KRATKI ODMOR

Zadnji je vikend prije početka škole, a mi imamo 7 super ideja za obiteljske izlete s klincima

Rančevi, muzeji, parkovi, restorani, izletišta, festivali... Uz naše prijedloge izbjegnite "jesenski blues"!

Dinopark Funtana

 Srecko Niketic/CROPIX

Kasno ljeto idealno je vrijeme za obiteljske izlete. Ugodne temperature, manje gužve i blizina brojnih izletišta glavni su aduti za odlazak na jednodnevni ili vikend izlet s obitelji. Oni najmlađi najviše će uživati na mjestima gdje se mogu upoznati s brojnim životinjama, ali i gdje će se moći nesmetano igrati ili trčati. Izleti su i odlična prilika da se upoznate s hrvatskom gastronomijom i barem jedan dan ne razmišljate o tome što ćete danas jesti za ručak. U nastavku pročitajte koja su jedna od popularnijih izletišta i destinacija za savršen obiteljski odmor.

Dinopark Funtana

Funtana, Istra

Radno vrijeme: od 10 do 18 sati

Cijene: djeca do 3 godine besplatno, djeca od 4 do 14 godina 190, odrasli 220 kuna

Sva djeca vole dinosaure, zar ne? Dinopark Funtana od otvorenja je postao jedna od prvih izletničkih destinacija obitelji s djecom. Više od 80 izložbenih primjeraka dinosaura u stvarnoj veličini, izložbe, radionice, ZOO za djecu, jahanje ponija, paintball, adrenalinske vožnje, predstave te pregršt drugih sadržaja zabavljat će mališane satima, a ni roditeljima neće biti dosadno. U Dinopark Funtana možete se zaputi na jednodnevni izlet ili na vikend putovanje jer se u Funtani i okolici nudi mnogo smještajnih jedinica.

image

Dinopark Funtana

Srecko Niketic/CROPIX

Ranch Dolina Jelena

Plitvičke doline, Rakovica

Radno vrijeme: ujutro u 9 sati i popodne u 6 sati do 31. kolovoza, ponedjeljkom zatvoreno; obavezna rezervacija i provjera putem e-maila

Cijene ulaznica: djeca do 7 godina besplatno, djeca od 8 do 15 godina 70, odrasli 100 kuna

Dom jelena, srna i košuta nalazi se u Rakovici, nedaleko od Plitvičkih jezera. O ranču i životinjama se brine obitelj Bićanić, koji ujedno rade i vlastite domaće proizvode koje možete kušati nakon obilaska ranča. Pitoma divljač navikla je na prisutnost djece te je jelene, srne i košute moguće maziti, hraniti i družiti se s njima. Trajanje samog obilaska ranča traje otprilike 90 minuta, a zbog velikog interesa i strogog rasporeda zbog životinja je potrebno rezervirati dolazak nekoliko dana unaprijed. Plitvička jezera su udaljena nekoliko kilometara, tako da možete obići i Nacionalni park Plitvička jezera i planirati neki dobar lički ručak.

image

Ranch Dolina Jelena

Marko Todorov/CROPIX

Ivanić Grad

Mali grad nedaleko od Zagreba već se neko vrijeme profilirao kao grad manifestacija i jedno od izletišta Zagrepčana. Svake se jeseni u Ivanić Gradu održava poznata Bučijada, ali i već tradicionalni Festival igračaka, koji oduševljava sve generacije. Posljednji Festival igračaka održao se u lipnju, no uskoro bi trebali biti objavljeni i jesenski termini. Također, u kolovozu je u Ivanić Gradu otvorena još jedna turistička atrakcija - prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” u Dubrovčaku Lijevom. Ovaj je kraj i dobro poznat po obiteljskim poljoprivrednim domaćinstvima na kojima možete i dobro pojesti. Ako ste iz Zagreba i okolice i ne znate gdje biste na izlet s djecom, krenite put Ivanić Grada.

