BOGAT PROGRAM

Odlični koncerti, Róisín Murphy i gastro specijaliteti aduti su adventskih sajmova u Dalmaciji

U Zadru se očekuju odliični koncerti, Split postaje gasto oaza, u Šibeniku počinje Adventura, a u Dubrovnik se vratio Zimski festival

Dubrovacki zimski festival

 Tonci Plazibat/Cropix

ADVENT U SPLITU

Stari plac pretvara se u pravu kastro oazu i koncertnu zonu

Advent u Splitu ove će godine biti spektakularan. Na više od 10 gradskih lokacija održava se niz blagdanskih događanja, a organizatori najavljuju odličnu zabavu, a centralni događaj je svakako doček Nove godine u koju će Splićane uvesti Severina i Vojko V. Advent u Splitu započeo je 22. studenog.

- Advent u Splitu 2022 - Štorije o‘ Adventa traje do 6. siječnja 2023. godine. Građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja. Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvija se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju. Štorije o‘ Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu. Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal - rekli su iz Turističke zajednice grada Splita.

image

Advent u Splitu

Duje Klaric/Cropix

Svakako jedna od destinacija splitskog Adventa koja je privukla najviše pozornosti je ona na Starom placu, nazvana Spleat Advent. Organizaciju Spleat Adventa preuzela je Udruga za promicanje kulture i ugostiteljstva BASTION. Članovi udruge BASTION su Corto Maltese, Galerija Bar Food, BOKERIA kitchen & wine, Bokamorra, Pandora Greenbox, PiNKU fish & wine, UJE oil bar, MISTO street food & bar i ARTiČOK.

- Trebat će vam čizme za šetnju, cipelice za plesanje, šunjalice, nanulice, klizaljke, kabanice, bičve za skakanje na trampolinima, a ako ih ne nađete po centrima, ne brinite, možda ih nađete upravo na našem buvljaku. S obzirom na iskustvo koje imamo, želja nam je da Spleat Advent poprimi kulturni gradski karakter, zato se vidimo na najluđem adventu u gradu - poručili su svojim sugrađanima i svima koji će posjetiti Split za vrijeme Adventa.

image

Advent u Splitu

Duje Klaric/Cropix

Cijelo događanje odvija se na Starom placu, koji će biti podijeljen na dvije zone. U prvoj zoni posjetitelji se mogu družiti oko nekoliko kućica, ali i klizati na klizalištu koje se proteže na otprilike 300 metara kvadratnih. Tu se smjestio i dječji kutak s napuhancima, mala bina za djecu, na kojoj će se održavati brojni sadržaji za najmlađe, ali i buvljak za sve posjetitelje.

Druga zona je, kako navode organizatori, ugostiteljsko-koncertna. Tu je postavljeno sedam ugostiteljskih kućica i centralni šank na kojem se poslužuju samo pića. Na sedam gastro kućica mogu se kušati razna jela, s time da je naglasak na street food varijantama iz spomenutih splitskih restorana. Također, svaki od njih ima u ponudi jedno jelo na žlicu, kako bi promovirali zdravu hranu, a ponuda je raznovrsna.

- Svatko od nas ima otprilike tri do pet slanih jela u ponudi, od kojih je jedno na žicu, te jedno do dva slatka jela. Naravno, neće nedostajati i klasičnih adventskih gastro specijaliteta poput fritula i kuhanog vina - dodaju organizatori.

image

Advent u Splitu

Duje Klaric/Cropix

Također, u drugoj zoni Starog placa održavaju se koncerti, za sada je riječ o njih desetak, za koje će se naplaćivati ulaznice, ovisno o kojem je izvođaču riječ. Na istoj bini organizirani su i nastupi DJ-eva te stand up komičara.

- Neki od izvođača čiji su nastupi tijekom splitskog Adventa potvrđeni su TBF, Urban & 4, LET 3, Neno Belan & Fiumensi, Tonči Huljić i Madre Badessa, Marko Tolja, Alejuandro Buendija i sinovi, Kries te Adriatic Social Club i KLFM radio - kažu organizatori.

ADVENT U ZADRU

Spektakularna zabava na Trgu Petra Zoranića

Grad s najljepšim zalaskom sunca na svijetu ove godine očekuje bogat adventski program. Advent u Zadru traje od 24. studenog do 7. siječnja 2023. godine, a za organizaciju su zaduženi Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Tržnica Zadar d.o.o. u suradnji i partnerstvu sa zadarskom Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

- Glavna događanja odvijat će se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje će biti raspoređeno ukupno 25 drvenih kućica u kojima će se prodavati mesni specijaliteti primjereni za ovo doba godine, fritule, kuhano vino i razne druge poslastice. Poseban šušur i ove se godine očekuje na Badnje jutro u Zadru, iz kojeg se zabava tradicionalno širi na cijeli poluotok - najavljuju organizatori i dodaju kako se na Božićnom sajmu u atriju palače Cedulin moći razgledati jaslice.

image

Advent u Zadru

Viktoriya Kraynyuk/Getty Images

Za one najmlađe pripremljen je niz animacijskih programa. Tako 6. prosinca u grad stiže sveti Nikola, a 13. prosinca djecu će posjetiti sv. Luce. Također, organiziran je i dječji doček Nove godine 31. prosinca u jutarnjim satima.

Na Narodnom trgu u Novu godinu Zadrane će uvesti Madre Badessa Band, klapa Rišpet i grupa Forum, a vikendima će na glavnoj pozornici na Trgu Petra Zoranića okupljene zabavljati Marko Škugor, Opća Opasnost, Matija Cvek, Soulfingersi, grupa Cambi, 4 tenora, Ivan Zak i mnogi drugi.

