POVIJEST NA DLANU

Muzej vučedolske kulture: jedinstveni edukativni hram na 1200 četvornih metara

Muzej je otvoren na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi, Vučedolu pored Vukovara
Muzej vučedolske kulture - Vučedolska čizmica
 Danijel Soldo/Cropix

Muzej kojeg se ne bi postidjela niti jedna svjetska destinacija, jedinstveni edukativni hram, smjestio se na 1200 četvornih metara nadomak Vukovara. Riječ je, naravno, o Muzeju vučedolske kulture otvorenom na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix

Kroz 19 pomno uređenih prostorija posjetitelj dobiva vjernu, čak i za laike poput mene pitko prikazanu rekonstrukciju vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda. Kako su 6000. godina prije Krista Vučedolci živjeli, koje su oruđe koristili, u što su vjerovali i kako su umirali prikazano je kroz niz eksponata.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo

Među njima, međutim, nije onaj najpoznatiji - vučedolska golubica (koja je zapravo jarebica), koja se zbog velike vrijednosti i nemogućnosti da se pripisno osigura u Vukovaru, nalazi u Zagrebu.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati, a ne radi ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima. Za individualne posjetitelje ulaznica stoji 40 kuna za odrasle, 30 za učenike, studente i umirovljenike, a za grupne posjete cijene su 10 kuna niže. Ako možete, svakako uzmite stručno vodstvo, koje stoji 100 kuna - kustosi će vam živopisno i s mnoštvom detalja rado približiti sve tajne ove drevne kulture.

image
Muzej vučedolske kulture
Danijel Soldo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:13