Blagdani uz more

Klizanje, foto lokacije, specijaliteti top chefova... Ovo su najbolji adventi Istre i Kvarnera

U središtu Rovinja je batana, Opatija ima najljepše lokacije za fotografiranje, a u Poreču dočekajte Novu godinu na četiri lokacije

Advent u Rijeci

 Damir Skomrlj/Cropix

Adventi u Istri i Kvarneru jedni su od najljepših u Hrvatskoj zbog svog morskog ugođaja. Ove godine gradovi poput Pule, Rijeke, Poreča, Rovinja i ostalih pripremili su bogat adventski program, mnoštvo sadržaja za one najmlađe, ali i odlične gastro kutke kako bi svi posjetitelji mogli kušati lokalne specijalitete u adventskom ruhu. Ako vas put vodi prema ovim županijama, svakako svratite na jednu od adventskih lokacija.

ADVENT U PULI

Rezidencija Djeda mraza i klizalište na Forumu

Advent u Puli - L‘avvento a Pola - održava se od 26. studenog do 8. siječnja na nekoliko lokacija u gradu. Bogat program nudi ponešto za sve generacije, a posebno za one najmlađe.

- Djeci je namijenjen Park grada Graza, u kojem će se odvijati brojni zabavni programi, predstave i radionice, a lokaciju će zaokružiti postavljanje lunaparka. Neće izostati ni rezidencija Djeda Mraza, koju tijekom prosinca posjeti i do 2000 djece. Na središnjem gradskom trgu, Forumu, postavit će se klizalište, koje će biti u pogonu do kraja zimskih praznika, odnosno do 8. siječnja - rekli su iz Grada Pule i dodali da će se večernji programi održavati na Portarati, a doček Nove godine na dvije lokacije - Trgu Portarata i na Kaštelu.

- Puljane i Puljanke očekuju čak tri dočeka Nove godine; onaj u podne na Portarati s Miom Dimšić i večernji s Ninom Badrić uz Le Monde i DJ Jan Plexy, dok će na Kaštelu godinu ispratiti Cubismo, uz Belfast Food i DJ Teddy Lee - najavili su organizatori i dodali kako će se održati i tradicionalni program humanitarnog karaktera "Božić u INK", na kojem će 23. prosinca nastupiti Jacques Houdek.

Novost ovogodišnjeg Adventa u Puli su žive jaslice na Trgu sv. Tome, rezidencija Djeda Mraza na Forumu, kao i već spomenuti Park grada Graza gdje je postavljen i Poštanski ured Djeda Mraza.

image

Advent u Puli

Dusko Marusic/Cropix

ADVENT NA KRKU

Posjetite čak tri foto lokacije za savršenu adventsku fotografiju

Grad Krk ove godine krasi pet metara visoka adventska kuglica, s čak 10.000 svjetlucavih lampica, a postavljena je i unikatna Pepeljugina kočija, svjetleći borovi i darovi. Posebnu pozornost zasigurno privlači bajkoviti Veli park, u kojem adventsku priču uljepšava čak tri kilometara blagdanskih lampica ledene boje te ambijentalna rasvjeta u prostoru parka.

Posjetiteljima Krka dostupna su tri adventska photo pointa - plaža Ježevac te šetališta Dražica i Portapisane. Polukupola kod Velog parka i obližnja Galerija Decumanus, od 27. studenoga, pa sve do 24. prosinca 2022. godine, bit će lokacije odvijanja niza adventskih glazbenih i zabavnih događaja za publiku različitih generacija, interesa i afiniteta, a bogati kulturno-zabavni program Adventa u Krku prati i odgovarajuća gastronomska ponuda tradicionalnih bodulskih jela i slastica.

ADVENT U OPATIJI

Tisuće lampica za najljepši Advent na moru

Stotine tisuća lampica i različitih dekoracija i ove godine pretvaraju Opatiju u zimsku bajku uz more. Adventske lokacije s bogatom i raznovrsnom ponudom poznate su opatijske atrakcije - park svetog Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, Ljetna pozornica, gradska tržnica i pitoreskno Volosko. Uz ukrašene gradske ulice i trgove, Opatija i ove godine ima klizalište na Ljetnoj pozornici, a posjetitelje očekuju jedinstveni glazbeno-scenski spektakli i bogata gastro ponuda na svim adventskim lokacijama. U adventskom ugođaju može se uživati i na brodu Jadera, na panoramskim izletima uz Djeda Mraza za djecu te pjenušcem i fritulama za odrasle, a čitav Lungomare oživjet će uz niz uličnih sadržaja. Nova godina u Opatiji moći će se dočekati na gradskoj tržnici, uz nastupe Grooversa, Koktelsa i Šajete, te na Ljetnoj pozornici uz grupu Dellboys.

