ZELENI GRAD

Zagrebački parkovi, šetnice i jezera u zimskom ruhu: evo kamo u šetnju i na sanjkanje

Pronađite svoju omiljenu lokaciju za odmor od asfalta, šetnju i rekreaciju, pa čak i sanjkanje kad padne prvi snijeg
Sanjkanje na Cmroku
 Boris Kovacev/Cropix/

Zagreb je iznimno zelen grad, što je jedan od detalja koji oduševljeni turisti često ističu nakon posjeta. Drveće u urednim nizovima, parkovi u samom centru grada te u gotovo svim kvartovima, park-šuma nedaleko od vreve gradske jezgre i predivan park prirode na čijim obroncima leži grad. Sve je to Zagreb, i ne obići njegove zelene oaze bilo bi šteta. Pogotovo u kasnu jesen i zimu, kad pokazuju svoje mistično lice, prepuno boja, a ako imate sreće, bit će okupani i pahuljama snijega.

MAKSIMIR

image
Zima u Maksimiru
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Želite li udahnuti šumski zrak, prošetati po uređenim stazama ili trčati, Maksimir je za sve to najbolje mjesto u Zagrebu.
Maksimirski park nastao je krajem 18., početkom 19. stoljeća, u to je doba bio na rubnim dijelovima Zagreba. Danas je pak okružen gradskim naseljima. I premda je za šumu relativno male površine, ima nešto više od tri stotine hektara, u Maksimiru je šuma vrlo raznovrsna, puno je i raznih biljka te više od stotinu vrsta ptica, među kojima se ističu u Europi inače ugrožene ptice dupljašice.
U Maksimiru je, zanimljiv je podatak, broj crvenoglavih djetlića, ugrožene vrste, među najvećima u svijetu. Odmorite li se na trenutak ispod starih hrastova, nije rijetkost da vam se pridruže - vjeverice.
Maksimir ima velike livade, omiljene za obiteljska ležerna poslijepodneva, igranje badmintona i bacanja frizbija, a posebno je omiljen među trkačima.

image
Zima u parku Maksimir
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Mnogi će trkači reći da im je od svih trkačkih staza i mjesta za trčanje u Zagrebu najdraži upravo Maksimir jer je ondje svaka staza drugačija, sviđa im se što mogu trčati na desetak njih, a pritom nikad ne trčati istu rutu. Birajući stalno nove rute, kažu, možete mirno istrčati barem polumaraton, ako ne i više od toga.
Maksimir svoju čaroliju zadržava i u zimskim mjesecima, kad drveće odbaci lišće, koje potom stvara meki prirodni tepih pod nogama. Osim pet jezera, možete obići i kulturne znamenitosti: Vidikovac, Paviljon jeke, Švicarsku kuću, ljetnikovac biskupa Haulika…

KAKO DO MAKSIMIRA
Javni prijevoz:
Tramvaj broj 11 - izlazna postaja Bukovačka
Tramvaj broj 12 - izlazna postaja Bukovačka
Tramvaji broj 4 i 7 - izlazna postaja Bukovačka
Tramvaj broj 5 - izlazna postaja Bukovačka
Automobilom: oko parka postoji nekoliko parkirališta, no sva se naplaćuju. Kod Dinamova stadiona naplaćuje se prema tarifi treće zone (2 kn/h), a u okolnim ulicama parking naplaćuje prema tarifi druge zone (5 kn/h)



JARUN

image
Šetnja Jarunom dobra je ideja u sva godišnja doba
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Najdraža lokacija zagrebačkih rekreativaca je športsko-rekreacijski centar Jarun. Čine ga dva jezera, Veliko jezero i Malo jezero, te šest otoka, a pješačko-rekreativna staza oko njih dugačka je 6300 metara te je savršena za sve vrste sportova poput pješačenja, rolanja, biciklizma i trčanja. Čak i u zimskim mjesecima, na dane kad nema padalina i donekle je vedro, Zagrepčani iz svih dijelova grada hrle na Jarun po svoju dozu rekreacije i svježeg zraka.
Osim same staze, na Jarunu se nalaze i sportski tereni za odbojku, rukomet, nogomet, badminton, mini golf i mnoge druge, a tu je i regatna staza dugačka 2250 metara te trim staza za vježbanje. Također, Jarun je idealno mjesto za djecu te ima dva uređena dječja igrališta.
Iako se nalazi uz rijeku Savu, jezera su umjetno napravljena, odnosno nastala su kada se vadio šljunak za gradnju nasipa te su uređena 1987. godine za potrebe Univerzijade, a uređeno je i oko 2500 metara šljunčanih plaža. Osim samih plaža, nudi se i bogat sportski i ugostiteljski sadržaj.
ŠRC Jarun obiluje zelenilom, prostire se na 70 hektara i zaista je odlično mjesto za sve željne rekreacije, bilo da samo žele prošetati ili čak odraditi i dobar trening.

