SAVRŠEN ODMOR

Tražite ideju za hedonistički vikend izlet? Otkrijte vinske ceste i vinarije bregovite Hrvatske

Istražili smo bregovitu Hrvatsku i prikupili pregršt ideja za hedonističke vikende i uživanje uz ukusnu hranu i vrhunska vina

Vinarija Štampar

 Ivana Nobilo/Cropix

Bajkoviti zimski ugođaj, brežuljci pošećereni snježnom bjelinom, šarmantni gradići i njihova slikovita okolica... Čvrsto stojimo iza toga da zima nije vrijeme za zimski san, već idealno godišnje doba za gurmanske i vinske izlete, otkrivanje bliže i dalje okolice, hedonističke vikende i uživanje u najukusnijem iću i piću.

Možda se i ne slažete s našim entuzijazmom za zimu, ali već u toplini doma planirate proljetne izlete? Nema problema, i za vas imamo hrpu ideja. Ako vam nedostaje inspiracije za sljedeći bijeg iz grada, istražili smo područje bregovite Hrvatske i prikupili pregršt ideja za hedonističke vikende s glavnim motivom – uživanje, opuštanje, ukusna hrana i vrhunska vina.

ZAGORJE

Carstvo dvoraca, brežuljaka i vinograda

Zeleno Zagorje prekrasno je i kad grane stabala ogole i njegove brežuljke prekrije zimski ogrtač. Regija je to u kojoj možete otputovati u prošlost i obići neke od najljepših hrvatskih dvoraca, hodajući njihovim hodnicima na tren ćete se i sami osjetiti dijelom nekadašnjeg velikaškog društva. Od dvorca Oršić i Muzeja seljačke bude u Stubici, preko uzbudljivog multimedijalnog Muzeja krapinskog pračovjeka u Krapini, sve do slikovitog Velikog tabora, kulturu i povijest u Zagorju ćete naći na svakome koraku. Ako ste više za aktivni odmor i malo adrenalina, ne propustite posjetiti neki od brojnih konjičkih klubova i obiđite zagorske brege i šume na leđima konja. One koji se najbolje osjećaju u gojzericama oduševit će uspon na Ivanščicu. Uzbudljiv izlet u Zagorje, koje bez problema možete produžiti i na više dana, obogatite uživanjem u vrhunskim vinima. Jeste li znali da je površinski Zagorje jedna od najvećih vinskih podregija u kontinentalnoj Hrvatskoj? Ne propustite posjetiti izletište Bolfan vinski vrh u selu Hrašćina, u kojem možete uživati u prekrasnom ambijentu i pogledu na brežuljke, vrhunskoj domaćoj hrani, te kušati neka od njihovih legendarnih ekoloških vina koja su osvojila brojne relevantne svjetske nagrade.

image

Vinarija Bolfan

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

MEĐIMURJE

Mala regija s velikim srcem i vinima

Najsjevernija hrvatska regija dom je brojnim kulturnim znamenitostima, tu su zadivljujuće prirodne ljepote, šarmantni gradići, kilometri biciklističkih staza... Iako najmanja županija u Hrvatskoj, Međimurje obiluje sadržajima za ispunjen odmor u svako godišnje doba. Nakon što razgledate slikoviti Čakovec, opustite se u termalnim bazenima u Svetom Martinu na Muri i proučite stari mlin na Muri, upoznajte svijet izvrsnih međimurskih vina. Iako površina na kojoj se uzgaja loza iznosi tek 600 hektara, u Međimurje godinama stižu brojne svjetske nagrade, što je s obzirom na veličinu regije svjetski fenomen. Kako bi doznali više o međimurskim vinima, uputite se u Štrigovu. Ovdje ne propustite probati međimurski muškat, ali ni autohtonu međimursku sortu pušipel. Štampar, Kocijan, Hadžić, Dvanajščak, Kovač... U svakom od brojnih vinskih podruma vinari će vas rado ugostiti, pokazati što rade i prezentirati vam svoja vina. U Štrigovi se nalazi i jedan od najpoznatijih fotografskih motiva Međimurja, Mađerkin brijeg. Za vedrih dana pogled s brijega dopire čak do četiri države – Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. Uz pogled na prirodne terase na kojima su zasađeni vinogradi uživajte u odličnoj hrani i vinima Štampar.

