Ljepote kraja

Čarolija blagdana na mističnim bilogorskim brežuljcima i klizalište u samom centru Bjelovara

Ono što će vas oduševiti je šarenilo lampica, kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom i brojni lokalni proizvođači

Casa Dante

 Božo Boščić/

Možda još niste zaboravili ni ljetni odmor, a već smo na pragu kasne jeseni i predblagdanskog šarenila i šušura koji će uskoro na ulice i trgove gradova i većih mjesta unijeti duh blagdana u kojem ponajviše uživaju oni najmlađi.

No možda vas tek očekuje pravi odmor ili želite napraviti zimsku pauzu od svega, a niste spretni na skijama. Onda vam predlažemo da si isplanirate jedan lijepi obiteljski izlet na brežuljkastu Bilogoru koja je bajkovita cijele godine, a zimsko razdoblje donosi joj još jednu dozu mističnosti. Zašto vam govorimo o mističnosti? Ovaj kraj u sebi skriva priče i legende te čudesna mitološka bića koja će, ne samo kod mališana, izazvati oduševljenje u kojem mašta nema granica.

Na vama je da izaberete neku od kuća za odmor koje se nalaze na Bilogori i zajedno sa svojim domaćinima upoznate običaje, priče i ljepotu ovog kraja koji će vas na prvu osvojiti. Kuće za odmor okružene su lijepom prirodom koja vas mami na izlet i istraživanje. Uhvatite li koji dan lijepog vremena, bilogorske brežuljke možete istražiti biciklom ili pješice. Možda saonice Djeda božićnjaka vuku sobovi. Na Bilogori ih nećete susresti, ali hoćete prelijepe konje koje možete naučiti jahati ili jednostavno samo podragati. Nakon dobre šetnje možete se opustiti u jacuzziju ili sauni.

image

Villa Antique

Božo Boščić/

Zatim uz topli kamin uživati u šalici toplog čaja, kuhanog vina i promatrati zimski sumrak koji u crveno boji šume, zvonike i sela u daljini. Gole grane, nalik su divovima vedima, samo jednim od mitoloških bića koja žive u pričama bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Istražujući ovaj kraj pozivamo vas da predblagdansko i blagdansko vrijeme iskoristite za posjet adventskim događanjima koji će biti u Bjelovaru, ali i većini općina koje ga okružuju. Manifestacija "Advent u Bjelovaru" iz godine u godinu donosi sve bogatiji program u kojem nastupaju poznati glazbenici i zabavljači. U tom ispreplitanju tradicijske kulture i moderne proslave Božića, program se odvija gotovo svakodnevno. Imate priliku vidjeti kako su se blagdani nekada proslavljali, a kako je to danas.

image

Advent u Bjelovaru

Božo Boščić/

Ono što će vas oduševiti je klizalište u samom centru Bjelovara a oko vas šarenilo lampica, kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom i brojni lokalni proizvođači kod kojih možete nabaviti domaće proizvode i rukotvorine. Možda u zimskim mjesecima teglica bagremovog, cvjetnog ili lipovog meda bude odličan poklon i doprinos zdravlju i jačanju imuniteta.

Naveli smo vam samo mali dio onoga što vas očekuje u bjelovarsko-bilogorskom kraju. Kao u svakoj bajci, na vama je otkrivanje još mnogo toga više. Poželjeti vam možemo poneku pahulju snijega koja će čaroliji blagdana dati dodatnu ljepotu, a vaš boravak na mističnim bilogorskim brežuljcima učiniti nezaboravnim.

www.tzbbz.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:47