KAMO ZA VIKEND

Gotovo je s vrućinama, vrijeme je za izlete u prirodu! Imamo pet ideja za one koji vole hodati

Donosimo prijedloge za pet jednostavnijih odredišta, za koja ne trebate puno kondicije i iskustva

Medvednica, slap Sopot

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Klek

Kolijevka planinarstva i jedna od najzanimljivijih planina za planinare početnike, Klek se nalazi tik uz Ogulin, koji je sam po sebi super destinacija za cjelodnevni izlet.

image

Klek

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix
Staza koja kreće iz mjesta Bjelsko ugodna je, bez previše strmih nagiba i vodi do planinarskog doma. Iz njega se oni ambiciozniji mogu popeti na sam vrh, a nešto zahtjevnija ruta osigurana sajlama one spremnije i skusnije čeka na usponu na Klečice. No, oni koji žele samo šetati, nakon uspona do doma mogu se spustiti u Ogulin, razgledati Ivaninu kuću bajke, Frankopanski kaštel, Zavičajni muzej, a u blizini je i simpatično Šmitovo jezero i jezero Sabljaci...

Medvednica

Stanovnicima Zagreba i okolice omiljeno izletište, s gotovo 80 obilježenih planinarskih staza, zaista nudi ponešto za svakoga.

image

Medvednica, planinarska staza 8

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Od lakših, a prekrasnih staza, poput one koja povezuje Šestine i Kraljičin zdenac (broj 13), popularne i prometne, ali strmije Bikčevićeve (broj 19), duže i nezahtjevne Leustekove (broj 14), ugodne i kratke staze od Mikulića do Risnjaka (broj 9), niza zanimljivih staza na istoku, poput one do Gorščice, i na zapadu, kod slapa Sopot i Zelene magistrale, na Medvednici je uživanje u izletu u prirodi zajamčeno.

image

Medvednica, poučna staza Miroslavec (staza broj 13)

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Ravna Gora

Ova planina pored najljepšeg hrvatskog dvorca, Trakošćana, savršeno je mjesto za izlet jer se osim šetnje i uživanja u šumi i prekrasnim pogledima može nadopuniti obilaskom dvorca i njegovog, trenutačno privremeno isušenog jezera.

image

Ravna gora

Lana Mindoljević/

Markirana staza kreće s parkirališta hotela Trakošćan i vodi do samog vrha, na kojem se nalaze planinarska kuća Pusti duh, planinarski dom Filićev dom, crkva Sveta tri kralja i razgledna piramida, s koje se pogled pruža na sve strane svijeta.

image

Ravna gora (kod Trakošćana)

Lana Mindoljević/

Kamačnik

U mjestu Vrbovsko, sat vremena vožnje automobilom od Zagreba, nalazi se ovaj prirodni biser i staza idealna za obiteljske, nezahtjevne šetnje.

image

Kanjon Kamačnik

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Počinje nedaleko od željezničke stanice, kod restorana Kamačnik, u kojem se poslije možete okrijepiti i osvježiti. Duga je tek 3,5 kilometra i nije kružna, tako da se u svakom trenutku možete okrenuti i vratiti na početak. Duž staze su postavljeni predimenzionirani glazbeni instrumenti, Panova poučna staza, a put vodi uz potok Kamačnik, zemljanim stazicama, preko mostova kroz mirisnu šumu i uz opuštajuću glazbenu podlogu šuma vode.

image

Kanjon Kamačnik

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Izvor Kupe

Najlakša staza u Nacionalnom parku Risnjak po mnogima je i najljepša.

image

Izvor Kupe

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Do izvora Kupe moguće je doći iz dva smjera unutar parka. Kraći i lakši je iz sela Razloge, a nešto duži iz mjesta Hrvatsko. Cijelo je područje zbog svoje ljepote zaštićeno, a gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvano “čudesnom dolinom leptira”. Tijekom lagane šetnje kroz očaravajuće krajolike uživat ćete u prekrasnoj boji rijeke, zelenilu i pjevu ptica, a izlet možete nadopuniti ukusnim goranskim specijalitetima u Fužinama, Lokvama, Delnicama...

image

Izvor Kupe

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13