KAKO DOĆI DO JARUNA?
Javni prijevoz:
Tramvaj broj 5 (Prečko-Maksimir) i tramvaj broj 17 (Prečko-Borongaj), silazak na stanicama Horvati, Srednjaci, Staglišće, Jarun te 5 minuta pješice do samih ulaza
Autobusa linija 113 (Ljubljanica-Jarun) do glavnog ulaza na Jarun
Automobilom; dnevna karta (jednokratni ulaz) 5 kuna (od 6 do 21 sat), vikendom i blagdanima 10 kuna, noćna karta (jednokratni ulaz) 10 kn (od 6 do 21 sat)

CMROK

image
Sanjkanje na Cmroku
Boris Kovacev/Cropix/

Najpoznatije zagrebačko sanjkalište u zimskim mjesecima, kad postane dovoljno hladno, uređuje se i umjetnim snijegom pa je omiljena destinacija za snježne radosti u gradu. Čak i ako snijega još nema, uputite se na tu poznatu zagrebačku livadu i uživajte u šetnji i miru, jer na njoj gotovo nikad nije gužva.
Priče kažu kako je Cmrok dobio ime po gostioničaru Roku jer su svi govorili da idu “zum Rok”, što je kasnije postalo Cmrok. Zagrepčanima je Cmrok oduvijek bio omiljeno sanjkalište te je u zimskim mjesecima pun djece koja se sretno sanjkaju pa ne čudi kako su upravo tamo bili otvoreni i prvi skijaški tečajevi jer je padina livade idealna za zimske sportove.

KAKO DO CMROKA
Javni prijevoz:
Autobus: linije 101, 102 i 105
Automobilom: parking se ne naplaćuje

Kamo na sanjkanje

Osim Cmroka, koji je u gradu apsolutno najpopularnija lokacija za sanjkanje, postoji još nekoliko mjesta gdje se može uživati na snijegu. Potražite padinu na Tuškancu, prije Dubravkina puta, na Jarunu kod nasipa koji gleda na Lanište, u Dubravi... A ako hoćete zaokružiti sanjkaški izlet s dodatnim aktivnostima u prirodi i toplim obrokom u planinarskom domu, svakako se uputite na Medvednicu. Činovnička livada već je generacijama omiljeno sanjkalište djeci i odraslima, velika je, nagib je taman idealan i za uživanje vam trebaju još samo dobre sanjke! Osobnim automobilom za Činovničku livadu trebate parkirati kod restorana Grofica pa se stepenicama uputiti do podnožja livade. Vrlo blizu stepenica staje i autobus 140 koji na Sljeme vozi s Mihaljevca, a ako se spuštate prema livadi s vrha, samo pratite putokaze za kapelicu i doći ćete na gornji dio livade.



BUNDEK
Između dva zagrebačka mosta što premošćuju Savu, mosta Slobode i mosta Mladosti, s južne strane obale rijeke Save prije 15-ak je godina uređen park Bundek. Mjesto je to na kojem se na nekoliko kilometara šetnice koja ide uz jezero susreću šetači, trkači i roleri.
Ljeto se ljudi tamo druže uz roštilj, poneki uz ribolov, sunčanje, a u hladnijim mjesecima omiljeno je odredište za šetnju, trčanje i vožnju bicikla stanovnicima cijelog Novog Zagreba.
Bundek ima dva jezera - Veliko jezero i Malo jezero. Na Velikom jezeru uređena je obala, velika oko 10.000 kvadrata. Malo jezero manje je urbanizirano, dapače ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.
Područje oko jezera osmišljeno je kao zabavno-rekreativni park. Deset je betonskih roštilja pored kojih su postavljene i vrtne klupe i stolovi i na tom je dijelu Bundeka, vikendima osobito, stalna gužva, graja.
Oko jezera vodi staza za bicikle i rolere, duga 1650 metara. Nedaleko od nje su tri dječja igrališta, jedno namijenjeno djeci mlađoj od dvanaest godina, drugo starijoj djeci, a treće je za djecu s posebnim potrebama.
Tu možete naći i tzv. Stazu zdravlja, koja ide kružno uz glavno jezero, dugačka je 700 metara, a dostupna je građanima tijekom cijele godine za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

