IDEJE ZA IZLET

U šumi, uz more, pored rijeke... Ovo je pet najljepših šetnica za bijeg u prirodu ovog vikenda

Ako želite pobjeći u prirodu, sada je pravo vrijeme. Pješačke staze idealan su aktivni odmor za one koji se ne žele previše umoriti
Kamačnik
 Marko Todorov/Cropix

Vikend u prirodi nikad nije zvučao bolje. Zelenilo, mir, tišina i socijalna distanca. Pri tome možete uživati u divnim bojama jeseni i zvuku lišća pod nogama. Donosimo vam ideje kako i gdje provesti vikend u prirodi, na jednim od najljepših šetnjica u Hrvatskoj koje su prilagođene apsolutno svima.

Kanjon Kamačnik, Gorski Kotar
Zaštićeni krajolik u Gorskom kotaru destinacija je koju morate uvrstiti na svoj popis izleta na koje morate otići. Prekrasan krajolik, divno uređena šetnjica s drvenim mostovima koja vodi do samog kanjona Kamačnik odmor je za dušu i tijelo. Šetnjica je prilagođena svima, i onim najmlađima. Sama šetnjica dugačka je otprilike tri kilometra u jednom smjeru, ali uvijek možete stati gdje želite i vratiti se istim putem. Na samom ulazu u kanjon nalazi se i ugostiteljski objekt. Do kanjona ćete lako doći automobilom, s autoceste A1 izađite prema Vrboskom, a put do Kamačnika je dobro označen.

image
Kanjon Kamačnik smjestio se u šumovitom masivu Velike Kapele
Marko Todorov/Cropix


Staza Stjepana Hausera, Rakalj
Staza poznatog hrvatskog violončelista nalazi se u slikovitom Raklju. Staza kreće ispod Starog Raklja i vodi do Uvale Kalavojna. Riječ je o skoro 10 kilometara lagane šetnjice uz more i uvale koja nije nimalo zahtjevna, a oduševit će svakoga tko se odluči za ovakav aktivni odmor. Šetnjicom uz more vidjet ćete otoke Cres, Lošinj, ali i Raški zaljev te ruševine starog kaštela i olupinu broda. Mnoštvo je zanimljivosti u ovom istarskom gradu koji ćete najbolje upoznati ako ga prođete na dvije noge.

image
Uspon u Raklju
Privatna Arhiva/Barbara Ban


Šetnica kroz Kanal sv. Ante
Jedna od novouređenih, ali i najljepših staza uz more dugačka je 4,4 kilometara, a prilagođena je i rekreativcima, ali i obitelji s djecom. Do same staze može se doći automobilom iz uvale Paninkovac ili cestom prema Zablaću. Prekrasna staza povezuje uvalu Paninkovac, a sa same šetnjice pruža se prekrasan pogled na šibenski arhipelag, ali i na Tvrđavu sv. Nikole do prema kojoj i staza ide. Ako ste u Dalmaciji, nikako nemojte propustiti šetnju kroz Kanal sv. Ante.

Vransko jezero, Pakoštane
Iako je staza oko jezera dugačka čak 40 kilometara, nemojte se smjesti. Možete izabrati jednu od poučnih staza koja su mnogo kraće, ali jednako zanimljive. Preporučujemo Poučnu stazu vidikovac Kamenjak koja je oko 300 metara duga i počinje na platou vidikovca Kamenjak, a pogled sa staze je impresivan. Pruža se pogled na cijelo Vransko jezero, okolna mjesta, ali i kornatski arhipelag. Veliki plus, osim uživanja u prirodi, su poučne table preko koji ćete saznati nešto više o ovom prirodnom fenomenu.

image
Vransko jezero
Nikša Stipaničev/Cropix


Pješačka staza Cavtat - Čilipi, Konavle
Ako se nalazite na krajnjem jugu, svakako krenite pješačkom stazom Cavtat - Čilipi u prekrasnim Konavlima. Pješačka staza dugačka je osam kilometara i prilagođena je svima. Uživajte u jesenskim sunčanim danima uz šetnju kroz koju ćete upoznati ovaj prekrasan kraj, njegovu povijest, ali i doživjeti prirodu kakvu još niste.

image
Cavtat
Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:20