STELLA CROATICA

Ovdje je sve podređeno maslini, a turiste uče i kako prepoznati pravo, ekstra djevičansko ulje

Nevjerojatnu zbirku bilja, pravi botanički vrt, muzej, staro selo... Sve smo to otkrili u jedinstvenom Ethno Agro Parku na Klisu

Trgovina Ethno Agro Parka Stella Croatica

 Tomislav Krišto/CROPIX

Što je uistinu Mediteran?

Pitate li Andriju Polića, to je maslina. Hraniteljica koja održava dobro zdravlje svih onih koji je u svim oblicima konzumiraju, a naročito u dokazano blagotvornom maslinovu ulju, ali i u nizu drugih proizvoda.

Ulje koje dolazi iz Dalmacije redovito osvaja nagrade na najvećim svjetskim natjecanjima, gotovo da nema obitelji koja ne brine o nekom masliniku, ali samo je jedan Muzej masline.

U ovo čarobno zdanje dolazimo sasvim nespremni za ljepotu koja se pruža pred našim očima. Nalazi se gotovo preko puta znamenite tvrđave Klis, samo dvadesetak minuta vožnje od Splita. Andrija je vlasnik tvrtke pokrenute 2002. godine, Stella Croatica, i idućih nekoliko sati bit će naš domaćin koji će nas provesti kroz nevjerojatnu zbirku bilja, pravi botanički vrt, muzej, staro selo...

- Sve je počelo 2002. kada je supruga naslijedila maslinik i dio uljare na otoku Mljetu. Htjeli smo nastaviti taj posao, ali tako da mediteransku kulturu i gastronomiju približimo drugima. Prije jedanaest godina kupili smo ovo zemljište u Mihovilovićima. Pokrenuli smo proizvodnju ručno rađenih, domaćih slastica za kruzere, a njihovim gostima to se jako svidjelo. To nam je bio vjetar u jedra, pa smo danas na više od dvadeset tisuća kvadratnih metara sagradili sve ovo - priča nam Andrija.

image

Vrt Ethno Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

Najprije obilazimo pogone gdje se ručno rade posebni kolačići na bazi maslinova ulja, badema, smokve i rogača.

- Zovemo ih “male napasti” jer to stvarno jesu - smije se Andrija.

Ovdje nema slikanja, odmah nas upozoravaju. Ne zato što bi Andrija nešto skrivao, sve je besprijekorno uređeno, čisto i mirisno, nego zato što se ovdje kolači pripremaju po tajnoj recepturi koja se prenosi generacijama.

image

Andrija Polić, vlasnik Ethno Agro Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

Prije sedam godina pokrenuli su i Herba Croatica, tvornicu koja se bavi proizvodima kakvi se mogu naći rijetko gdje u svijetu. Riječ je o vrhunskoj kozmetici na bazi maslinova ulja, ali i brojnih drugih ljekovitih sastojaka, za kojima se pomame gosti od Europe i SAD-a do Azije. Ne smeta im, kada naručuju proizvode, što je cijena transporta ponekad i tri puta veća od same cijene proizvoda. No, pravi je hit Muzej maslinova ulja, jedan od rijetkih takvih u svijetu, koji je prema Vijeću Europe zaslužio mjesto za najbolji takav muzej u Europi 2023., među drugih osamdeset.

image

Zgrada proizvodnje Ethno Agro Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

Vruć je ljetni dan, a mi ulazimo u dobro klimatizirani prostor muzeja. Moderni dizajn odmah nas očarava, kao da smo ušli u kakvu londonsku galeriju, no prošlost koja je ovdje ispričana još je fascinantnija. Na velikim panelima i televizorima doznajemo priču o maslini još od davnih vremena. Doznajemo da se u Dalmaciji jedno vrijeme gotovo i prestala saditi jer je vino bilo ključni izvozni proizvod, no kada je lozu napala bolest, stanovništvo se opet okrenulo ovoj plemenitoj biljci. Povijesni razvoj maslinarstva od antike do srednjeg vijeka, maslinarstvo i stare tehnike prerade maslina u Dalmaciji, sve to ovdje je opipljivo i vidljivo.

