IDEJA ZA VIKEND

Na pola puta između Zagreba i Zadra otkrili smo savršeno mjesto za zimski obiteljski izlet

Nedaleko od ulaza u Baraćeve špilje nedavno je otvoren Speleon - Centar podzemne baštine, a u blizini su i slikoviti Slunj i Rastoke
 Nikola Zoko/

Tražite li ideju za izlet? Lika i okolica Karlovca su uvijek dobra ideja! Posebno jer ovaj dio Hrvatske nikad ne spava. Čak i sad kad je većina Like i Korduna prekrivena snijegom, kad se iz malih kućica vidi trag peći na drva, a stanovništvo ‘zabundano‘ u nekoliko slojeva odjeće veselo pozdravlja brojne goste. Ovaj dio Hrvatske prava je turistička poslastica, pa prije nego li je preplave strani gosti, istražite je u društvu svojih najmilijih. Ulaznice za neke od atrakcija su izuzetno povoljne, a puno toga što će oduševiti i male i velike možete vidjeti i doživjeti besplatno.

image
Nikola Zoko/

Samo sat i pol vožnje od Zagreba (isto toliko i iz Zadra), nalaze se Baraćeve špilje. One su samo jedna od brojnih špilja koje se nalaze u ovoj županiji (u Lici ih je preko 150), a koje u periodu od travnja do listopada posjeti velik broj stranih i domaćih gostiju. Trenutno su Baraćeve špilje zatvorene za javnost jer njihovi stanovnici, šišmiši, u ovo doba godine hiberniraju, ali je zato na ovom lokalitetu, nedaleko glavnog ulaza u Baraćeve špilje, dvadesetak minuta od NP Plitvička jezera, u općini Rakovica, otvoren Speleon - Centar podzemne baštine koji priča priču o skrivenom dragulju podzemlja ovog kraja - Baraćevim špiljama od srednjeg vijeka pa do pleistocena. Kad dođete na besplatan parking zadivit će vas odmah vrhunska arhitektura koja je djelo zagrebačke arhitektice Kristine Radelić iz tvrtke STO POSTO PRIRODNO, a dizajn postava odnosno unutarnje opremanje izradili su Marko Barišić i Jelena Devčić iz šibenske tvrtke KOCKA.

image
Nikola Zoko/

Dobrodošlicu će vam zaželjeti hiperrealističan spiljski lav, a kad krenete u kružnu šetnju Speleonom, čeka vas postav vrijedan divljenja. Multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj-prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika.

image
Nikola Zoko/

Zanimljivo je da su knjige za ovu speleoteku donirale brojne speleološke, planinarske i bio speleološke udruge, ali i pojedinci, a sve knjige možete pročitati u ugodnom prostoru ovog centra. Krenete li Speleonom dalje, vidjet ćete maketarske prikaze kroz koje se priča priča o tajnama podzemlja, lcd ekrane koji pozivaju i male i velike na učenje kroz igru. Osim špiljskog lava, u postavu se nalazi i vunasti nosorog kojeg je u realističnoj veličini izradila tvrtka Quagga iz Španjolske.

image
Nikola Zoko/

Kroz Speleon se krećete u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na čas zakoračite u osjetilnu komoru i na trenutak doživite podzemne uvjete na samoj površini.

image
Nikola Zoko/

Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo - ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi. Svoj kružni obilazak Centra podzemne baštine možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostaci pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji. Upoznajte špiljskog medvjeda, špiljsku hijenu te vuka.

Posebne pogodnosti tijekom veljače!

