ŠAULOVEC

U ovom divnom, ali zapuštenom dvorcu bit će centar za darovite. Kreće obnova novcem iz EU

Zaštićeno kulturno dobro imat će obrazovnu namjenu, a pored obližnjeg jezera bit će uređeno desetak tipičnih zagorskih drvenih kućica
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dvorcu Šaulovec u Črešnjevu vraća se stari sjaj. Riječ je o jednom od mnogih dvoraca Varaždinske županije koji desetljećima čekaju obnovu i, za razliku od mnogih, napokon ju i dočekao. Šaulovec je buduće sjedište Europskog centra za darovite - Centra izvrsnosti Varaždinske županije. Uz obrazovanje i znanost, u dvorcu će se popularizirati kultura i turizam.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Dvorac Šaulovec zaštićeno je kulturno dobro, koje je, s parkom i perivojem, upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prva vizija obnove, kako ju je vidio bivši župan Varaždinske županije Radimir Čačić, danas je umnogome promijenjena. Dok je Čačić zamislio Šaulovec kao luksuzni heritage hotel, nova je županijska vlast, koju vodi Anđelko Stričak, odustala od te, u startu preskupe ideje. Iako, do određenih je korekcija u planovima došlo još i ranije pa je umjesto ekskluzivnih soba u dvorcu predviđena izgradnja kaskadnih kućica za smještaj gostiju. U budućem je restoranu, koji se trebao graditi u nekadašnjim konjušnicama, planirana i kuharska akademija. No, pustimo sad što je trebalo biti, usredotočimo se na ono što će Šaulovec zaista i postati. U prizemlju dvorca će biti praktikumi za postojeće centre izvrsnosti Varaždinske županije, a Šaulovec će biti i sjedište za obrazovanje nastavnika koji rade s darovitom djecom. Prvi je kat dvorca predviđen za rad u malim grupama, a na tavanu se planira urediti multimedijska konferencijska dvorana za stotinjak osoba.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Uz jezero će se graditi desetak zagorskih kućica metodom kojom su se nekad gradile, dakle drvene, bez ijedne cigle. Najveći broj ljudi koji će u nekom trenutku boraviti u Šaulovcu je između sto i 150, dakle ovdje neće biti masovnog turizma. Kuhinja restorana u kojemu će se održavati i kulinarska akademija opremljena je savršeno, prema uputama chefa Damira Crlenija - ispričao je za Jutarnji Miroslav Huđek, županijski pročelnik za obrazovanje.

Akademija će biti namijenjena širokoj publici, a s polaznicima će raditi samo najbolji chefovi. Varaždinski centar izvrsnosti u Šaulovcu će se prvenstveno baviti poviješću s naglaskom na nacionalnu povijest.
Iako se za sada ne spominju konkretni turistički programi, jasno je da će dvorac zbog plaćanja skupih režija, ako ni zbog čega drugog, morati imati i sadržaje komercijalnog karaktera.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Trenutačno se, neslužbeno saznajemo, prvenstveno planiraju obrazovni sadržaji jer Europa za njih u ovom trenutku daje najviše novca. Slična je situacija i s Arboretumom Opeka, još jednim dvorcem, danas centrom izvrsnosti za hortikulturu. Dvorac je obnovljen, ali za režije je potrebno pravo bogatstvo, a one će s novom sezonom grijanja još i poskupjeti.
Održavanje dvoraca bez komercijalnih sadržaja za općine i županiju postat će nemoguća misija.

Uostalom, dvorac Šaulovec bilo bi i šteta namijeniti tek određenoj publici jer i u današnjem, poprilično derutnom stanju, vidi se sva ljepota nekoć raskošnog zdanja.

image

Prikaz budućeg izgleda eksterijera iz projekta obnove

Render Projektanti/

Već kad se cestom od Varaždina preko Beretinca krene put Ivanca, pa se skrene pogled prema zagorskim bregima, putnika zabljesne bajkovita vizura. Dvorac Šaulovec, nekoliko je stotina metara udaljen od glavne ceste uzbrdo u šumi, u naselju Črešnjevo. Iz guste šume proviruju raskošne kupole. Na ulazu u dvorac visoka je željezna kapija. Na betonskom dijelu guste grane drveća skrivaju tablu s uklesanim natpisom "Kulturna baština Republike Hrvatske".

image

Prikaz budućeg izgleda eksterijera iz projekta obnove

Render Projektanti/

Kad je Varaždinska županija za manje od tri milijuna kuna kupila dvorac, dotad u vlasništvu tajkuna Ivana Hudoletnjaka, koji je od nekoć raskošnog perivoja parkovne arhitekture izvadio ružičnjake i posadio - kruške, bio je to prvi korak prema obnovi dvorca. Dvije skulpture žena golih grudiju i danas su gotovo netaknute, kao da su jučer isklesane. Secesijskim se stubištem penje do prvog kata, gdje su kružni, međusobno povezani saloni danas prazni jer je vrijedan namještaj nakon skupe restauracije spremljen na sigurno mjesto do restauracije zidova i podova Šaulovca. Prije konstrukcijske obnove nema smisla u njega vraćati vrijedne komade. Srećom, krovište je obnovljeno, koštalo je 450.000 kuna, pa kiša više ne ruinira unutrašnjost dvorca. Još prije nekoliko godina u jednome je od salona na pozlaćenom, kićastom krevetu, replici skupog komada, spavao Ivan Hudoletnjak, koji je sam samcat živio u dvorcu.

image

Prikaz budućeg izgleda interijera iz projekta obnove

Render Projektanti/
image

Prikaz budućeg izgleda interijera iz projekta obnove

Render Projektanti/

Dvorac Šaulovec već je bio na turističkom tržištu.

Prije Hudoletnjakove je ere tu bio vrhunski restoran, redovita destinacija zagorskog turizma. Nerijetko su i Zagrepčani potezali do varaždinskog kraja samo kako bi nedjeljni ručak pojeli u jednom od salona na prvom katu, poslije malo prošetali, a navečer uživali u nekom od koncerata, recimo Miše Kovača ili Olivera Dragojevića, koji su često ondje nastupali.
Dvorac se obnavlja u četiri faze, prve su na redu bile nužne intervencije kako bi se zdanje preveniralo od daljnjeg propadanja. Nakon obnove krovišta, za 1,5 milijuna kuna se obnavlja vanjska stolarija, za koju će Ministarstvo dati 450.000 kuna, a uslijedit će energetska obnova i rekonstrukcija zgrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:38