ADVENT U RIJECI

Posjetite spilju Djeda Mraza na trsatskoj Gradini

Riječki Advent se nakon dvije godine "pandemijskih postavki" vratio u punom sjaju, na poznatim lokacijama u centru grada kao što su Kazališni trg, Trg Riječke rezolucije i Koblerov trg te na nezaobilazna trsatska Gradina, uz zabavne kulturne i sportsko-rekreacijske programe, kao i bogatu gastro ponudu.

Kao i prijašnjih godina, kompletna Gradina zamotana je u nekoliko kilometara lampica, ove godine najviše do sada - čak 12 kilometara, s još intenzivnijim sjajem. Među adventskim dekoracijama ističu se svjetlucava Votivna kruna visine preko pet metara, potom simbol trsatske Gradine trsatski zmaj te svjetlucava, 12 metara visoka Rimska kula, a bajkovitom ugođaju doprinose i unikatne, ručno izrađene jaslice s više od 500 elemenata, smještene na novoj lokaciji, u spilji Djeda Mraza. Riječ je o pomno dizajniranoj kulisi s čak 125 različitih figurica i 12 betlehemskih kućica koje čine zanimljivu vizualnu kompoziciju koja će u rustikalan ambijent spilje unijeti pravi blagdanski ugođaj.

image

Advent u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

Advent na Gradini započeo je paljenjem lampica u nedjelju, 27. studenoga, te i ove godine posjetitelje očekuje široka gurmanska ponuda na adventskim kućicama smještenim unutar zidina kaštela.

Započelo je i "Adventiranje kod kazališta" na trgu pored HNK Ivana pl. Zajca, gdje se gastro delicije poslužuju na osam pozicija, za što će se svakog pobrinuti ekipa predvođena popularnim članom žirija MasterChefa Damirom Tomljanovićem sa svojim brendom Kužinavanje te Mate Janković sa svojom Akademijom za kobasice. "Ri Gastro Advent" i ove će godine pretvara Trg Riječke rezolucije i Trg 128. brigade Hrvatske vojske u božićnu bajku sa šarenim dekoracijama, prigodnim blagdanskim napitcima i autohtonim jelima koja su tradicionalno na blagdanskom meniju primorskih krajeva, a glazbe, zabave i blagdanskog ugođaja bit će i na Koblerovu trgu.

Korzo je postao poprište sajamskih događanja, s velikom ponudom hrvatskih delicija, ali i rukotvorina, božićnih ukrasa i drugih ukrasnih predmeta, a izbor se kreće od meda i pčelinjih proizvoda, proizvoda od lavande, proizvoda od vune, prirodne kozmetike, čajeva i džemova, sirupa, likera i rakija, vina i pjenušavih vina, suhomesnatih proizvoda, sireva, maslinova ulja pa sve do različitih slastica. Također, glavnom riječkom šetnicom tijekom Adventa vozi i nezaobilazni vlakić Djeda Mraza.

Na Gradini će se 31. prosinca održati dječji doček Nove godine uz animatore i glazbene nastupe, a centralni novogodišnji doček na Korzu ove će godine biti uz grupu Vatra i Queen Real Tribute Band. Publiku će za svirke uživo zagrijati DJ Voljen Korić. Iz riječke Turističke zajednice poručuju da će se ove godine, zbog štednje uslijed energetske krize, božićna rasvjeta paliti kasnije i gasiti ranije, a apeliraju i na vlasnike adventskih kućica da električne uređaje koriste na održivi način te da, umjesto plastike, koriste ekološki prihvatljive materijale.

image

Advent u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

ADVENT U ROVINJU

Rovinjska batana kao središnji motiv čarobne adventske scene

Rovinjska batana, simbol rovinjske pomorske i ribolovne tradicije, okosnica je novog koncepta Adventa u Rovinju. Prvi put program se odvija na tri ključne lokacije: gradski trg, podno crkve Sv. Eufemije i na šetnici Lungomare Plaza.

