IDEMO NA ISTOK

Gdje jesti, piti i spavati: preporuke iz prve ruke za Vukovar, Vinkovce, Ilok i okolicu

Autohtoni salaši ili moderni hoteli - u njajistočnijoj hrvatskoj županiji uživat ćete za koju god se varijantu od te dvije odlučili
Marica Jovanovac u etno kući Snašini kućari
 Danijel Soldo/Cropix

Etno kuća Snašini kućari
Ulica kralja Tomislava 129
32273, Gradište, 098 910 2569
Kuća stara 150 godina vjerno prikazuje kako se nekad živjelo na slavonskom selu. Noćenje je moguće u nekoliko tradicionalno uređenih soba, a za večeru i doručak poslužuju se pravi slavonski specijaliteti, većinom uzgojeni u vlastitoj bašti vlasnice Marice. Domaćica će gostima rado pokazati bogatu obiteljsku zbirku tradicionalnih predmeta, kao i metodu oslikavanja tikvica i raskošne nošnje ovoga kraja.

image
Snašini kućari u Gradištu
Danijel Soldo/Cropix/Cropix
image
Domaći specijaliteti u Snašinim kućarima


Danijel Soldo/Cropix/Cropix


Matkova pecara
Ljudevita Gaja 121
32275 Bošnjaci, 098295548
Carstvo rakije, tako bi se u dvije riječi moglo opisati imanje OPG Juzbašić koje vodi vlasnik Darko Juzbašić uz pomoć cijele obitelji. Desetljećima peku pravu slavonsku rakiju, šljivu, višnju, orahovac, a poseban su hit liker i rakija od dunje. U sklopu imanja je nekoliko soba, a osmjeh i simpatičnost vlasnika dolaze gratis uz svaki posjet ovoj vrijednoj slavonskoj obitelji.

image
Darko Juzbašić iz Matkove Pecare

Danijel Soldo/Cropix


Lovački dom Kunjevci
Hr. Šume-UŠP Vinkovci
32100 Vinkovci, 032/336 190
Lovački dom i veliko imanje koje ga okružuje nalazi se četiri kilometra južno od centra Vinkovaca, a gostima nudi vrhunski komfor i nezaboravan doživljaj uz izvrsnu gastronomsku kuhinju, birana slavonska vina i predivan pogled na stoljetne hrasove. Osim restorana i smještaja, nudi i obilazak šume električnim vozilima, što je posebno iskustvo jer ćete vjerojatno sresti srne, muflone, zečeve...

image
Lovački dom Kunjevci, vožnja električnim automobilom po imanju

Danijel Soldo/Cropix


Restoran prenoćište Aquarius
Ulica Josipa Jurja Strossmayera 107
32275, Bošnjaci, 032 845 749
Prava slavonska hrana, specijaliteti od ribe i mesa, tradicionalni kolači... U Aquariusu se ponose slavonskom baštinom, ali se ne boje eksperimentirati s modernijim okusima - ako gost to želi. Glavni kuhar je vlasnikov sin, tako da za tradiciju i opstanak ovog restorana nema straha.

Acin salaš
Vukovarska ulica 98
32214, Tordinci, 091 115 0505
Još jedno mjesto na kojem ćete shvatiti što je prava šokačka dobrodošlica. Imanje s mnogo životinja, od gusaka i kokoši do konja, ima veliki restoran s tradicionalnom kuhinjom te nekoliko soba uređenih u tradicionalnom stilu. Odvažite se naručiti “sve po redu” - u Slavoniji se dobro zna što to znači pa ćete uživati u domaćim kobasicama i slanini, juhi, mesu iz juhe sa “sosom” od paradajza, pečenim mesom na nekoliko načina... Ako vas hrana previše ne uspava, na imanju možete zaigrati tenis, odbojku ili nogomet, boćati, jahati...

image
Acin salaš u Tordincima
Danijel Soldo/Cropix


Domestic House Lola
Ulica dr. Franje Tuđmana 7
32000 Vukovar, 098 934 1312
Jedan od najnovijih smještajnih objekata u Vukovaru poseban je u svakom smislu. U zgradi staroj 140 godina uređeni su kafić, restoran i pet soba s prekrasnim pogledom na grad. Hrana u restoranu je domaća, slavonska, po vrlo prihvatljivim cijenama, a sobe su uređene po visokim standardima, uz zadržavanje slavonske autentičnosti. Poslužuju i bogati doručak, pravi slavonski, nakon kojega ćete imati pregršt energije za razgledavanje Vukovara i okolice.

image
Domestic House Lola u Vukovaru
Danijel Soldo/Cropix


Ladanjsko imanje Principovac
Principovac 1
32236 Ilok, Tel. 032 593 114
Prekrasno imanje neka obavezno bude dio vaše ture. Uz čašu traminca ili pjenušca od rosea osjećat ćete se na tren kao da ste i sami dio aristokracije. Ako poželite produljiti taj osjećaj, odsjednite u jednom od apartmana s četiri zvjezdice u apsolutnom miru vinograda. Nepregledni redovi urednih čokota vinove loze pokazuju da se ovo imanje vodi s ljubavlju, a vodiči će vam rado ispričati sve o njegovoj prošlosti i uzgoju vina. Možete zaigrati golf, tenis ili badminton ili jednostavno uživati u pogledu na Ilok i obližnju Frušku goru.

image
Ladanjsko imanje Principovac
Danijel Soldo/Cropix


Stari podrum
Šetalište O. M. Barbarića 4
32236 Ilok, tel. 032 590 088
Obavezna postaja u turističkom razgledavanju Iloka, ali i cijelog Srijema, neka vam budu stari Iločki podrumi i vođena degustacija vina. Imat ćete priliku vidjeti bačve i boce stare desetke godina, probati poznati traminac, graševinu i frankovku, a garantiramo da ćete nakon kušanja pronaći nešto za sebe u njihovoj trgovini u sklopu kušaonice. U posebnom ambijentu vinarije nalazi se restoran, a uređeno je i 18 elegantnih soba u kojima se može odsjesti.

Izletište Gondola
Hrvatske nezavisnosti 19
32232 Sotin, 098 574 872
Izletište je uređeno u skladu s krajem u kojem se nalazi i poslužuje izvorna srijemska jela, od fenomenalnih kobasica do salenjaka s pekmezom. Kad se prođe ulaz i unutarnji dio restorana, izlazi se na prekrasnu terasu zaštićenu zelenilom na kojoj na svježem zraku sva hrana ima još bolji okus, ako je to uopće moguće.

Hotel Dunav
Ulica Julija Benešića 62
32236, Ilok, 032 596 500
Hotel Dunav, smješten na samoj obali te moćne rijeke, institucija je ne samo srijemske i slavonske, nego i cijele hrvatske gastronomije. Jedini restoran u ovom kraju koji se može pohvaliti Michelinovom preporukom ustrajno se drži onoga što ga je učinilo poznatim - iskrenom, ukusnom lokalnom hranom. Jedno od jela o kojemu se nadaleko priča je njihov fiš od otkoštene riječne ribe (najčešće je to som ili kombinacija nekoliko vrsta) s domaćom tjesteninom i za to se obavezno unaprijed najavite i rezervirajte. Možete probati i plate riječne ribe pripremljene na tradicionalni način, u kukuruznom brašnu, niz mesnih jela, deserte, sve u pratnji lokalnih vina iz ovoga kraja, s pogledom na Dunav. Hotel ima jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe te dva apartmana, uređene u tradicionalnom duhu.

image
Hotel Dunav u Iloku
Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:07