E TO JE ODMOR

Idilično slavonsko selo bez signala za mobitel u kojem vas uspavljuje tišina a bude pijetlovi

U Eko-etno selu Stara Kapela, okruženom zelenilom, stara su slavonska imanja rekonstruirana koristeći isključivo stare materijale
Eko-etno selo Stara Kapela
 Lana Mindoljević/

Kako vam zvuči odmor bez signala za mobitel? Dok će se jedni zgroziti samo na pomisao da ih nitko ne može nazvati, znamo da ima i onih kojima je upravo "digitalni detoks" pojam pravog odmora, daleko od obveza i ekrana.

image
Eko-etno selo Stara Kapela
Lana Mindoljević/

U želji da barem nakratko otputujemo u prošlost, pronašli smo idilično slavonsko selo, okruženo zelenilom i brežuljcima, s kućicama poredanima uz glavnu cestu. No kuće uz "šor", koliko god bile slične, ponešto se razlikuju od onih koje možemo vidjeti kad se nasumično vozimo slavonskim selima.
Sve su obnovljene u starinskom duhu pa je boravak u ovom selu poput izleta u prošlost kad je sve bilo mirnije i zelenije. Stara slavonska imanja rekonstruirana su koristeći isključivo stare materijale, stari crijep, ciglu, građu, i Stara kapela rekostruirana je u "selo-hotel" koji je sačuvao sve svoje ekološko i etnološke vrijednosti.
image
Eko-etno selo Stara Kapela
Lana Mindoljević/

U okolici sela uređeno je 13 kilometara pješačko-biciklističkih staza, sa šest odmorišta sa stolovima i klupama, a replike starih čardaka služe kao vidikovci.
image
Eko-etno selo Stara Kapela
Lana Mindoljević/

Tunjina kuća, Tucina kuća, Pavina kuća, teta Katina kuća, Stričev grunt - imena su to imanja koja su otvorena za turiste, za noćenje i objed, koja poslužuju autohtonu domaću hranu, a smještajne jedinice uređene su baš poput soba starih slavonskih obitelji.

Čak je i rasvjeta na glavnoj cesti posebna, kombinacija je starih slavonskih greda na kojima je vrhu skrivena elektrika a na njima se nalazi fenjeri na petrolej, košare s cvijećem i drvene table sa stihovima najpoznatijih pjesnika iz ovog slavonskog kraja.

Na imanjima i u ulici Stare Kapele caruju tišina i mir, mogućnosti za izlet u okolicu je napretek, cijela je Slavonija nadohvat ruke, a ako ne želite daleko tu su pješačke i biciklističke staze u samoj okolici.

Novi, moderni vizualni identitet
Brodsko-posavske županije

Tradicijska arhitektura, vrhunska gastronomija, rijeka Sava i graničarska povijest brodsko-posavskog kraja temelj su novog, modernog vizualnog identiteta županijske turističke zajednice. Osnovni element logotipa tamno je plave boje i asocira na rijeku Savu, izveden je u rotiranom obliku početnog slova županije, a stilizirani elementi u toplim bojama predstavljaju prozore štaglja, koji i danas krasi gotovo svako dvorište u ovom dijelu Hrvatske. Osnovnom logu pridružene su još tri varijante sa sloganima Čuvari prirode, Čuvari baštine i Čuvari okusa. Tako su objedinjeni najjači turistički aduti ove slavonske županije.


image
TZ BPŽ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:16