GRAD POD MARJANOM

Splitom poput lokalaca: Prođite najužom ulicom u gradu i otkrijte fjaku u punom smislu riječi

Što pojesti, gdje popiti kavu, što vidjeti i gdje odsjesti samo su neki od savjeta koji će vam trebati ako krećete prema Splitu
Split panorama
 Xbrchx/Getty Images/istockphoto

Teško je pisati o gradu kojeg voliš, teško je koliko god vam to zvučalo nevjerojatno. Uvijek strahuješ da će čitatelj pomisliti da pretjeruješ, ali tako je kako je. Primjerice, njegova povijest - nevjerojatna i fascinantna. Premda su na području Splita nekada (jako) davno postojale grčke naseobine, njegovim prvim stanovnikom i osnivačem svi smatraju cara Dioklecijana. Taj je frajer 293. godine poslije Krista počeo graditi raskošnu carsku palaču, 30.000 četvornih metara sazidali su robovi, a on se, gospodin, nakon desetljeća gradnje tamo smjestio i to tek nakon što je napustio rimski carski tron. Odabrao je Split za odlazak u mirovinu! Lukavac.

image
Peristil i zvonik na katedrali Svetog Duje
Vojko Basic/Cropix


Što raditi
Što god čuli i pročitali o Marjanu, nemojte da vas to odvrati od barem jedne šetnje tom divnom gradskom šumom. Ako ste zagriženi sportaš - sigurni smo da će vam Marjan postati najdraži dio grada. U kamenom labirintu, u srcu Dioklecijanove palače - svaki pogled je pogled na protekla tisućljeća. Nije palača pusta kako bi neki možda i željeli, nisu Splićani dopustili da se pretvori u mrtav muzej - palača je živo bilo grada. A tako će i ostati. Popnite se na kampanel svetoga Duje, garantiramo vam pogled od milijun dolara. Prošetajte Rivom, prođite sve preko Zapadne obale, svratite i na drugu stranu, preko Bačvica, preko Firula do Žnjana. Ta je šetnja lijek za dušu, a ne samo tijelo.

image
Riva pod rasvjetom
Jakov Prkic/Cropix


Šoping
Premda će vam stanovnici grada pod Marjanom teška srca priznati da su im trgovački centri oteli dućančiće i butike iz centra grada, još ih je ostao popriličan broj. Šetnja strogim centrom grada neće razočarati zaljubljenike u kupovinu. Onima koji se šopingiranjem strasnije bave, na raspolaganju su veliki trgovački centri: Joker, City Centar One i Mall of Split. Tamo možete pronaći sve modne marke koje vam padaju na pamet.

Gdje odsjesti
S time doista nećete imati problema! Na svakom, ali doslovno svakom koraku pronaći ćete ili apartman, ili kuću za odmor, ili sobu, ili hostel. Cijene nisu baš toliko strašne, a s obzirom na velik izbor, uistinu možete odabrati pravu stvar na pravome mjestu. Ako ste pobornik luksuza, opet neće biti problema - hotel Le Meridien Lav u neposrednoj je blizini grada, hotel Park stoljetna je ljepotica udaljena od planetarno znane plaže Bačvice samo nekoliko koraka, Vestibul Palace neizrecivo je lijep...

image
Zimska panorama
Vladimir Dugandžić/Cropix


Što piti
Nabrajati kafiće u kojima se u Splitu može popiti prava kava, izvrstan kapučino ili bilo koja varijacija na temu - jednostavno je neizvedivo. Svaki će vam lokalac rado otkriti svoje mjesto, ovisno o kvartu. Cijene variraju, od najviših u centru grada do sve nižih prema periferiji. U posljednje se vrijeme Splićani diče i odličnim malim pivnicama i pivovarama, craft-pivo apsolutni je hit, pa ga, između ostalog, možete kušati i u Tap B pivnici i Brew Pubu.

Što jesti
Lokalna gastronomija pruža široku paletu odabira, od jeftinijih "brzogriza" do tradicionalnih restorana. Preporučujemo restoran Zora bila, i to srijedom, u kojem za 200 kuna možete uživati u odabiru pet jela i uz to pet čaša vina. Konoba Šug nudi kvalitetnu domaću spizu, cijene su prihvatljive. U Ma:toni se brsti bistrologija, svratite i nećete pogriješiti, a u Paradoxu, primjerice, možete uistinu uživati u odabiru pravog sira i vina.

image
Split
Nikola Vilic/Cropix


Savjet lokalca!
Nikad ne kupuj flaširanu vodu, za to nema potrebe jer splitska je voda čista i, kažu, ukusna. Ne trošite novac uzalud!

Pet minuta legendi
Pusti me proć definitivno je najmanja (najuža) ulica u Splitu. Zove se tako jer je, da bi se prošlo tom uličicom, potrebno (čitaj: nužno) viknuti "Pusti me proć!" kako osoba s druge strane ne bi kroz nju krenula u isto vrijeme.

image
Pogled s Marjana
Božidar Vukičević/Cropix


Splictionary
Fjaka: Splićani su tu riječ definirali kao uzvišeno stanje uma i tijela u kojem težiš ni za čime. Kako je to moguće? Vrlo lako! Kombinacija stanja tijela nakon dobrog obroka, zvuk valova koji zapljuskuju obalu i sunčane zrake kao stvoreni su za fjaku. Otkrijte i vi te momente u danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 02:21