OBITELJSKI VIKEND

Kamo na izlet s djecom? Mame blogerice otkrile su nam 20 fantastičnih lokacija za odličnu zabavu

Od poznatih smo mama prikupili pregršt neočekivanih ideja, od muzeja vlakića u Virovitici do skrivenih parkova na Kvarneru
Most u Krašogradu
 Privatna Arhiva/

IVA ŠUTIĆ, blogerica
Instagram: @iwaiva

image
Ivin sin Lenon
Privatna Arhiva/

Nove životne okolnosti koje je donijela prošla godina vjerojatno su većinu ljudi “natjerale” da otkriju dosad neotkrivene lokacije unutar granica naše zemlje. Nama se poklopilo i to da je naš dječak taman bio u fazi intenzivnijeg otkrivanja svijeta pa nam je zaista bilo žao bilo koji slobodan zajednički trenutak provesti doma. Kad imate djecu, onda i vas počnu veseliti neke stvari koje ste dosad olako uzimali, npr. vožnja turističkim vlakićem, konji na livadi, bacanje kamenčića u more i slično.

Trakošćan

U okolici Zagreba, na 30-60 minuta vožnje na bilo koju stranu, ima mnogo fenomenalnih izletišta i obiteljskih gospodarstava i svaki vikend birali smo neku drugu lokaciju. Izdvojit ću nekoliko osobnih favorita. Zadnja lokacija koju smo hvatali prije zime je Trakošćan u jesen. Iako je priroda magična, nas su kupile pedaline. Lenon nije disao dok je trajala vožnja i svakako je prekrasno iskustvo s klincima.

Okolica Zagreba: Krašograd, Kezele

Krašograd nam je zbog sadržaja koji nudi za djecu možda nekako najdraži, tamo imate doslovno sve - puno različitih vrsta životinja, vožnju turističkim vlakićem, vožnju čamcem po jezeru, najam autića na akumulator (ovo je našem dvogodišnjaku bio najveći hit), trampolin, veliki dječji parkić, lijepo je i veliko za prošetati, a ima i restoran. Cowboy ranch je također fora jer djeca mogu jahati konje, kauboj svira nasred livade pa redovno stanemo da Lenon malo pleše, a i jako je zanimljiv parkić u šumi, što je idealno za pretople dane.

No ako tražite mjesto gdje ćete najfinije pojesti, onda je moja preporuka imanje Kezele. U sklopu gospodarstva su također i životinjice, park i golema livada. I jedan traktor. Mame dečkića razumjet će ovu zaluđenost. Ili pak Kršlinov mlin, domaća klopa, konjići, livada, potok u koji možete ući do koljena i osvježiti se ako je vani pretoplo. Još je mnogo interesantnih lokacija, a čekamo malo toplije vrijeme da otkrijemo i neke nove. Na mom Instagram profilu u naglasku “Izleti oko Zagreba” ima mnogo detalja i fotografija pa preporučujem da pogledate i pronađete što vam se sviđa.

Istra

Ipak, ako ćemo o definiciji savršenog odmora za moju dušu, onda biram Istru. Priroda je na svakom koraku prekrasna, od gradova izdvajam Grožnjan i Rovinj. Vinarije nemojte zaobići, jer Istra se voli i okusom, Kozlović i Kabola moj su favorit. Čak je i djeci tamo zabavno zbog prelijepih imanja. Restorani poput Starog podruma i Malog sela (a i mnogi drugi u sjeverozapadnom dijelu) savršen su odabir.

image
Dinopark u Funtani
Privatna Arhiva/

Dinopark u Funtani

Ali ako tražite baš atrakciju za klince, Dinopark u Funtani morate posjetiti, prošle godine smo bili tamo i mislim da ćemo se vraćati svake godine jer će Lenonu s godinama vjerojatno biti sve veći hit. To vam je kao neki miks lunaparka, zoološkog vrta i šetnje šumom, a ima i predstavu na zatvorenom.

Festivali i sajmovi

Mogla bih ja danima o lokacijama koje smo posjetili. Često gledamo i neka događanja na koja je fora otići, poput Festivala bajke u Ogulinu ili Bučijade u Ivaniću. Možda vam izleti s djecom djeluju kao pretjerani izlazak iz zone komfora, ali nemojte zbog ritma spavanja i potencijalnog kaosa propuštati sunčane dane. Ponesite kolica u kojima će odspavati ili se provozajte autom malo da odspavaju, a onda se vratite uživanju. Ponesite im loptu, biciklić, rezervnu odjeću i hranu, povedite nekoga od prijatelja s djecom, uživanje na nabrojanim lokacijama vam je zagarantirano ako se opustite.