Čitavo će razdoblje obilovati zabavom i gourmet ponudom. I ove godine glavni gradski trg krasi deset adventskih kućica, a ponudu dodatno obogaćuju kućice na šetnici Lungomare Plaza, koje će od 3. prosinca do 8. siječnja nuditi degustaciju istarskih tradicionalnih proizvoda od maslinova ulja, tartufa, vina i delicija uz mogućnost kupnje poklon-paketa i proizvoda s istarskim potpisom. Osim kućica, kafića i restorana na Lungomare Plazi Maistrini hoteli u svojim restoranima pripremaju posebne adventske menije uz prigodnu ponudu pića i koktela.

U parku ispred crkve Sv. Eufemije po prvi put postavljene su ručno izrađene jaslice u originalnoj veličini. Na raznim će lokacijama grada biti postavljeni novi ukrasi, a glavnu će atrakciju predstavljati batane okićene svjetlećim božićnim dekoracijama koje će u moru ispred rovinjske rive privlačiti poglede posjetitelja.

Nakon dvije godine pandemije na trg se vraća klizalište, koje će razveseliti velike i male, uz programe za najmlađe uzraste, kazališne predstave, kreativne radionice, organizirane matineje te tradicionalni doček u podne i predstavom za najmlađe u povodu blagdana Sv. Nikole, a neće izostati niti humanitarne aktivnosti u obliku božićnog Mercatina Zajednice Talijana te Rovinjski božićni đir u organizaciji Sportske zajednice. Riječ je o tradicionalnim i prepoznatljivim aktivnostima čiji se prihodi doniraju u dobrotvorne svrhe.

Od 9. prosinca na gradskom trgu svakodnevno će se održavati koncerti raznih glazbenih izvođača, a bogat program koji svakom godinom privlači sve veći broj građana i gostiju doživjet će svoj vrhunac, počevši od 29. prosinca kada će publiku zabavljati Night Express. Slijedit će koncert grupe Opća opasnost 30. prosinca. Rovinjce i njihove goste u novu 2023. uvest će poznati pjevač Tony Cetinski, a slavlje će se nastaviti s legendarnim rock-bendom Atomskim skloništem.

Vatromet će u novogodišnjoj noći zamijeniti spektakularan, a istovremeno ekološki prihvatljiv laser show.

image

Advent u Poreču

Manuel Paljuh

ADVENT U POREČU

Besplatno klizalište uz besplatne klizaljke, obogaćeni božićni sajam, više od 30 koncerata, uprizorenje živih jaslica, dječje predstave, tradicionalni program Porečke bajke i podjela poklona za 1700 mališana te čak četiri dočeka Nove godine - sve vas to očekuje na ovogodišnjem izdanju Adventa Poreč, koji se vraća u samo srce porečke starogradske jezgre. Advent Poreč održavat će se na Trgu Matije Gupca od 12. prosinca 2022. do 1. siječnja 2023. godine.

Osim toga, ove se ove godine Poreč potrudio uvesti novitete i u dekoraciju prostora, a kako to izgleda moći ćete vidjeti na samom otvorenju u ponedjeljak, 12. prosinca u 17 sati na zajedničkom paljenju lampica. Organizatori su se, uz besplatno klizalište, koncerte, dječje predstave, Slatko i Badnje jutro, posebno potrudili oplemeniti božićni sajam, koji će krasiti bijele drvene kućice, te bijeli drveni paviljon, koji će svojom posebnošću zamijeniti standardnu pozornicu. Istaknuo je i prigodnu dekoraciju božićnog sajma umjetnim snijegom, posebno uređenu kućica Djeda Mraza, kao i bogato uređen ostatak grada.

image

Advent u Poreču

Advent U Poreču

- Posebno izdvajamo čak četiri dočeka Nove godine u Poreču - veliki doček uz Prljavo kazalište na Trgu slobode, a paralelno će se na Trgu Matije Gupca održavati party doček uz DJ Davida. Na Staru godinu u podne organiziran je tradicionalni dječji doček Nove godine, uz animaciju i dječji vatromet. Naravno, tu je sad već tradicionalna repriza dočeka 1. siječnja u Night Expressu - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik. Dodao je kako je proteklih godina vrlo dobro među građanima prihvaćena i dnevna živa glazba na Trgu slobode, pa će tako i ovog prosinca subotom ujutro izvođači svirati na više lokacija, a u suradnji s porečkom župom i ove godine, 18. prosinca, u Poreču će se održati uprizorenje živih jaslica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:12