image

Vinarija Štampar

Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

KARLOVAC I OKOLICA

Rijeke, stare utvrde i odlična vina

Koliko znate o gradu na četiri rijeke? Sigurni smo da ćete se, kad ga bolje upoznate, potpuno oduševiti njegovom poviješću, brojnim parkovima, kao i zanimljivim oblikom u kojem je sagrađen. Grad je, naime, građen kao savršena šesterokraka zvijezda, a oko nje su iskopi koji su nekada davno štitili grad od napada neprijatelja. Nedaleko od centra je jedno od najljepših gradskih riječnih kupališta: Foginovo, pa ne propustite prošetati uz Koranu i pojesti specijalitet od riječne ribe. Stari grad Dubovac, slatkovodni akvarij Aquatika i brojne druge zanimljivosti zabavit će vas i duže od jednog dana, no svakako ostavite vremena za uzbudljivu okolicu. Uputite se prema Ozlju, gradu s još jednim impresivnim Starim gradom, u čijoj se okolici nalaze najzanimljiviji vinogradi i vinarije ove županije. Posjetite vinariju Lovre Guština u Vrhovcu, koji je nastavio i oživio dugu vinogradarsku tradiciju svoje obitelji. Nedaleko je i OPG Elvisa Šoštara, a u Vivodini odlična vina uzgajaju i obitelji Zdenka Žabčića i Darka Vrbaneka. Na obiteljskom imanju i vinariji Graša, također u Vivodini, možete kušati vina, a uz najavu i uživati u domaćim specijalitetima.

PODRAVINA I PRIGORJE

Uživanje na obroncima Bilogore i Kalnika

Istražite Koprivnicu, Križevce, plodnu Podravinu i zelenu Bilogoru, kao i jedno od omiljenih planinarskih odredišta kontinentalne Hrvatske – Kalnik. Ove su regije bogate prirodnim ljepotama, ovdje se njeguje tradicija i stari autohtoni recepti, koje kao i uvijek, savršeno prati i čaša dobrog vina. Vinorodnim obroncima Bilogore od istoka prema zapadu sve do obronaka Kalnika, protežu se vinogradi i kleti u kojima Podravci i Prigorci provode vrijeme u druženju, nerijetko i uz pjesmu. Na ovom području djeluje niz vinara, a za upoznavanje ovog bogatog kraja dovoljno je izabrati nekog od njih, najaviti se i uz dobru kapljicu provesti ugodne trenutke uz gostoljubive domaćine. Posjetite novu, modernu vinariju Kostanjevec u Lukovcu, Kalničku poljoprivrednu zadrugu, OPG-ove kao što su oni Matočec Nade, Petra Cika ili Marka Šimunića, i upoznajte ovaj kraj na najbolji način – od ljudi koji u njemu žive i rade. U okolici Bjelovara opustiti se i uživati možete u vinariji Coner, u kojoj osim vrhunskih vina pripremaju i domaće bilogorske specijalitete.

image

Vinarija Matočec

Stefan Brajković/Portal Zvono

MOSLAVINA

Carstvo netaknute prirode i divnog škrleta

Savršen vikend u Moslavini lako je zamisliti i isplanirati. Malo aktivnosti i uživanja u prirodi: planinarenje na Moslavačkoj gori i obilazak Lonjskog polja biciklima. Ako vam nije dosta aktivnosti, tu je i prelijepa poučna staza Turski stol za laganu šetnju kroz šumu. Zatim – upoznavanje Kutine, Ivanić grada i razgledavanje primjera stare drvene gradnje ovoga kraja. Poslijepodne i večer ostavite za uživanje u vinskim podrumima i vinarijama, u škrletu, srdačnim osmjesima i savršenoj hrani. Škrlet je jedna od rijetkih sorti u kontinentalnoj Hrvatskoj za koju se sa sigurnošću može reći da je autohtona, a Moslavci su na nju izrazito ponosni. Marljivi vinari iz moslavačkog kraja zajednički rade na građenju brenda škrleta i njegovoj promociji. Vino je vrlo lagano i pitko, bistro, svjetlo žućkaste boje, u što se možete uvjeriti u nekoj od brojnih vinarija gdje se vinogradi uzgajaju još od rimskog doba. Obiđite vinarije klet Romić, Trdenić, Miklaužić, Košutić, Kahler, Jančar, Florijanović, Voštinić-Klasnić... Moslavački je kraj poznat i po ukusnoj, domaćoj hrani pa sva ova divna vina savršeno nadopunjavaju specijalitete od lokalnih namirnica.

