SADRŽAJI ZA KLINCE

Razmišljate kamo bi mogli za vikend? Imamo pet super ideja za izlete s djecom

Od šetnji prirodom do posjeta dvorcima, muzejima i parkovima, donosimo prijedloge za kvalitetno obiteljsko vrijeme

Park prirode Papuk, Park šuma Jankovac
 

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

ZNAMENITOSTI MEDVEDNICE

Lokacija: Medvednica

Cijene ulaznica: Veternica 5,31 eura odrasli, 2,65 eura djeca; rudnik Zrinski 3,32 eura odrasli, 2,65 eura djeca; Medvedgrad 7,96 eura odrasli, 3,98 eura djeca

Za Zagrepčane i one koji žive u okolici glavnoga grada Medvednica je nepresušno vrelo ideja za aktivne i zabavne obiteljske izlete. Odaberite neku od lakših staza i dodajte izletu edukativnu notu, poput razgledavanja utvrde Medvedgrad, špilje Veternice ili rudnika Zrinski. Do sve tri znamenitosti može se doći automobilom do neposredne blizine, ili lijepom šetnjom zagrebačkom gorom. Veternica se nalazi u blizini PD-a Glavica, rudnik Zrinski blizu PD-a Grafičar, a do Medvedgrada se može doći lijepom šetnjom iz Šestina ili automobilom do samog ulaza.

image

Medvedgrad

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Špilja Veternica otvorena je subotom, nedjeljom i blagdanom od 10 do 16 sati, a ulazi su svaki puni sat uz stručno vođenje. Isto radno vrijeme ima i rudnik Zrinski, u koji se može ući svakih 30 minuta uz stručno vođenje. Medvedgrad, srednjovjekovna utvrda na vrhu Mali Plazur, nedavno je obnovljen i uređen je interesantni Centar za posjetitelje, koji je otvoren vikendom od 9 do 16 sati, a stručna vođenja organizirana su u 11 i 14 sati.

DVORCI ZAGORJA

Lokacija: Stubica, Desinić, Bednja

Cijene ulaznica: Veliki Tabor i dvorac Oršić odrasli 5 eura, djeca 4 eura; Trakošćan: odrasli 5 eura, učenici 2,5 eura (nakon 1. travnja 7/4 eura)

Napravite izlet u prošlost i obiđite najljepše dvorce brežuljkastog Zagorja te uz priče o velikašima, raskošnim zabavama i bitkama koje su se ovdje vodile zainteresirajte djecu za uzbudljivu povijest ovog kraja. Uz selo Desinić nalazi se jedna od najočuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda - dvorac Veliki Tabor.

image

Veliki tabor

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Uz njega se veže legenda o zabranjenoj ljubavi Veronike Desinićke i mladog grofa Celjskog. U Donjoj Stubici nalazi se dvorac Oršić, u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, povijesnog događaja oko kojeg je protkan najvažniji dio povijesti ovog kraja. Kupnjom ulaznice za muzej plaćate i obilazak dvorca u kojem se postav nalazi. Tu je, dakako, i najpoznatiji hrvatski dvorac, Trakošćan, okružen park-šumom s vrijednim povijesnim postavom unutar svojih stoljetnih zidina.

VIROVITICA VOLI VLAKOVE

Lokacija: Željeznički kolodvor Virovitica

Cijena ulaznice: 5 eura, djeca do 6 godina besplatno

Na prvom katu Željezničkog kolodvora u Virovitici može se razgledati jedinstvena izložba u ovom dijelu Europe pod nazivom "Virovitica voli vlakove". Na 300 četvornih metara može se pogledati oko 3500 različitih modela vlakova, autobusa i tramvaja, a nekima se može i upravljati, što osobito veseli one najmlađe.

image

Virovitica voli vlakove

Virovitica Voli Vlakove/

Tu su i makete povijesnih vlakova, kao što je originalni model Orient expressa iz 1918. godine, Hellas-Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara i Jugoslovenska Mimara, model električne lokomotive Ote Horvata… Izložba je otvorena subotom i nedjeljom od 17 do 20 sati, a preko tjedna uz najavu.

POUČNA STAZA U JANKOVCU

Lokacija: park prirode Papuk

Cijena ulaznice: vikend 2,65 eura, preko tjedna 1,33 eura

Park prirode Papuk zelena je, brdovita oaza usred slavonske ravnice, a park-šuma Jankovac jedan je od najljepših dijelova. Najljepše dijelove Jankovca najbolje je upoznati obilaskom Grofove poučne staze, prekrasne i lagane šetnice duge samo 2,3 kilometra koja prolazi uz jezero, grob grofa Jankovića, prekrasnu šumu i završava uz najveću atrakciju parka, 35 metara visok slap Skakavac.

image

Park prirode Papuk, slap Skakavac

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

U sklopu parka nalazi se i planinarski dom s ponudom hrane i pića te velikom livadom i igralištem, tako da je ovaj biser Slavonije idealno odredište za cjelodnevni obiteljski izlet. U toplim mjesecima ovdje se mogu unajmiti bicikli i kanui.

PARK ZNANOSTI

Lokacija: Oroslavje

Cijena: 6,64 € odrasli, 4,65 € djeca i studenti

Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj želi djeci, ali i svima ostalima na zabavan način približiti znanost i zainteresirati ih za to kako funkcionira svijet oko njih. Opremljen je interaktivnim edukativnim sadržajima i u njemu će se dobro zabaviti i klinci i odrasli. Kako odsvirati "Odu radosti" u hodu? Je li moguće razgovarati šaptom na 30 metara? Kako naučiti Pitagorin poučak u jednom pokretu? Je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Sve to moguće je istražiti u ovom inovativnom parku nadomak Zagreba koji se uskoro ponovo otvara nakon zimske stanke.

image

Park znanosti

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13