BEZ SMOGA

Automobilima pristup zabranjen! Na ovim otocima ćete se našetati, ali i disati punim plućima

Predstavljamo sedam hrvatskih otoka na kojima ćete do plaže morati pješke, biciklom, karijolom, mini traktorom...

Zlarin

 Depositphotos

Ima li što ljepše od ljetovanja na otoku? Ima, ljetovanje na otoku na kojem su zabranjeni automobili. Prema službenim podacima, Hrvatska ima 1244 prirodne tvorbe od kojih je 78 otoka, 524 otočića, 642 hridi i grebena. Većina njih je nenaseljena te je logično da na takvim otocima nema automobila, no među onim naseljenima, gdje se odvija život, ali i turizam, postoje otoci na kojima je zabranjena vožnja automobilima. Većina njih je u dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom arhipelagu. Na njima se može ljetovati, posjetiti ih brodom, trajektom ili katamaranom, no za prijevoz na otoku morat ćete se snaći drukčije.

Silba

Glavno naselje: Silba

Površina otoka: 14,27 četvornih kilometara

Najviša točka: Varh, 83 metra

Na otoku živi: 280 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: kolica

image

Otok Silba

Luka Gerlanc/Cropix
image

Otok Silba

Luka Gerlanc/Cropix

Silba je prekrasan, zeleni otok i dio je zadarskog arhipelaga. Zbog njegove lokacije često ga nazivaju i vratima Dalmacije. Ime je dobio po latinskom nazivu za šumu (Silva). Upravo zbog te šume, koja se prostire cijelim otokom, Silba je drugi najšumovitiji otok na Jadranu, odmah iza Mljeta. U ljetnim mjesecima, osim automobilima, zabranjen je promet i biciklima, no mještanima i turistima koji dolaze na Silbu to nimalo ne smeta. Diljem cijelog otoka nalaze se staze koje vode do čistih i mirnih uvala, a otok je dovoljno malen da se do svake može vrlo lako doći. Glavno naselje otoka je Silba, koje se smjestilo na najužem dijelu otoka (700 metara). Iako ima nešto manje od 300 stanovnika, Silbu tijekom ljetnih mjeseci posjete tisuće turista, ali i vikendaša. Na otoku su glavno prijevozno sredstvo kolica.

Susak

Glavno naselje: Susak

Površina otoka: 3,77 četvornih kilometara

Najviša točka: Garba, 98 metara (svjetionik)

Na otoku živi: 151 stanovnik

Glavno prijevozno sredstvo: karijola

image

Susak


Božidar Vukičević/Cropix

Otok pijeska uz zapadnu obalu Lošinja geološki je različit od ostalih otoka na Jadranu. Na njega se dolazi brodom iz Lošinja ili iz Rijeke, a jedino prijevozno sredstvo na otoku je karijola, tj. tačke. Jedino naselje na otoku je Susak, koji se dijeli na Gornje i Donje selo koje povezuju stepenice. Susak ima divne pješčane plaže do kojih se jednostavno dolazi makadamskim stazama. Miran otok nudi dovoljan broj smještajnih jedinica za turiste iako je najčešće odredište za jednodnevne izlete. Nema gužve, te je idealna destinacija za opuštajući odmor.

Unije

Glavno naselje: Unije

Površina: 17,72 četvorna kilometra

Najviša točka: Kalk, 132 metra

Na otoku živi: 88 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: mali traktori

image

Unije

Neja Markičević/Cropix

Najzapadniji naseljeni jadranski otok dio je cresko-lošinjskog arhipelaga. Unije imaju blagu mediteransku klimu i velik broj sunčanih sati te se na njima već desetljećima bavi turizmom. Iako turističko odredište, na Unijama nije dopušten promet automobilima, nego se stanovnici za prijevoz koriste malenim traktorima. Jedino mjesto na otoku su istoimene Unije, a otok je poznat po svojim maslinicima. Najbolje ga je obići pješice ili biciklom, a nemojte se čuditi ako putem naiđete na ovce, koze, konje, krave, fazane, jarebice, zečeve i ostale životinje koje žive na ovom mirnom otoku.

