prekrasan pogled na sve strane svijeta
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Pobrinite se da pomoću kninske taxi službe ili poznanika osigurate logistiku koja će vas drugi dan pokupiti kod izvora rijeke Cetine i vratiti u Mirkoviće po vaš auto. Od Mirkovića krećete na uspon na Dinaru. Nakon što savladate glavni uspon izbit ćete na Duler i Samare, slikopisni dio Dinare s kojeg se već nazire i najviši vrh. Na najvišem vrhu osim nezaboravnog pogleda na prostranstva Dinare na sve strane svijeta, naći ćete i malo sklonište s upisnom knjigom, u kojem se možete presvući ili nakratko skloniti od vjetra. Nakon toga spuštate se prema jugu do planinarskog skloništa Drago Grubać, postavljenog nedavno koje je ujedno i najviše planinarsko sklonište u Hrvatskoj. Tu prenoćite, za što vam je potrebna vreća za spavanje (ponijeti u ruksaku). Drugi dan nastavite spust prema vrelu Cetine, jednom od najljepših grebenskih staza u Hrvatskoj. Nakon uživanja u blizini izvora Cetine, logistika će vas vratiti do auta.

6. Tulove grede i Majstorska cesta - hodanje

Bilo da krenete s kontinenta na more i obrnuto ili da vam bude kao ciljani izlet, odvezite se monumentalnim zdanjem - Majstorskom cestom. Ta makadamska cesta puštena je u promet 1832., izgrađena po pravilima planinskog graditeljstva koja vrijede i danas. Nebitno krećete li iz Svetog Roka s ličke ili iz Zatona Obrovačkog s primorske strane, vožnja je jednako posebna.

image
Do Tulovih greda možete doći s ličke strane, ali i primorske, iz Zatona Obrovačkog
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Parkirajte auto kod vjetrobrana podno Tulovih greda i pješačite markiranom stazom do vrha Tulovih greda - jednog od najmarkantnijih lokaliteta na Velebitu. Uspon traje oko 45 minuta, traži djelomično korištenje i ruku ne sam nogu, budete li nesigurni,
možete se okrenuti i vratiti do auta, ali zađite barem u ono kameno predvorje, do kojeg ćete samo hodati stazom.7. Papuk - hodanje i/ili bicikl

Papuk je ponešto nepravedno zapostavljeni planinski šumski biser Hrvatske. Vukov kaže da ne zna je li ga bolje upoznati
planinarenjem ili biciklom. „Probao sam oboje i ne znam što mi je ljepše, voziti biciklom makadamima kroz predivnu šumu uz potok ili hodati stazama Papuka i uživati na vrhu Ivačka glava (913 mnv).

image
Glavna staza na Papuku su Jankovci
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

U svakom slučaju, ako ćete staviti bicikl na auto i uputiti se prema Papuku, auto ostavite u Velikoj i biciklima vozite prema Jankovcu, predjelu s jezerom i velikim slapom Skakavac. Na Jankovcu preporučam noćenje u planinarskom domu koji je više nalik hotelu nego domu. Vrhunski smještaj i hrana po prihvatljivoj cijeni. Drugi dan vožnja nazad do Velike, dužinu trase možete i produžiti, ovisno o slobodnom vremenu i fizičkoj kondiciji.“
Planinarite li Papukom sugerira da baza bude Jankovac, pa od tamo možete poduzimati dnevne planinarske ture i šetnje.

8. Sjeverni Velebit makadamom - bicikl

Planinari često obilaze Zavižan, Vučjak, Zavižansku kosu, Veliki Zavižan, Pivčevac. Taj sjeverni dio Velebita ima i odličnu mrežu makadama i asfaltiranih cesta kojima ćete s dva kotača uživati u ljepotama sjevernog Velebita. Auto možete ostaviti u Krasnom Polju, podno obronaka Velebita. Nakon 17 kilometarskog uspona makadamom izaći ćete na Zavižan, mjesto odakle se vidi more i otoci. Od Zavižana nastavljate makadamom do velebitskog botaničkog vrta.

image
Uspon od Krasna do Zavižana dug je 17 kilometara
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Dalje vozite skroz do Careve kuće, kod koje ćete skrenuti desno i makadamom proći uz livadu Lubenovac, a kasnije i do ceste kojom ćete stići do planinarske kuće Alan, gdje preporučam rezervirati noćenje. Drugi dan nastavljate biciklima do Štirovače, tamo je izvor pitke vode koji nikad ne presušuje, potom još malo dalje do prašume Klepina Duliba. Nakon toga biciklirajte nazad istim putem do Mrkvišta zatim prema Apatišanu i dalje cestom nazad u Krasno Polje, do auta.
Nezaboravna dvodnevna biciklistička tura i to kružna, sa 45 km dnevno. Traži dobru psihofizičku kondiciju.9. Rijeka Glina - kajak

Dosad sam kajakom veslao na 12-ak naših rijeka, nekima od njih i po 4, 5 puta. No, Glina me možda i najviše iznenadila. Ugodno iznenadila. Poveo sam veslačku turu od mjesta Hrvatsko Selo do grada Gline, nekih 17 km. Oduševila me bistrina rijeke, čistoća njene obale i divljina kroz koju teče. Ja je zovem "mala Amazona".

image
Kajakom kroz rijeku Glinu nezaboravano je iskustvo
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

S obzirom da na tom dijelu tok ima tek pokoji mali slap potpuno je bezopasna. No ipak, neki dijelovi njene obale nakon grada Gline, u blizini gdje utječe u Kupu, minski su sumnjivi pa ne preporučam veslanje na tom dijelu. Ovaj dio koji sam opisao nema minski sumnjivih obala i nema opasnosti.10. Staza "Sedam slapova" - hodanje

Ovaj izlet sam već nekoliko puta organizirao za svoju AktivNaturu i svaki su put sudionici bili oduševljeni ljepotom slapova kojima staza ide a pogotovo kanjonom rijeke Mirne u mjestu Kotli, gdje je voda kroz tisuće godina u kamenom koritu oblikovala čudesne oblike i "lonce" kao bazenčiće.

image
Prekrasna priroda oduševit će svakoga na ovom izletu
Srećko Vukov/Privatni Arhiv

Staza počinje i završava kod pivovare pri gradu Buzetu, nije zahtjevna pa možete povesti i djecu da uživaju. Kad ste već u blizini, osim šetnje predivnim starim dijelom grada Buzeta, svakako preporučam da se odvezete do Huma, najmanjeg grada na svijetu, nećete požaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:20