PUT NA ISTOK

Barokni i ponosni Vukovar: što sve morate vidjeti u gradu heroju na Vuki i Dunavu

Posjetite mjesta sjećanja na obranu i stradanje u Domovinskom ratu, ali i brojne muzeje i gradske šetnice
Pogled na vukovarski Vodotoranj prije obnove i grad Vukovar
 
 Ivan Perić/Cropix

Mnogo je razloga za odlučiti se posjetiti Vukovar, no odluka ovisi prije svega o željama i ukusu posjetitelja. Jedan od razloga može biti kultura, jer za Vukovar, s obzirom na njegovu veličinu, možemo reći da je grad muzeja. Uz Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture, tu je i Franjevački muzej Vukovar u Franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova, kao i rodna kuća prvog hrvatskog nobelovca, dr. Lavoslava Ružičke, o čijem životu i djelu posjetitelji mogu saznati iz prve ruke - putem holograma. Tu je i jedinstveni barokni centar grada, kao i mjesta stradanja iz Domovinskog rata, koja uvijek bude posebne emocije.

image
Osvjetljeni vukovartski Vodotoranj nakon obnove
Vlado Kos/Cropix/Cropix

Vukovarski nokturno simbol je obrane i stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu krajem prošlog stoljeća. Tužna je to priča koja objedinjuje sva memorijalna mjesta u gradu: Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991., Ovčara - Spomen-dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav, Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni te Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva koji je, nakon tri i pol godine iznimno zahtjevnih radova, napokon obnovljen i otvoren za javnost prije dva tjedna.

image
Spomen dom Ovčara
Danijel Soldo/Cropix/Cropix
image
Vukovarski vodotoranj
Vlado Kos/Cropix


Gradski muzej Vukovar u impozantnom dvorcu Eltz, smještenom na samoj obali Dunava, nudi brojne zbirke, među kojima je zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Muzej je dobitnik europske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe 2016. godine.

image
Dvorac Eltz
Danijel Soldo/Cropix


Muzej vučedolske kulture, smješten na najznačajnijem lokalitetu eneolitika, posvećen je samo jednoj, 5000 godina staroj kulturi, čiji su civilizacijski dosezi snažno utjecali na 13 europskih zemalja. Ovaj suvremeno opremljeni muzej otvoren je sredinom 2015. i prava je atrakcija, jer je na jednome mjestu na zanimljiv način predočena i približena naša dugogodišnja povijest i trajanje. Ovdje je 1938. godine pronađena vučedolska golubica koja je postala simbol Vukovara.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix


Barokni centar jedinstvena je arhitektonska cjelina i prepoznatljiva vizura Vukovara. Središte Starog Vukovara prepoznatljivo je po kućama s baroknim lukovima građenima u tipičnom stilu marijaterezijanskog provincijskog baroka. Nekoć su to bile obrtničke radionice i trgovine koje su rječito govorile o ekonomskoj moći bogatijeg sloja vukovarskog građanstva. Istodobno s prepoznatljivom baroknom izgradnjom Starog Vukovara tijekom 18. st., uz zamjetnu stilsku distinkciju, razvija se i prostor Novog Vukovara. Većina građevina u tom dijelu grada na lijevoj obali rijeke Vuke (koja na ovome mjestu čini prirodnu granicu Slavonije i Srijema) nosi oznake čistog i suzdržanog kasnobaroknog klasicizma. Tako zaokružena barokna cjelina do danas je ostala dominantan stilski sloj povijesnog Vukovara, s brojnim arhitektonskim spomenicima iznimno velike likovne i ambijentalne vrijednosti.

image
Centar Vukovara
Danijel Soldo/Cropix
image
Detalj iz Vukovara
Danijel Soldo/Cropix


Park-šuma Adica oduševit će ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Do nje se može stići i pješice i biciklom, uživati u čarima šume i ostalim rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima, a za poseban doživljaj Dunava, Vukovara i njegovih znamenitosti panoramski brod sjajan je izbor. Vukovar ima tu prednost da su glavne znamenitosti nanizane uz obalu Dunava, tako da se vožnjom panoramskim brodom grad u potpunosti može doživjeti iz jedne druge perspektive, s rijeke. A u ljetnim mjesecima vukovarski pješčani otok Mala Ada pruža osvježenje, kupanje i druženje u hladovini, daleko od užarenog asfalta.

image
Šetnica uz rijeku Dunav
Danijel Soldo/Cropix

Brojni su kafići u kojima se možete opustiti uz kavu, čaj, sok, pivo, vino..., ali najposjećeniji su oni u centru grada, gdje se konačno i odvija većina društvenog života grada na obalama Dunava i Vuke. “Špica” je u samome središtu na relaciji od Hotela Lav do popularnih svodova, gdje se smjestila većina lokala. Među njima valja izdvojiti Vukovarsko Pub, zatim Kibic Fenster, gdje možete kušati i velik izbor craft piva, među kojima i dva domaća – Vukovarsko i Walkow, zatim su tu i lokali 032, Gradsku kavanu Navis, Antique, BeerTi&Ja, Pop Corn... Također, valja izdvojiti i ponudu udruženih vinara Vukovara i okolice okupljenih u zadruzi Vukovarska vina koji su pod svodovima u baroknom središtu otvorili kušaonu za koju se ipak morate unaprijed najaviti.

image
Vina Vukovar
Danijel Soldo/Cropix

Kao što i dolikuje ponudi istočne Hrvatske, ni ovdje na granici Slavonije i Srijema nećete ostati gladni. Štoviše, nakon što kušate hranu u nekom od vukovarskih restorana, poželjet ćete im se vratiti, jer je ponuda iznimna. Od Starog tornja u neposrednoj blizini šetnice uz obalu Dunava, preko Vukovarske kuće u divnom okruženju Park šume Adica, do restorana Ada u sklopu hotela Lav, Vrške na samoj obali Dunava poznatog po ribljim specijalitetima, Mali raj u Borovu naselju, odnosno pizzeria Chiara ili restoran Mornar kod Luke Vukovar. Ako, pak, želite nešto egzotičnije, tu je i Mexican bar Tequila, a poseban ugođaj možete dobiti odlučite li se za Vinogradarsku kuću Goldschmidt, gdje se morate najaviti da biste u srcu vinograda uživali u lokalnim specijalitetima i vrhunskim vinima. Također treba spomenuti i izletišta Dunavski raj te Gondola u Sotinu.

image
Vukovar
Danijel Soldo/Cropix

Jedini vukovarski hotel je Lav na samoj obali Dunava u središtu grada, smješten neposredno uz Dvorac Eltz. Često se u njemu održavaju različiti kongresi, no s razvojem kontinentalnog turizma u Vukovaru i njegovoj bližoj okolici, otvoren je niz novih smještajnih kapaciteta od hostela poput Ville 32 i Züricha, preko pansiona kao što je Villa Vanda, do apartmana i soba poput soba Martini, Maria, Friedrich, Rosa, Gondola u Sotinu, Biser Dunava koji u ponudi ima i bazen... Za ljubitelje mira i tišine tu je Vukovarska kuća u Park šumi Adica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:49