Speleon – centar podzemne baštine izlet je za cijelu obitelj, tako je za one najmlađe kreiran speleo poligon, odnosno dječja igraonica inspirirana speleologijom i ledenim dobom, a korištenje iste je besplatno za sve posjetitelje centra.

image
Nikola Zoko/

Na ovom mjestu je besplatan parking u sklopu objekta, a nakon ili prije razgleda centra okrijepite se u caffe baru. Posebnost ovog prostora je u tome što se uz kavu poslužuju, sok i čajevi, tipična lička štrudla sve s lokalnih OPG-ova. Otvorena je i suvenirnica s odličnim sadržajem sitnica koje će vas sjećati na ovo mjesto. Tijekom cijele veljače u prodaji su ulaznice za individualne posjetitelje po promotivnim cijenama. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 7€, dok je za djecu (7-18) cijena ulaznice 5€. Obilazak za djecu mlađu od 7 godina je gratis, a u cijenu ulaznice uključeno je i stručno vođenje. Više informacija o radnom vremenu i cijenama potražite ovdje.

image
Nikola Zoko/

Kako nastaviti izlet?

Nakon dva sata provedenog u Speleonu (svakako probajte lički čaj Teashena i Ličku štrudlu od sira, maka i oraha) izlet možete nastaviti u dva smjera - idete li u Dalmaciju zastanite na Plitvičkim jezerima (koje su djelomično otvorene i imaju povoljne ulaznice), sanjkajte se ili skijajte u Mukinjama (odlično malo skijalište nedaleko glavnog ulaza u nacionalni park), a idete li u smjeru Zagreba, zastanite u Slunju. Naoko običan grad nudi nevjerojatno zanimljiv sadržaj (istražite grad pješice) koji priča priču o Napoleonu, ali i posljednjim potomcima loze Frankopan, a nakon istraživanja grada spustite se do rijeke Slunjčice (put od glavne crkve) i uživajte u odličnom programu kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Njihov se program naziva ‘‘Udahnite ljepote Slunjčice‘‘, a riječ je o zanimljivoj kružnoj šetnji tokom rijeke Slunjčice u društvu rendžera prirode. Program je u veljači besplatan, namijenjen je i malima i velikima, a u trajanju od 90-tak minuta možete otkriti puno toga - kako je voda oblikovala svojim podzemnim tokom Baraćeve špilje a na površini obalu rijeke Slunjčice, koje sve zanimljivosti krije ovo zaštićeno područja na kojem je evidentirana čak 101 vrsta različita biljna i životinjska vrsta. Sljedeći tok rijeke Slunjčice doći ćete do Rastoka (koje isto razgledajte besplatno) čija kružna ruta traje 40-tak minuta u jednom smjeru. Ne morate proći cijelu, ako vam je previše, ali svakako prijeđite preko tri velika mosta koja ćete uočiti već s glavne cesta.

Tko stoji iza projekta

Za stručnu podlogu te interpretaciju ključnih prirodnih vrijednosti koje će se prezentirati u centru zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Neven Bočić (geologija) te Hrvoje Cvitanović (speleologija). Izvođač radova izgradnje objekta je Građevinski obrt Špelić iz Slunja, vlasnik Nikola Špelić a za moderno opremanje objekta zaslužan je Zlatko Jelačić i tvrtka Smart Audiovisual iz Zagreba. Dodajmo i to da je Speleon projekt Javne ustanove Baraćeve špilje, a za realizaciju ovog zadivljujućeg centra podzemne baštine korištena su EU sredstva (85%) ali i financijska potpora od strane partnera na projektu NP Plitvička jezera u iznosu od 15%, s ciljem disperzije posjetitelja u srcu sezone na obližnje atrakcije.

Kamo na ručak? Na pizzu s tijestom od
domaćeg brašna s mlinova na rastokama!

U Rastokama sve miriši na pizzu, cijele godine jer se na ulazu u ovaj prirodni fenomen nalazi bistro Kum. Njegov je interijer poseban jer je prilagođen prirodi koja je prostor oblikovala. Dok sjedite u ugodnom prostoru pogledajte kroz stakleni zid i promatrajte dinamiku mikroživota na stijeni koja je sačuvana u prirodnom obliku. A kad ogladnite pojedite pizzu (nama je najbolja pizza Kum s ličkim kobasicama i ajvarom) za čije je tijesto korišteno domaće brašno samljeveno na području Rastoka. Cijene pizze su puno povoljnije od cijena u Zagrebu!

image
Nikola Zoko/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:22