Zlarin

Glavno naselje: Zlarin

Najviši vrh: Klepac, 169 metara

Površina otoka: 8,05 četvornih kilometara

Na otoku žive: 284 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: bicikl

image

Otok Zlarin

Nikša Stipaničev/Cropix

Otok koralja jedan je od obali najbližih otok u šibenskom arhipelagu te je oduvijek bio zanimljiv turistima. Kažu da je upravo zahvaljujući koraljima Zlarin bio prvo turističko naselje koje je imalo svoju brošuru. Zeleni otok s velikim brojem pješčanih plaža od Šibenika dijele tek dva kilometra te se lako brodom stigne na njega. Ima dobro uređene biciklističke staze jer je bicikl, zbog zabrane prometovanja automobilima, glavno prijevozno sredstvo na otoku. Na otoku se nalazi tek jedan hotel, simboličnog naziva Koralj, no široka je ponuda privatnog smještaja. S najvišeg vrha na otoku mogu se vidjeti čak Velebit i udaljena Jabuka, a u ljetnim mjesecima na Zlarinu se organiziraju brojne manifestacije te je turizam jednako živ kao i na obali.

Prvić

Glavno naselje: Prvić Luka, Prvić Šepurine

Površina otoka: 2,41 četvorni kilometar

Najviši vrh: Vitković, 79 metara

Na otoku žive: 403 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: mali traktori

image

Prvić

Depositphotos

Ako nekoga upitate da vam kaže nešto više o Prviću, otoku u šibenskom arhipelagu, prvo će vam reći da je to otok Fausta Frančića. Hrvatski izumitelj, leksikograf, povjesničar i diplomat najpoznatiji je stanovnik Prvića (živio je tamo u djetinjstvu) te je, prema vlastitoj želji, pokopan u crkvi Sv. Marije od Milosti u Prvić Luci. Na otoku se nalazi ljetnikovac obitelji Vrančić, danas poznatiji kao ljetnikovac obitelji Draganić, gdje se i danas nalazi slika Fausta Vrančića. Memorijalni centar Fausta Vrančića otvoren je 2012. u Prvić Luci. Otok ima dva glavna naselja, Prvić Luku i Prvić Šepurine, a oba su pod zaštitom Ministarstva kulture RH kao nacionalna kulturna baština.

Lopud

Glavno naselje: Lopud

Površina otoka: 4,38 četvornih kilometara

Najviši vrh: Polačica, 216 metara

Na otoku živi: 269 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: bicikl

image

Lopud

Tonci Plazibat/Cropix

Dio Elafitskih otoka, Lopud je otok koji oduševljava svojom prirodnom ljepotom. Drugi je po veličini otok Elafita, a smjestio se između Šipana i Koločepa. Uz njega se veže duga tradicija pa ne čudi činjenica da ima 24 crkve na nešto više od četiri četvorna kilometra. Otok je najbolje istražiti biciklom. Ondje je i jedna od najljepših plaža na Jadranu, ona u uvali Šunj, koja je među omiljenim destinacijama nautičara. Na otoku su izgrađeni brojni ljetnikovci, od kojih su neki do danas očuvani i u uporabi poput onog grofice von Habsburg u kojoj je u srpnju boravila obitelj Beckham.

Koločep

Glavno naselje: Koločep (Gornje i Donje Čelo)

Površina otoka: 2,44 četvorna kilometra

Na otoku živi: 150 stanovnika

Glavno prijevozno sredstvo: minikultivatori i skuteri

image

Koločep

Zvonimir Barišin/Cropix

Najnaseljeniji otok Elafita udaljen je tek tri kilometra od Dubrovnika. Otok borova i maslina ima dva sela Gornje i Donje Čelo koja povezuje tri kilometra duga staza, jedina betonska na otoku. Ako upitate mještane za Koločep, vjerojatno ćete ostati zbunjeni. Naime, mještani otok nazivaju Kalamota, a sebe Kalamotezima. Koločep jest službeno ime, no lokalno stanovništvo ga tako ne zove. Zbog blizine kopna Koločep je dobro povezan s obalom te je zbog toga i najnaseljeniji otok arhipelaga koji je jedno od omiljenih turističkih destinacija na jugu Jadrana. Poznat je i po prekrasnim uvalama poput Sapluna i Porata, ali i po Plavoj špilji u koju možete uplivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 12:01