DRUGA STRANA

Zaboravite na tren ružne priče, Platak je jedinstveno skijalište s pogledom na more

Na Platku možete rekreativno skijati, proći školu skijanja, sanjkati, ali i pješačiti turističkom šetnicom do samog vrha planine

Skijalište Platak

 Nikola Zoko/

Mediji su zadnjih dana prepuni priča o Platku zbog groznog incidenta koji se dogodio na popularnom skijalištu prošlog vikenda. Mi vas, pak, želimo podsjetiti na lijepu stranu priče o ovom "brdu užitka", kako ga zovu, koje ovih dana izgleda bajkovito prekriveno snijegom i jedan preružni ispad nekolicine pojedinaca ne bi trebao baciti sjenu na lijepu turističku priču koja se tamo razvija.

image
Nikola Zoko/

Platak je jedinstveno hrvatsko skijalište s pogledom na more, ali i zelenom oazom dostupnom 365 dana u godini. Udaljen je tek dva sata vožnje od Zagreba i Pule i smješteno je 40-ak kilometara od Opatije i Rijeke.

Dok mu se približavate već u samom podnožju planine oduševit će vas zimski ugođaj - šuma kojom dolazite do skijaških staza prekrivena je snijegom pa jednostavno mami na uživanje u zimskim radostima. Na Platku, koji je u sklopu Goranskog sportskog centra, možete rekreativno skijati, proći školu skijanja, sanjkati, ali i pješačiti turističkom šetnicom do samog vrha planine. Na vidikovcu do koje vozi i skijaška žičara zastanite i uživajte u pogledu. Vidjet ćete cijeli Kvarnerski zaljev i otoke koji izranjaju iz plavetnila mora.

Za Platak kažu da je skijalište po mjeri svakog pojedinca. Obitelji ga vole zbog raznolikosti ali i mnoštva sadržaja za sve uzraste. Mališanima je u zimskom periodu na raspolaganju sanjkalište, baby lift za svladavanje prvih skijaških satova, ali i igraonica u šumi koja je u funkciji cijele godine.

image
Nikola Zoko/

Zimi ima svoje draži jer je prekrivena snijegom, a ljeti jer se nalazi u dubokom hladu kojeg stvara šuma. Za starije Platak nudi uživanje u svim segmentima. Za vrijeme skijaške sezone, Platak nudi tri skijaške staze koje se nalaze u samom srcu prirode, odmaralište u obliku kružnog paviljona nalik onima na proslavljenim svjetskim skijalištima. Ovo je mjesto za okrjepu na kojem se piju topli i hladni napitci te jedu snackovi u obliku sendviča ili pečenih kobasica. Platak jest prije svega skijalište u zimskom periodu, ali ako niste skijaši, pružit će vam dobrodošlicu na pješačkoj turističkoj stazi dugoj oko 3 kilometara. Slijedite li je od podnožja do vrha nagib je srednje zahtjevan (za razliku od planinarskog prečaca i njegove strmine)i do samog vrha trebat će vam oko 90 minuta.

image
Nikola Zoko/

Što se samog skijanja tiče, Platak je popularna destinacija za početnike, ali i skijaše koji se žele rekreirati nakon napornog radnog dana, što se posebno odnosi na one koji žive na Kvarneru.

‘‘RSRTC Platak raspolaže s 1 žičarom dvosedežnicom za staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turističku stazu i Zavoj 19 te s 2 vučnice na stazama Tešnje i Pribeniš kao i 3 pokretne trake koje se nalaze na dnu staza Radeševo i Pribeniš te uz Baby stazu. Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sustav je od sezone 2021./ 2022. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu dok staze Tešanj i Turistička ovise o dostatnim količinama prirodnog snijega‘‘ kaže Alan Udović, ravnatelj Goranskog sportskog centra dodajući kako je u tijeku izgradnja nove četvero sedežnica Radeševo čija bi izgradnja trebala završiti 2023. godine.

image

Alen Udović, direktor Goranskog centra Platak

Nikola Zoko/

Radno vrijeme staza i žičara je svaki dan od 9 do 16 sati, a odrasli mogu cijeli dan skijati za samo 18 eura tijekom tjedna, a za 22 vikendom. Dječja karta je povoljnija, a postoje i poludnevne ulaznice. Na Platku možete iznajmiti i kvalitetnu opremu, ali i raspitati se o programima škole skijanja.

image
Nikola Zoko/

Gastronomska ponuda na Platku je planinska, jer fino možete pojesti u planinarskom domu. Mali dom Platak, odnosno Planinarski dom Sušak nalazi se na 1127 m nadmorske visine svega 30-tak km od Rijeke i nudi uslugu hrane i smještaja. Ispred doma se nalazi asfaltirani parking cca 40 parkirnih mjesta, a cesta do doma je tijekom cijele zimske sezone očišćena i prohodna. Dom je polazište mnogih planinarskih staza kao što su one na Risnjak, Sljeme, Snježnik i Guslicu, a svakodnevno nudi odličan grah, jotu, pečenje, kobasice, ali i omiljene dječje obroke poput pohanaca i pommesa.

A što kad se otopi snijeg?

Platak ima što ponuditi tijekom 365 dana u godini. Zimski ogrtač s prvim danima proljeća (najčešće sezona skijanja traje do prvog dana proljeća) mijenja zelenilo koje označava buđenje prirode. Tada planina ima svoje druge prednosti i predstavlja prekrasno utočište svima koji se žele zaštiti od jakog sunca i velike vrućine. Na Platku možete slijediti brojne markirane šetnice, voziti bicikl, igrati mini golf, iznajmiti trampolin, zaigrati nogomet, košarku, baciti balote ili jednostavno okupiti ekipu i iznajmiti jednu od hacienda uz koje se nalazi i roštilj. Najam je jednodnevni (23,89 eura), a u cijenu je uključeno mjesto za pečenje mesa, drvo i ugljen. Svi ovi sadržaji koje je osmislio Goranski Sportski centar mamac su brojnim ljubiteljima Gorskog Kotara da cijele godine koriste Platak. Ovog ljeta bit će završena i nova žičara - četverosedežnica kojom će na vrh moći svi - planinari i skijaši!

image
Nikola Zoko/
image
Nikola Zoko/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14