Ranč Ramarin

Garčin

Radno vrijeme: radnim danom od 12 do 22 sata, vikendom od 10 do 23 sata, ponedjeljkom zatvoreno

U Garčinu nedaleko od Slavonskog Broda nalazi se Ranč Ramarin, obiteljsko gospodarstvo otvoreno prvenstveno iz ljubavi prema konjima. Na ranču se nalazi 18 konja koji se mogu jahati, a tu su i druge domaće životinje, jezero, bungalovi i sadržaj koji će oduševiti djecu. Na ranču se nalazi restoran u kojem možete probati tradicionalne slavonske delicije i uživati u vinu koje se proizvodi na ranču dok se klinci zabavljaju. Na Ramarinu možete i prenoćiti u bungalovima, kamp kućicama ili hostelu. Možete i iznajmiti sjenicu i bicikle te malo bolje upoznati slavonski kraj. Također, u ponudi imaju mogućnost rekreativnog pecanja šarana i amora.

image

Ranč Ramarin

Marko Miščević/Cropix

Fužine

Posljednjih nekoliko godina Fužine su postale pravi mali obiteljski raj. Idealna vikend destinacija nudi nekoliko vrsta smještaja, od privatnih apartmana i kuća za odmor do hotela, a sadržaja u samim Fužinama i okolici ne nedostaje. Najmlađi će uživati na izletištu Šumska bajka, koje se nalazi se u Liču, samo četiri kilometra od Fužina, a na imanju su gater sa šumskim životinjama, likovi iz bajki izrađeni od drveta, park za djecu, prostor za roštiljanje i boćalište te mnogi drugi sadržaji. Životinje možete upoznati i na OPG-u Zeleni san, koji se također nalazi u Liču. Konji, ljame, mini koze, magarci i paunovi samo su neke životinje koje se mogu vidjeti u OPG-u Zeleni san. Ako su klinci željni avanture, zasigurno će ih oduševiti Kaubojsko selo Roswell, koje je od Fužina udaljeno tek 15 minuta. Tamo se malci mogu upoznati s najpoznatijim kaubojem na ovim prostorima, Winnetouom, ali i uživo vidjeti kako izgleda pravi grad na Divljem zapadu.

image

Fužine

Depositphotos

Aquatika - slatkovodni akvarij Karlovac

Karlovac

Radno vrijeme: od 9 do 19 sati (do 31. listopada)

Cijena ulaznica: djeca od 3 do 14 godina 35 kuna, mladi od 15 do 18 godina, studenti, umirovljenici 40 kuna i odrasli 60 kuna

Karlovac je grad kroz koji prolaze čak četiri rijeke - Mrežnica, Kupa, Dobra i Korana, na čijoj se obali smjestio slatkovodni akvarij Aquatica. Moderni akvarij mjesto je za sve generacije, a u njemu se mogu vidjeti flora i fauna hrvatskih rijeka. Mališane će zasigurno najviše oduševiti razne vrste riba koje mogu uživo vidjeti preko stakla. U kompleksu Aquatike nalazi se i šetnica, trg na kojem djeca mogu uživati, a jednom od pješačkih staza možete nastaviti put prema centru Karlovca.

Sam centar Karlovca vrijedno je pogledati, ali ako ipak želite malo uživati u prirodi, prošećite s djecom uz obalu rijeke Korane. Na koranskom šetalištu nalazi se i restoran koji je poznat po svom igralištu za djecu, na kojem se nalaze plastične životinje koje oduševljavaju klince.

image

Aquatika

Robert Fajt/CROPIX

Memorijalni centar “Nikola Tesla”

Smiljan, pokraj Gospića

Radno vrijeme: od utorka do subote od 8 do 20 sati, nedjeljom od 10 do 16 sati, ponedjeljkom zatvoreno

Cijena ulaznica: djeca iznad 7 godine, učenici, studenti i umirovljenici 20, odrasli 50 kuna, obiteljska ulaznica 80 kuna

Jedan od najvećih izumitelja na svijetu rođen je 1856. godine u Smiljanu pokraj Gospića. Njegova rodna kuća još je 1956. godine postala Memorijalni muzej, rekonstruirana je te je na 150. obljetnicu Teslina rođenja otvorena u ovom obliku koji se danas može posjetiti. Memorijalni centar “Nikola Tesla” upoznat će vas sa životom i radom Nikole Tesle, a ono što će se djeci najviše svidjeti jest Teslina ispitna stanica. Riječ je o replici ispitne stanice u Colorado Springsu u kojoj je Tesla radio te svi posjetitelji mogu vidjeti i isprobati kao funkcionira bežični prijenos energije. U samoj Teslinoj rodnoj kući nalazi se stalni multimedijalni postav, a možete i vidjeti replike Teslinih izuma. U sklopu Memorijalnog centra nalaze se i dječje igralište te Zona za odmor i piknik.

image

Memorijalni centar Nikola Tesla

Srdjan Vrancic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27