Neke povijesne podatke važno je istaknuti. Tako doznajemo da je 1896. godine u Splitu održano prvo kušanje ulja. Konkurencija je bila žestoka, stigli su dalmatinski, ali i talijanski te francuski proizvođači. Francuzi i Talijani “pobjegli” su kući spuštenih nosova jer je dalmatinsko ulje pobijedilo. Ironija je sudbine da se ideja muzeja rodila iz Francuske, a dizajn interijera radili su Talijani. Mora da im nije bilo lako, kažemo Andriji koji se ponosno smješka.

image

Muzej maslina

Tomislav Krišto/CROPIX

Stare posude u kojima se ulje čuvalo, preše, fotografije starih maslinika, sve je to samo mali dio onoga što posjetitelji ovog jedinstvenog muzeja mogu vidjeti zapute li se u Mihoviloviće. Muzej je interaktivan, odnosno na ekranima se vrte filmovi iz kojih svaki posjetitelj može doznati više o nekoj sorti, načinu prerade i blagodatima maslinova ulja. Uistinu, čovjek bi ovdje mogao ostati dugo čitajući sve stare spise koji su izloženi, a koji se tiču ulja koje se nekoć smatralo zlatom, a i danas se svrstava među najvažnije resurse Jadrana.

No, kako odrediti koje je ulje dobro, a koje nije? Kako znati razliku između kupovnog ili onog pravog, od dokazanog proizvođača?

Zato je tu jedinstvena radionica koja privlači brojne turiste. Na stol im se stavljaju čašice s uljem. U nekima od njih su jeftina ulja iz trgovačkih centara, a u nekima ekstra djevičanska ulja. Pa, hajde da vidimo što kažu, koje je bolje.

image

Muzej maslina

Tomislav Krišto/CROPIX

- Učimo ih prepoznavati okus, teksturu, miris... Cilj nam je da nešto nauče, da se kući vrate znajući kako izgleda i kakav okus ima pravo maslinovo ulje. Imamo i kulinarsku radionicu gdje mogu naučiti spravljati različita jela. Tu su recepti, ovdje su sastojci, a oni na temelju njih u savjetovanju s našim stručnjacima kuhaju - priča Andrija.

Maslinik na Mljetu danas ima oko 370 stabala. No, nešto se i otkupljuje, ali samo od otprije dokazanih maslinara. Godišnje se proizvede otprilike tisuću litara vrijedne tekućine. A njome se rade čudesa. Osim “običnog” maslinova ulja, koje je vrhunske kakvoće, rade se i aromatizirana ulja s okusom - domaćih - proizvoda poput naranče, limuna, ružmarina i bosiljka.

image

Vrt Ethno Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

- Vruće je, haj’mo nešto popiti - govori nam Andrija dok se zavlačimo u hlad sjenice. Na stol dolaze sokovi svih vrsta. Aromatični s kaduljom najveći je hit. Uz hladnu okrepu saznajemo da je iza Andrije izuzetna životna priča. Upisao je Medicinski fakultet u Splitu, no rat ga je odvukao drugim smjerom. Postao je dio legendarne 4. gardijske brigade nakon čega je 1994. “povučen” u Vojni kabinet Ureda predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, gdje je ostao sve do 1998. godine. Završio je za sanitarnog inspektora, a danas zapošljava 36 ljudi. Bilo ih je prije korone i više, no uvjeren je da će se posao nastaviti razvijati.

Posjetitelji muzeja imaju priliku posjetiti manufakturnu proizvodnju tradicijskih slastica Stella Croatica i prošetati parkom maslina gdje su zasađena stoljetna stabla. Nakon vođenog obilaska parka i muzeja posjetitelji mogu testirati proizvode Stella Croatica u trgovini.

Idemo dalje.

Botaničku zbirku ovog mirisnog imanja čini nekoliko stotina vrsta samoniklog bilja koje su sortirane u tematskim odjeljcima. Većina biljaka je markirana i označena QR kodovima koji nude cijeli niz informacija i zanimljivosti. Botanička zbirka se njeguje i stvara u suradnji s Botaničkim vrtom u Zagrebu. Rijetke, endemske vrste, voće, povrće, začinsko bilje, sve je ovdje i o svakome se vodi velika briga.

image

Vrt sa QR oznakama Ethno Agro Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

- Ma, koliko vam treba da sve to zalijete - pitamo u čudu šetajući tim jedinstvenim parkom.

