CITY BREAK

Osijek: najveći grad istočne Hrvatske, grad s dušom u kojem ćete se uvijek ugodno osjećati

Iskoristite tople jesenske dane i zaputite se u grad koji živi uz rijeku Dravu, ima bogatu povijest i odličnu gastronomsku ponudu
Osijek i rijeka Drava
 Zdravko Troha/Getty Images

Želite proći putevima starih Kelta, Rimljana i Huna, prošetati starom tvrđavom sagrađenom kako bi se spriječila neka nova najezda Osmanlija, koji su ovdje vladali 161 godinu, a onda se u istoj toj tvrđavi, inače spomeniku nulte kategorije. Ili ste možda više tip za prirodu, šetnju uz obalu rijeke gdje ćete usput nahraniti riječne ptice i mahnuti na pozdrav veslačicama i veslačima Iktusa ili kroz neki od brojnih parkova među kojima i onih koji su također spomenici nulte kategorije. Volite li biciklirati? Nema problema, dapače. Obavezno ih povezite sa sobom, jer će vas dočekati najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj, kojima se možete provozati kroz cijeli grad. Grad koji je imao prvi tramvaj u jugoistočnoj Europi (1884.), prve ilustrirane novine u Hrvatskoj, u kojem je najstarija hrvatska tvornica piva - Osječka pivovara (1697.), najstarije sportsko društvo u Hrvatskoj - Građansko streljačko društvo Osijek 1847., najstarije gimnastičko društvo u Hrvatskoj - GD Osijek Žito (1865.), ovdje je i kolijevka hrvatskog rukometa (hazene). Tu su se školovali nobelovci - Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, tu je i treće sveučilište u Hrvatskoj, a iz Osijeka je potekao i jedan od najpoznatijih Hrvata u svijetu i ponajbolji hrvatski nogometaš svih vremena Davor Šuker. To je Osijek, najveći grad istočne Hrvatske, grad s dušom, grad u kojem ćete se ugodno osjećati. Grad u kojem za lijepa vremena možete bosi protrčati kroz fontanu na središnjem trgu, s kojeg puca pogled na monumentalnu konkatedralu. Volite kulturu, umjetnost? Sve je to na dohvat ruke, a ni gastronomske ponude ne manjka. I ako vam netko na ulici priđe i kaže "ej, lega", nemojte se iznenaditi. Lega je prijatelj, kolega, poznanik, ali i potpuni stranac. U Osijeku su svi "lege". Čak i oni koji jedni za druge misle da nisu.

TVRĐA
Najstariji i najvažniji simbol Osijeka koju je 1712. godine, 25 godina od protjerivanja Osmanlija koji su Osijekom vladali 161 godinu, uz desnu obalu Drave počela graditi tadašnja austrijska vlast i za deset godina zgotovila današnji kulturni spomenik nulte kategorije, koji se nalazi na pristupnom popisu UNESCO-a i u kojem su nakon višegodišnjeg čekanja na obnovu napokon počeli opsežni radovi.

image
Tvrđa, najstariji i najvažniji simbol Osijeka.
Zdravko Troha/Getty Images

Primarna namjena Tvrđe kao vojne tvrđave kroz stoljeća se mijenjala u skladu s društvenim i drugim promjenama, pa je ova stara dama i svojevrsni "grad u gradu" danas primarno ogledalo osječke mladosti. U njoj su se smjestili neki od fakulteta, pa i sam rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, srednje škole i gimnazije, ali i brojni kafići i noćni klubovi koji staru osječku jezgru čine središtem gradskog noćnog života. U Tvrđi je i sjedište Gradske uprave, ali i Muzej Slavonije, Glazbena škola, kao i Franjevački samostan, a u prosincu prošle godine svoja je vrata otvorio i hostel Stara pekara. U godinama koje slijede Tvrđa bi, nakon obnove i uspostave novih sadržaja, trebala postati prava turistička meka istočne Hrvatske.