---------------------------------------------------------------------------------------------

HANA KALAC, blogerica
Instagram: @hadoka.hr

image
U lovačkom domu Delnice mogu se vidjeti divlje životinje
privatna arhiva

Mi smo tročlana obitelj iz Rijeke - uskoro trogodišnja Mila, tata Kiki i mama Hana, koja svoje slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi. Zahvalni smo što nam je 30 minuta vožnje od kuće dovoljno da možemo na izlete i u planine u Gorski kotar i uz more na Kvarneru. Na blogu hadoka.hr pisala sam o mnogim našim avanturama, a neke sam i snimala za istoimeni YouTube kanal pa se nadam da vam naše iskustvo može poslužiti za ideje za izlete. U ovom tekstu izdvojit ću neke naše favorite, a koji god izlet izabrali, sigurna sam da ćete uživati.

Gorski kotar

Fužine su idealne za šetnju oko jezera Bajer u bilo koje godišnje doba. Budete li imali sreće, putem ćete vidjeti labudove i patkice. Također, možete provjeriti i vozni red brodića kojim možete u vožnju po jezeru. U blizini se nalazi špilja Vrelo, ranč s konjima, kaubojsko selo Roswell, a u okolici postoji nekoliko mjesta gdje možete kušati tradicionalna goranska jela i zasladiti izlet štrudlom od borovnica. Naš favorit za ručak je konoba Volta.

Lokve

Ako parkirate u blizini brane na Omladinskom jezeru, možete krenuti u kružnu šetnju oko jezera. Šetnica je brdovita i na nekim dijelovima uska, međutim sav trud hodanja se isplati kada se osvrnete oko sebe i shvatite kakvom divnom prirodom ste okruženi. U blizini se nalazi pristanište brodića koji često vozi po jezeru i restoran Eva, koji ima divan dječji park.

Golubinjak

Ulaz u Golubinjak se naplaćuje, tako da prije polaska svakako provjerite cjenik. Osim planinarenja, u parku djeca mogu uživati u dječjem parku, igralištu za košarku, tenis i nogomet, a unutar parka je i kružna šetnica gdje mogu voziti romobil ili bicikl. U sklopu parka šume je i restoran, pa se nakon obilaska i aktivnosti možete odmoriti uz kavu ili ručak.

image
Hana i Mila na jezeru Bajer
Privatna Arhiva/

Delnice

U centru Delnica nalazi se Park kralja Tomislava, u kojem je dječji park. U blizini je klizalište i hranilište srnica i jelena. Posebno je lijepo posjetiti Delnice kada padne snijeg. Također, zimske avanture možete doživjeti i u Planinarskom centru Petehovac, gdje se možete sanjkati, uživati u pogledu na Delnice i odmoriti uz finu hranu u planinarskom domu.

Risnjak i Platak

Čak i ako niste za planinarenje, Risnjak također možete dodati na listu za izlete u prirodi jer se na ulazu nalazi jezero s patkama koje će sigurno oduševiti djecu. Kao glavni favorit svakako izdvajamo Platak, koji tijekom cijele godine nudi zabavu u prirodi: avanturistički park, vožnju žičarom, šetnicu, skijanje, sanjkanje i divan planinarski dom. Zaista jedno od najdivnijih mjesta u okolici Rijeke za dan s djecom u prirodi.

Kvarner

Krk

Ako planirate izlet na Krk s djecom, naši prijedlozi su Omišalj i Njivice. U centru Omišlja nalazi se jedan od najljepših dječjih parkova na otoku Krku, a u kampu Omišalj možete vidjeti i hraniti domaće životinje te se prošetati uz more. Ručati možete u konobi Ulikva koja se nalazi na glavnoj placi u Omišlju koja je idealna i za kružnu vožnju biciklom i romobilom dok čekate ručak ili kavu. U Omišlju su plaža Jadran i Pesja, koje su prilagođene djeci. U Njivicama možete uživati u dugoj šetnici od kampa Njivice do Kijca. Uz šetnicu je borova šuma i mnogo malenih uvala gdje možete naći svoje mjestu u hladu. U kampu u Njivicama nalazi se možda čak i najveći dječji park na Kvarneru, a u blizini je jako puno ugostiteljskih objekata.