image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix

VARAŽDIN I OKOLICA

Barokni grad i njegova okolica kao stvoreni su za uživanje

Barokni grad, nekadašnja prijestolnica Hrvatske, pravi je biser sjevera i grad kao stvoren za uživanje. Dopustite njegovu Starom gradu da vas očara, prošetajte ulicama omeđenima baroknim palačama, pojedite nezaobilazni varaždinski klipić, posjetite Gradski muzej i Muzej anđela... Koliko god bili očarani ovim gradom, na propustite istražiti i njegovu okolicu. Tu je najljepši hrvatski dvorac, ponosni Trakošćan, slikovita Ravna Gora, euroska Amazona na obalama Drave... Cijeli je posjet ovoj županiji hedonistički doživljaj, pa ne propustite otkriti i najbolje od njezine gastronomije i vina. Obiteljske vinarije koje se kvalitetom mogu nositi s najboljima na svijetu redovito odnose prestižne svjetske nagrade, a proizvode moderna, svježa vina za svako doba dana. U Brezničkom Humu posjetite vinariju, podrum i kušaonicu vinarije Šafran. U istom se mjestu smjestila i vinarija Stjepana Jakobčića, a neposrednoj blizini možete obići marljive proizvođače Mariju Kolarek, Zorana Funteka, OPG Najman, OPG Josipa Špoljara... Ne propustite objed u Kaznionici Lepoglava, koja proizvodi i vlastita odlična vina.

image
Danijel Soldo/Cropix/Cropix

PLEŠIVICA

Regija prekrasnih vidikovaca i divnih pjenušaca

image

Vinarija Jagunić

Mateja Žužić/

Tek pola sata vožnje od Zagreba nalazi se prava vinska oaza – Plešivica. Jastrebarsko i njegova okolica područja su prekrasnih krajolika prošaranih vinorodnim brežuljcima, prirodnim rezervatima i kulturno-povijesnim spomenicima. Ako se prije hrane i pića želite malo i umoriti, u okolici Plešivice postoje brojne biciklističke staze, a u blizini je i Žumberačko gorje koje možete istražiti usponom na Japetić ili Plešivicu. Samu Plešivicu neki od milja nazivaju i "hrvatska Champagne" jer je kraj poznat po proizvodnji pjenušaca. Stoga obavezno istražite plešivičku vinsku cestu i tamošnje vinarije. Vino treba spojiti s hranom, a autohtoni lokalni specijalitet je plešivički copanjek, slani kolač od svježega kravljeg sira i zelenja. Posjetite vinarije Tomac, Budinščak, Ivančić, Lagradi, Mahač, Mladina i uživajte u prekrasnim okusima i vidikovcima ovoga kraja.

image

Vinarija Jagunić

Dino Sencar/

ZAPREŠIĆ I OKOLICA

Biciklizam, dvorci i dobra vina u Jelačićevu kraju

Na prostoru sjeverozapadno od Zagreba, gdje se susreću rijeke Sutla, Sava i Krapina, leži dolina čije je središte Zaprešić, grad koji nudi mnogo mogućnosti za savršen izlet. U okolici Zaprešića je čak pet dvoraca, od kojih je gradu najbliži Lužnica, barokna jednokatnica i spomenik prve kategorije. Glavna atrakcija ipak su Novi dvori Jelačićevi, očuvano vlastelinsko imanje iz 17. stoljeća. Izuzetno vrijedan kompleks sastoji se od kurije, gospodarskih zgrada, kapelice i park-šume. I okolica skriva neke nerazvikane bisere. Sjeverno od Zaprešića teren postaje brdovitiji, pa su puteljci između malih, slikovitih mjesta Brdovec, Marija Gorica i Dubravica idealni za brdski biciklizam i jahanje konja. Ono što je manje poznato je da je prostor na osunčanim južnim padinama Savsko-sutlanske doline, na nadmorskoj visini između 150 i 250 metara, idealan za uzgoj vinove loze. U mjestu Hruševec Kupljenski potražite OPG Đurinski, dobitnike brojnih nagrada za svoja vina. U Šenkovcu na OPG-u Gašparinčić tradicija bavljenja vinogradarskom rezultirala je stalnim rastom kvalitete i danas proizvode kvalitetna, vrhunska i predikatna vina. U obližnjoj Mariji Gorici potražite vina Franje Žnidarića, a malo dalje, u okolici Samobora, ne propustite vina s OPG-a Ivice Jurkovca.

image
Bregovita Hrvatska/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:29