KONKATEDRALA SV. PETRA I PAVLA
Osijek je 1900. godine, zahvaljujući biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, dobio danas jedan od svojih najvećih ponosa - župnu crkvu sv. Petra i Pavla, koju je narod oduvijek nazivao "katedralom", a onda je 2008. godine uspostavom Đakovačko-osječke nadbiskupije službeno postala konkatedrala. U njoj je kršten i kardinal Franjo Šeper, rođeni Osječanin koji je stigao sve do Vatikana kao Hrvat koji je najdalje dogurao u katoličkoj crkvenoj hijerarhiji postavši, između ostaloga, i predstojnik Kongregacije za nauk vjere. U Domovinskom ratu ovaj je sakralni objekt, obložen s tri milijuna fasadnih cigli, pretrpio strahovita razaranja s obzirom na to da je direktno pogođena raznim projektilima više od 100 puta. Njezina obnova i dalje traje.

image
Pogled s glavnog trga na konkatedralu sv. Petra i Pavla.
Xbrchx/Getty Images/istockphoto


KULTURA
Od brojnih muzeja i galerija izdvajaju se Muzej Slavonije, Arheološki muzej te Muzej likovnih umjetnosti, kao i galerije Waldinger, Kazamat i Barutana. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku kao i Dječje kazalište Branka Mihaljevića već su godinama osječki kulturni brendovi, koji zaljubljenike u teatar iznova oduševljavaju svojim ostvarenjima za koja ubiru i brojne nagrade.

PROMENADA
Lagana šetnjica uz sladoled, rolanje, bicikliranje ili puko sjedenje na klupama uz obalu. Ne, to nije neka od naših poznatih šetnica ili riva uz more, već osječka promenada. Ona je već godinama živi dokaz da Osijek živi na rijeci i uz rijeku, neizostavno sjecište osječkih puteva, mjesto gdje se ljudi susreću, razmijene pozdrave i dobre želje, mjesto na kojem su nastali brojni prvi poljupci. Uz samu obalu Drave, što bi na Jadranu rekli - prvi red do mora, promenada Osijeku daje status jedinog hrvatskoga grada koji nema more, a ima rivu, koja se proteže praktički duž cijeloga grada.

STARI TRAMVAJ, FIJAKER I GRADSKI PANDURI
Provozati se električnim tramvajem iz 1926. godine. Da, i to je moguće, jer je upravo ta "stara Škoda" jedna od osječkih turističkih atrakcija. Pritom ćete dobiti i repliku stare tramvajske karte. Nakon toga možete sjesti u fijaker iz 19. stoljeća pa se u vožnji na otvorenom upoznati sa svim znamenitostima i osječkom povijesti.

image
Osijek je imao prvi električni tramvaj u jugoistočnoj Europi
Sutterstock

Usput ćete vjerojatno vidjeti i neku uniformiranu i sabljom naoružanu gospodu. To su gradski panduri u replikama originalnih odora iz 19. stoljeća, no danas više nemaju redarstvenu, nego turističku ulogu, pa će vam po želji čak i turistički vodiči obući odoru i u njoj vas provesti kroz grad.

SECESIJSKI NIZ
U Ulici Europske avenije smjestio se jedan od najljepših secesijskih nizova u Europi, sačinjen od veličanstvenih gradskih palača, koje se posljednjih godina temeljito obnavljaju, čime im se vraća stari sjaj i dodatno uljepšava osječka razglednica.

image
Europska avenija u Osijeku
Marko Mišćević/Cropix


SPOMENIK AUGUSTU CESARCU "ŠETAČ"
Riječ je o prvoj uličnoj skulpturi u Hrvatskoj, djelu akademskog kipara Stjepana Gračana koje je na današnji Trg slobode postavljeno 1964. godine. S godinama je "Šetač", kako su ga Osječani nazvali, postao jedna od urbanih legendi grada, a prije nekoliko godina, po ideji Tomislava Levaka, nekadašnjeg novinara Jutarnjeg lista, a danas asistenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, "Šetač" je svoje mjesto našao i na osječkim pješačkim semaforima. Na njima se umjesto šablonskih "stajača" i "hodača" nalazi silueta "Šetača".

ZOOLOŠKI VRT
Površinom najveći zoološki vrt u Hrvatskoj osnovan je još 1955. godine. Smješten na lijevoj obali Drave, pruža savršenu lokaciju za odmak od gradske vreve i užurbanosti, gdje ćete naći 650 jedinki životinja. Dodatna atrakcija je i prijevoz kompom koja posjetitelje besplatno vozi s jedne na drugu obalu Drave kod ZOO-vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:30