U Krku, u kampu Ježevac, nalazi se dječji park uz plažu koja je okružena borovom šumom što je idealno tijekom ljetnih mjeseci jer štiti djecu od jakog sunca. U blizini Risike jedna je od najljepših plaža na otoku Krku - Sveti Marak. Ulaz na plažu ljeti se naplaćuje, u blizini je ugostiteljski objekt, a zbog sunca na plaži poželjno je imati suncobran. Mjesto je idealno za prve morske korake i gradnju pješčanih dvoraca. Punat je mjesto koje od centra do plaže Buka ima dugu šetnicu. Osim šetnje, možete odabrati i vožnju vlakićem. Šljunčane plaže, borova šuma, veliki dječji park i razni zabavni sadržaji stvorit će vam sigurno divne uspomene. Baška je definitivno naš favorit na otoku Krku. Osim duge šetnice i manjih parkova, tamo ćete naći najviše zabavnih sadržaja, ali i gužve, tako da je naša preporuka da iskoristite Bašku za predsezonu i postsezonu.

Rab

Rab ćemo uvijek pamtiti po prvoj vožnji trajektom. Za dolazak na otok trajektom imate dvije opcije - kraću - Stinica - Mišnjak, koja traje 15 minuta, i dulju, koja traje oko dva sata iz Valbiske, s otoka Krka. Lopar je naš favorit na Rabu za boravak s djecom jer se tamo nalazi jedna od najvećih pješčanih plaža na cijelom Jadranu. Mjesto je potpuno prilagođeno djeci, i zato nam je to jedna od omiljenih ljetnih destinacija.

Crikvenica

Crikvenica je još jedno mjesto koje je idealno za izlete s djecom. Osim pješčanih i šljunčanih plaža, uz šetnicu se nalazi nekoliko većih parkova te možete iskoristiti i vožnju vlakićem.

image
Hana i Mila u Kastavskoj šumi
Privatna Arhiva/

Rijeka

Rijeka je naš grad pa smo za njega sentimentalno vezani, iako iskreno moram reći da postoji jako puno neiskorištenog potencijala kad je riječ o sadržaju koji bi mogao biti bolje prilagođen djeci. Molo longo je duga šetnica uz lukobran u blizini koje se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji su prilagođeni i djeci, a Gradina na Trsatu naš je favorit jer, osim upoznavanja sa zmajem, parka i šetnice, ima i nekoliko ugostiteljskih objekata gdje se možete odmoriti uz najljepši pogled na Rijeku, Učku i Kvarner. Okolica Rijeke nudi nekoliko mogućnosti za boravak u prirodi. Osim šetnice uz Rječinu, šetnice u kastavskoj šumi u kojoj možete susresti konje, izdvojila bih i Kostrenu, koja je zaista idealno prilagođena u svakom pogledu za djecu.

Liburnija

Opatija, Mošćenička Draga i Volosko naši su favoriti Liburnije. U Opatiji se u sklopu hotela Continental nalazi predivan park, kao i na Slatini. Za šetnju možete iskoristiti šetnicu uz more od Voloskog do Opatije, a u Mošćeničkoj Dragi možete uživati u predivnim šljunčanim plažama. Cijela ta obala nudi duge šetnice, uvale uz more, borovu šumu i puno mjesta na kojima, uz finu hranu, možete uživati. Ako planirate posjet tom području, naša su preporuka i Rabac i Labin. Rabac nudi predivnu šetnicu uz more, a u Labinu možete pojesti jednu od najboljih pizza u restoranu Rumore.

---------------------------------------------------------------------------------------------

SANJA MIJAC, blogerica i autorica kuharice “Iz života Domaćice”
domacica.com.hr, Instagram: @domacica.sanja

image
Sanja i sin Noa u virovitičkom muzeju
Privatna Arhiva/

Osim slasnih recepata, Sanja na svojem blogu piše i o brojnim izletima na koje često ide sa suprugom i sinom. Žive u Slavoniji te najčešće istražuju upravo ovaj prekrasan kraj, a za Like!Putovanja izdvojila je nekoliko najdražih izleta, koje svakako stavite na svoju listu.

Križnica
Križnica je mjesto koje je daleko od svega - ima samo stotinjak stanovnika, tamo nema interneta, samo čista priroda, polja i tek poneka kuća ili vikendica. Puno malih molova, dokova, životinja i kutaka koji pružaju odmor. Na nju možete doći samo skelom ili preko visećeg mosta koji je dugačak oko 250 metara. Most je napravljen davne 1968., a njegov autor je Matej Meštrić iz Zagreba, koji je autor i vukovarskog vodotornja. Sredinom devedesetih most je obnovljen, a koristi se sve vrijeme.
Na dijelu kada ga prijeđete dočekuje vas uređeno izletište: plaža sa sitnim pijeskom, teren za odbojku na pijesku, dječje igralište, roštilji, stolovi i klupe. Cesta dalje nastavlja do središta Križnice, u dužini od oko četiri kilometra, stisnuta između same rijeke i granice, kojoj se ponekad približava na manje od 50 metara.