- Na Badnje jutro okupljene će zabavljati izvođači koji nastupaju u TV emisiji ‘A strana’, koji su i prošle godine u istoj prigodi oduševili Zadrane - Vjeko Ključarić, Eni Jurišić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri, a na sam Božić će nastupiti Petar Grašo - najavljuju organizatori i dodaju kako će u sklopu projekta “Đir po gradu”, u koji su se uključili brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji, biti organizirane prigodne cijene i ponude jela.

ADVENT U DUBROVNIKU

Dubrovački zimski festival vratio se u punom sjaju

Centralna adventska manifestacija u Dubrovniku, Dubrovački zimski festival, održava se od 26. studenoga do 6. siječnja 2023. godine na nekoliko lokacija u gradu, a organizatori najavljuju bogat sadržaj, brojne koncerte i blagdanske sadržaje.

- Nakon dvije pandemijske godine, deveti Dubrovački zimski festival vratio se u punom sjaju s bogatim glazbenim, zabavnim, gastronomskim i dječjim sadržajima te puno iznenađenja. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine na najljepšoj svjetskoj otvorenoj pozornici, uz Antu Gelu i njegov bend, te jednu od najvećih glazbenih zvijezda hrvatske estrade Petra Grašu, koji će Dubrovčane i njihove goste uz veličanstveni vatromet uvesti u novu godinu - najavljuju organizatori.

image

Dubrovacki zimski festival

Tonci Plazibat/Cropix

Na glavnoj pozornici za vrijeme Dubrovačkog zimskog festivala nastupat će Doris Dragović, Urban & 4, Neno Belan - Rock galama, Opća opasnost, Željko Bebek, Massimo i Tomislav Bralić i grupa Intrade.

- Omiljeni dječji programi - Stanica sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem i klizalištem te programi u najvećem gradskom naselju Mokošica čine okosnicu programa za najmlađe, kojima je namijenjen i niz programa dubrovačkih kulturnih ustanova. Prigodne izložbe, božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca i Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja, kazališne predstave za sve generacije, Torta Party i ostali programi začinit će adventske dane i iščekivanje Božića i Nove godine - navode organizatori i dodaju da svi posjetitelji Dubrovačkog zimskog festivala mogu uživati u gastronomskoj ponudi na ugostiteljskim kućicama, a organizirani su i Dani bakalara u dubrovačkim restoranima.

Adventska događanja zaokružuje Advent na Vojnoviću u organizaciji Studentskog centra Dubrovnik, a očekuju se nastupi Bosutskih bećara, Matije Cveka, Giuliana i drugih. Sunset adventska kadenca održava se na plaži u uvali Lapad.

ADVENT U ŠIBENIKU

Spektakularni doček Nove godine uz svjetski poznatu Róisín Murphy

Pod motom “Naoružan samo snješkom”, 2. prosinca počinje advenski sajam u Šibeniku, Adventura 2022. Adventuru će službeno otvoriti Tonči Huljić i Madre Badessa bend, a održat će se na Perivoju Roberta Visianija od 2. prosinca do 1. siječnja. Također, u to će vrijeme biti otvoreno klizalište na Poljani.

image

Advent u Šibeniku

Niksa Stipanicev/Cropix

Na prekrasnom perivoju bit će postavljeno 12 ugostiteljskih kućica, a organizatori su nedavno i otkrili u čijim će delicijama uživati Šibenčani i njihovi gosti.

- Gastro ponudu ovogodišnje Adventure čine Festina Lente, Klub Šibenčana, A je to, Lola, Fjaka Bar, Tri Piruna, Pa’Kai, Maron, Grinch House te Mamas and Papas. Za slatki asortiman pobrinut će se naši ugostitelji Tonka, Žana te Intrax. Osim tradicionalne blagdanske ponude, prvi put na Adventuri imat ćemo priliku degustirati specijalitete raznih svjetskih kuhinja, kao što su azijski ramen, španjolski churros i meksički chilli con carne u tortilji, a osim tradicionalnom ponudom fritula te slatkim i slanim palačinkama moći ćemo sladiti brojnim drugim delicijama! Uz neizostavno kuhano vino i džin, posjetitelje očekuje bogat izbor raznih pića u zanimljivim kombinacijama - rakija u čokoladnoj čašici, zeleno pivo, tradicionalno austrijsko zimsko piće te raznovrsna ponuda craft piva, najavili su organizatori šibenske Adventure na društvenim mrežama te su objavili i koncertni program.

image

Advent u Šibeniku

Niksa Stipanicev/Cropix

Apsolutni spektakl će biti doček Nove godine trgu Katedrale sv. Jakova, gdje će pjevati svjetska glazbena ikona, Róisín Murphy.

- Subota u podne i ove je godine jedno od zaštitnih lica Adventure. Nastavljamo s dnevnim densanjem u Parkiću. Prvu će nas subotu zagrijati Iva Spahija & Grupa Pandora. Iduća je rezervirana za Mate Skračić Adaptive Quartet - MSAQ, a Baby Kate duo treću će subotu biti nježna uvertira Frituladi. Četvrta je subota već Badnjak, a za Badnjak ide standardno ludilo - Šibenski bend Fenix. Posljednja je subota, Stara godina i startamo žestoko s grupom Bagatin - kažu organizatori šibenske Adventure.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:25