KAKO DOĆI DO BUNDEKA?
Javnim prijevozom:
Autobusne linije broj
234 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Kajzerica - Lanište
166 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Donji Dragonožec - Gornji Trpuci
268 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Velika Gorica
229 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Odra - Mala Mlaka
221 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Travno
219 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Sloboština
220 - Zagreb (Glavni kolodvor) - Dugave
Automobilom:
naplaćuje se parking; druga zona u gradskoj četvrti Središće, oko Bundeka 120/dan



DUBRAVKIN PUT
Korak-dva od Dežmanova prolaza je najduže uređeno zeleno šetalište u centru Zagreba. Dva kilometra dugačak Dubravkin put ide uz potok Tuškanac i povezuje Cmrok sa središtem grada. Idealno je mjesto za doživjeti mir prirode usred grada i to u svako doba godine. Možete se njime spustiti od Gornjeg grada put Ilice, a oni ambiciozniji mogu krenuti od Tuškanca, penjati se.
Nekad se Dubravkin put zvao Sofijin put, po Sofiji Jelačić, supruzi bana Josipa Jelačića koja je ovuda voljela šetati sa svojim mužem. 1852. su tu šetnicu imenovali Sofijinim putem, a stotinjak godina kasnije preimenovana je u - Dubravkin put.
Zagrepčani koji vikende koriste za bijeg u prirodu za Dubravkin put kažu kako je najbolja gradska destinacija za odmor od asfalta. Dubravkin put je instant priroda, najkraći shortcut od najstrožeg centra grada do šljunka i šume.

KAKO DO DUBRAVKINA PUTA
Autobusna linija 105
Pješice od Ilice Ulicom Tuškanac
Automobilom



DOTRŠČINA
Zagrebački park istočno od Maksimira, u naselju Dubrava, prava je mala oaza mira i tišine. Ovdje gotovo nikad nećete sresti previše ljudi, a najviše je onih koji idu u šetnju s kućnim ljubimcima. Dotrščina je zapravo spomen-park jer upravo na samom ulazu u park stoji spomenik žrtvama ubijenim na Dotrščini od 1941. do 1945. godine. Spomenik, kao i sva druga obilježja koja podsjećaju na taj zločin, napravio je kipar Vojin Bakić.
Park se proteže na otprilike dva kilometra i odličan je za šetnju čak i onih s najslabijom kondicijom. Šetnica je ugodna, bez velikog napora, a vole je i rekreativni trkači.
Dotrščina se nalazi na istoku grada i do nje je najbolje doći automobilom, nema veliki parking, no kako se rijetko stvara gužva, vjerojatno ćete imati gdje ostaviti vozilo. Dok šetate. ne propustite vidjeti sva spomen-obilježja koja krase ovaj park - centralni spomenik, dolina grobova, spomen-obilježje poginulima u Zagrebu 1941. - 1945., spomen-obilježje revolucionarima i domoljubima poginulima u Zagrebu 1919. - 1941. i spomenik poginulima za oslobođenje Zagreba 1945.

KAKO DO DOTRŠČINE
Javni prijevoz: Tramvajskim linijama 12, 11, 4, 7 i 5 do okretišta Dubrava te 10 minuta pješice do Dotrščine
Autobusne linije 205, 227, 232
Automobilom, besplatno parkiranje




GRMOŠČICA
Park-šuma na zapadnom dijelu grada idealna je za sve koji žele pobjeći od gradskog asfalta. Grmoščica je smještena između četvrti Vrapče, Črnomerec i Kustošija, a s vidikovca se pruža prekrasan pogled na grad. Odlična je za lagane šetnje, staza nije prezahtjevna, mogu je proći i oni s minimalnom kondicijom, a zasigurno će vam šetnja kroz prekrasnu park-šumu napuniti baterije. Najbolje je krenuti iz Kustošije Vatrogasnom ulicom pa nastaviti Grmoščicom srednjom i Grmoščicom desnom. Grmoščicu vole i biciklisti te ćete ih zasigurno sresti na putu.

KAKO DO GRMOŠČICE
Javni prijevoz:
Autobusnim linijama 109, 118, 146, 172
Automobilom



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:48