Zlatni klas, Otrovanec
Restoran i imanje u Otrovancu vodi Bernard Tkalčec, koji je taj posao naslijedio od oca Branka, poznatog ljubitelja starina i vizionara kojemu Zlatni klas duguje svoj identitet. Noa ovo mjesto zna po kućici na drvetu i zelenom kruhu, a ovdje imaju i mala jezerca s ribicama i djeca naprosto obožavaju doći ovamo.
Od sadržaja, tu je igralište, onakvo na kakvom smo se mi igrali kao mali, možete jahati i konje ili ih samo gledati, možete se provozati starim džipom po cijelom imanju sve do Hlapićeve kućice.
Hlapićeva kućica nalazi se na kraju imanja i tražite da vas upute ako niste sigurni jer ju se stvarno isplati vidjeti, tamo se nalazi i malo jezerce s još jednom kućicom, a usput ćete vidjeti i konje na livadi. A tu je i Pepeljugina kočija u obliku bundeve - sve su to detalji zbog kojih se gosti iz cijeloga svijeta vraćaju u Zlatni klas.

image
Imanje Zlatni klas
Privatna Arhiva/


Pustara Višnjica
Na mjestu nekadašnje pustare danas se prostire ovo agroturističko imanje s bogatom ruralnom baštinom.
Uređeno je u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. pusta, i predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji. Smješteno je samo 20-ak minuta vožnje od Virovitice u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave, posve okruženo šumom i poljima, bez gužvi, u hladu. Noa je uživao i u dječjem igralištu, kućici na stablu, jezercima i životinjama, pogotovo konjima, koji vas se ne boje, pa ih možete i hraniti.

Vitovitica voli vlakove
Od 2015. godine u Virovitici se može pogledati jedinstvena izložba u ovom dijelu Europe. Na virovitičkom Željezničkom kolodvoru svoje su mjesto našle makete vlakova i tramvaja, ukratko, postav koji oduzima dah i djeci i odraslima. Ovo su naše fotografije od prošle zime, no znamo se zaletjeti i sada, unatoč situaciji, jer većinom nema gužve.
U prostorijama Željezničkog kolodvora u Virovitici posjetitelji tako mogu na 300 četvornih metara pogledati oko 3500 različitih modela, a nekima se može i upravljati putem tableta.
Poseban je to doživljaj za najmanje, pogotovo zato što na kraju dobiju diplomu koju nose kući, a mogu dobiti i drvenu palicu “Stop - vlak”. Tako da ako imate male ljubitelje vlakova, odvedite ih, isplati se vidjeti i podržati ovakvu priču.

Mali veliki muzej dvorca Pejačević
Muzej koji je promijenio vizuru našeg grada. Njegovom obnovom dobili smo predivan park koji se koristi, u kojem ljudi šeću, igraju se, trče i žive, baš kako i treba.
Sam muzej je dobio novo ruho, novi postav, novi sjaj, predivan je i nalazi se u samom centru Virovitice, na više od 3000 kvadrata. Ako se zateknete u Virovitici, obavezno ga posjetite, doista je doživljaj, čak i ako niste previše za kulturu. Ima i sadržaja za djecu, pa će i njima biti zanimljivo.

image
Virovitica voli vlakove
Privatna Arhiva/


Izletište Jankovac i Papuk
Istraživali smo i nekadašnji otok Panonskog mora, najljepšu planinu Slavonije - Papuk. Bistri slapovi, jezera, malene špilje, ostaci nekadašnjeg vulkana i čudesni vidikovci samo su dio onoga što krije sjeverna strana.
Ova šuma krije i nekoliko vrsta tartufa, sada ih nismo našli, pa smo na kraju avanture uživali u šumskom grahu i savijači s višnjama. Ako ne znate kamo ćete za vikend, zaputite se na Jankovac prošetati oko jezera, vidjeti slap Skakavac, pojesti grah i udahnuti svjež šumski zrak. Mene uvijek očara i Rupnica, kao i pomisao da je 50 km od moje kuće nekada postojao vulkan, usred Slavonije. Svakako preporučujem i obilazak etnokuće obitelji Karlovčan, koja je odlična lokacija za kratki izlet s obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:12