- Imamo sustav navodnjavanja kap po kap. Ali, cvijeće i neki začini su u desecima tegli, tako da nam otprilike treba nekoliko sati svaki dan da bismo sve “nahranili” - govori nam Andrija.

Posebna priča je selo, “Obiteljsko imanje”, s nekoliko kamenih kućica koje su sagrađene u skladu s tradicijskom tehnikom gradnje. Etnoselom prikazuje se način života u Zagori prije stotinjak godina.

image

Cvijeće u vrtu Ethno Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

- Pazili smo da sve bude baš onako kako su naši stari živjeli. Svaki kamen je postavljen onako kako su oni radili - govori nam dok obilazimo starinsku spavaću sobu u kojoj su rustikalni krevet, iznad njega crno-bijela fotografija bračnog para, a pokraj kreveta umivaonik i veliki drveni ormar.

Vrijeme je, kaže nam Andrija, za ručak. Domaćin će nam dalje biti Marin Jerković, voditelj turističke djelatnosti ove priče. Doznajemo kako narudžbe za kozmetičke proizvode i dodatke prehrani stižu iz cijelog svijeta. Štoviše, ne stignu ih proizvesti, ali nije im cilj masovnost pa ćete ih pronaći tek u nekim trgovinama ili ovdje, u specijalnoj trgovini smještenoj odmah uz muzej.

image

Trgovina Ethno Agro Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

- Pripremili smo za vas tri jela. Sigurno će vam se svidjeti njoki s pršutom i kaduljom te domaća tjestenina s peštom od raštike u koju idu pinjoli, bademi, neizostavno maslinovo ulje, češnjak i sir. Tjestenina se radi našim brašnom i grizom. U slast - govore nam konobari.

U konobi se mogu kušati prirodni sokovi od kadulje, mente i timijana, ali i kušati nekoliko domaćih jela koja su ponuđena kroz dnevne jelovnike.

Ove je godine Muzej masline Klis dobio Zlatnu diplomu i Zlatni suncokret kao jedan od najboljih turističkih projekta u ruralnoj Hrvatskoj. Nagrada je uručena u sklopu 5. kongresa o ruralnom turizmu koji je održan tijekom svibnja u Cavtatu u organizaciji Ministarstva turizma, HTZ-a i Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj. Posjetitelji Muzeja masline Klis ostvaruju i besplatni ulaz na tvrđavu Klis koja je udaljena pet minuta vožnje.

- Osim turističkih posjeta, organiziramo i edukativne radionice koje su namijenjene osnovnim i srednjim školama. Sve radionice su usklađene sa školskim kurikulumom. Teme su vezane uz maslinu, voće, zaštitu okoliša i zaštitu voda.

Pitamo se koliko je koštalo uređenje ovakvog mjesta koje na prekrasan način svjedoči o baštini, ali i budućnosti Mediterana.

- Investicija je bila oko pet milijuna eura. Od toga smo oko 3,5 milijuna povukli iz europskih fondova, a ostatak iz tekućeg poslovanja te kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj - objašnjavaju nam.

image

Cvijeće u vrtu Ethno Parka Stella Croatica

Tomislav Krišto/CROPIX

No, ovi vrijedni ljudi ne namjeravaju stati. Cilj im je da do 2025. sve ovo bude potpuno energetski neovisno. Solarni paneli, grijanje vode na energiju Sunca, sve to u planu je kroz pet milijuna kuna vrijednu investiciju, a namjeravaju napraviti i staklenik te jedinstvenu banku sjemena. Samo 2019. kroz njihove je prostore prošlo više od pedeset tisuća posjetitelja. To ipak nešto znači. Srdačni domaćini svakog će rado provesti kroz povijest ove prekrasne priče, a onda vas prepustiti da istražujete sami, udišete mirise mediteranskih biljaka, kušate vrhunska vina ili uživate u kućicama kakve su nekoć bile. Toplo preporučujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:51