IZLET U PRIRODU

KANJON KAMAČNIK Zeleno-plava čarolija skrivena pod vijaduktom autoceste

Šetnica nije dugačka, oko 3 kilometra u svakom smjeru, i nema strmih uspona pa je prikladna i za izlete s djecom i one u slabijoj formi
Kanjon Kamačnik kod Vrbovskog
 Lana Mindoljević

Koliko ste puta vozili prema moru, prema Kvarneru ili Istri bez ikakve ideje kakav je raj doslovno pod trakama autoceste? Možda ste samo razmišljali gdje biste mogli na izlet, u šetnju prekrasnom prirodom, pa na neki fini ručak prije povratka u svakodnevicu?
Ja sam se našla u oba opisa, a kako pritom pratim brojne profile na društvenim mrežama koji se bave planinarenjem, izletima i prirodom, sve mi se češće na fotografijama pojavljivao kolaž zelenila i plavetnila, izgledao je rajski, ali budio sumnju da je sve provučeno kroz neki premoćan filter i da boje ne mogu biti tako intenzivne.

image
Kamačnik preskače kamenčiće stvarajući smirujuć šum
Lana Mindoljević

Riječ je o kanjonu Kamačnik, biseru prirode smještenom u Gorskom kotaru, koji starta na mjestu gdje se Kamačnik ulijeva u Dobru i vodi sve do njegova izvora. Šetnica nije dugačka, oko 3 kilometra u svakom smjeru, i nema strmih i napornijih uspona pa je prikladna i za izlete s djecom i one u slabijoj tjelesnoj kondiciji.
Do njega je najlakše doći autocestom A6, Zagreb - Rijeka, izlazi se kod Vrbovskog i prolazi kroz mjesto do parkirališta na početku šetnice. Na samom ulazu su ostale stare pilane, kao i ugostiteljski objekt koji radi svaki dan do 22 - idealno mjesto da se prigrize nešto nakon šetnje.
Kad krenete stazom, oko vas se otvaraju pejzaži tog nevjerojatnog zelenila, povremeno vam nosnice zaokupi miris sezonskog cvijeća, a cijelim vas putem prati žamor Kamačnika koji na nekim dijelovima preskače kamenčiće i plešući preko slapića, nastavlja svoj tok. Sam Kamačnik prijeći ćete i preko drvenih mostića, i nakon lagane šetnje stići do njegova izvora. Od samog izvora nemojte očekivati puno - u jednom trenutku staza jednostavno prestaje, vi vidite u daljini da je tu negdje izvor, okrećete se i vraćate istim putem.

image
Duž Kanjona uređena je pješačka staza duga 3 kilometra
Lana Mindoljević

Negdje na sredini staze dignite pogled prema gore - točno iznad vas je autocesta, koja na trenutak kvari zvučnu kulisu koju stvara voda, no čim malo odmaknete, čarolija se nastavlja.
Duž šetnice postavljena je akustična atrakcija, Panova poučna muzička staza, u stvarnosti brojni veliki instrumenti koje možete slobodno zasvirati. Veliki gong, potočne orgulje, jelenov rog... Tonovi glazbala isprepleću se sa zvukovima prirode, što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku. Za šetnju će vam u svakom smjeru trebati oko jedan sat, većina je staze u hladu, sve je dobro obilježeno i ne možete se izgubiti. Izvan sezone, krajem svibnja kad smo ga mi posjetili, ulaz je bio slobodan, a inače se naplaćuje 10 kuna po osobi - mala cijena za prekrasan izlet i iskustvo u zeleno-plavoj prirodi. Kojoj, uvjerila sam se, zaista ne treba filter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:11