BISER JADRANA

Aktivan odmor u Zadarskoj županiji, pa opuštanje uz vrhunsku hranu i vina

Osim brojnim mogućnostima za zabavan i ispunjen odmor, ova se županija posebno ponosi svojom vrhunskom mediteranskom gastronomijom
 Vedran Metelko/


Jesen je idealno godišnje doba za aktivan odmor i upoznavanje lokalne gastronomije. Vrijeme je za odmor i uživanje u još uvijek toplim danima prije dolaska zime. Zaputite se prema Zadarskoj županiji, koja osim prirodnih ljepota, nudi niz mogućnosti za aktivan odmor, ali i pregršt autohtonih delicija koje jednostavno morate probati.

Ako ste ljubitelj jedrenja, iskoristite priliku i na brodu obiđite nevjerojatan zadarski arhipelag koji će vam zasigurno oduzeti dah. Zadarski otoci oduševit će svakoga.


Oni koji nisu od plovidbe imaju mnoge druge opcije kako upoznati ovu županiju, a pritom ostati aktivni. Zadarska županija ima najveću regionalnu mrežu biciklističkih ruta u Hrvatskoj, Zadar Bike Magic, koja je pogodna za sve, od biciklista amatera, obitelji s djecom do pravih biciklista koji imaju već iskustva na raznim rutama i stazama. Osim biciklizma, možete se okušati i u planinarenju i penjanju. Zadarska županija dom je Nacionalnog parka Paklenica, koji je prijestolnica aktivnog turizma Hrvatske. Prekrasna Paklenica ima mnogobrojne pješačke staze, prilagođene početnicima, ali i iskusnim planinarima i penjačima, a one najzahtjevnije staze, koje se preporučuju isključivo iskusnim planinarima vode do vrhova očaravajućeg Velebita s kojeg se pruža prekrasan pogled na zadarski arhipelag. Ljepotu Velebita možete doživjeti i vožnjom u terencu u sklopu Velebiti Safari obilaska koji je također nezaboravno iskustvo.

image
Nikola Matic/


Oni najhrabriji mogu se okušati u bungee skoku i to onom s Masleničkog mosta,a ako želite vidjeti zadarski krajolik iz ptičje perspektive nudi se i skok s padobranom.
Na rijeci Zrmanji možete se okušati i u raftingu, a jesen je idealna za ovu pustolovinu jer tada Zrmanja nabuja i odlična je za adrenalinsku vožnju.
Poseban je doživljaj proći Vransko jezero, park prirode i prirodni fenomen, u društvu plemenitih životinja. Dostupne su vam škole jahanja, a nemojte propustiti posjet vidikovcu Kamenjaku koji se nalazi u blizini najvišeg vrha Vranskog jezera te se tamo možete zaustaviti i na ručku i doživjeti prave okuse ovog dalmatinskog kraja.

Gastronomija je ono čime se Zadarska županija posebno diči. Mediteranska prehrana baza je kuhinje Zadarske županije, no gastronomija na ovom području je raznolika i nudi za svakoga ponešto.

Ne propustite peku, autohtoni specijalitet ovog kraja. Probajte hobotnicu ispod peke ili teletinu s krumpirom i povrćem, ali ne zaboravite ni na poznatu pašku janjetinu. Ako ste ipak riblji tip, probajte oradu, brancin, kovač ili zubatac spremljen na gradele. Jedan od specijaliteta ovih prostora definitivno je i sočan odrezak od domaće tune.
Zadarska županija nudi niz specijaliteta sa školjkama, a najviše se pripremaju novigradske dagnje na buzaru koje su prava poslastica i autohtono jelo Zadarske županije.
Županija koja ima dugu tradiciju izrade sira ima i brojne sirane u kojima možete saznati više o samoj izradi sira, a posebno se izdvaja poznati paški sir.
Maslinarstvo ima dugu tradiciju u Dalmaciji te maslinovo ulje možete naći na svakom koraku, ali se i diviti prekrasnim maslinicima. Također, u županiji se više od 3 tisuće godina uzgajaju vina, a obavezno kušajte autohtonu maraštinu, crljenak, debit i plavinu te se uvjerite u kvalitetu poznatih sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah.

I nikako ne propustite posjet solanama Paga i Nina, koja ima i muzej, ali i nudi mogućnost vođenih tura te otkrijte prestižni cvijet soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29