Životinjske tajne

Zanima vas što točno rade rode u gnijezdu? Sada ih možete gledati i uživo

Bude li sve po planu, moći ćete svjedočiti i najuzbudljivijem trenutku - izlegnuću mladih roda
 PP Lonjsko Polje

Je li vas ikad zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda? Sada to možete i doznati. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje omogućava upravo to iskustvo. Postavili su kameru na krov Posjetiteljskog centra Čigoč, na kojem su rode savile gnijezdo, pa posjetitelji njihove web stranice mogu uživo gledati kako roda nese jaja, sjedi na jajima i kako roditelji uređuju gnijezdo. Bude li sve po planu, vidjet će se i onaj najuzbudljiviji trenutak - izlegnute mlade rode i njihovo svakodnevno hranjenje.

Projekt ima vrijedan cilj - podizanje javne svijesti i edukaciju školske djece i posjetitelja Parka o životu roda u Čigoču, a u kolovozu će objaviti i kratak videofilm na temelju kamerom snimljenim materijala.

image
PP Lonjsko Polje

Kamera je postavljena zahvaljujući donaciji njemačke zaklade EuroNATUR, s kojom je 2020. potpisan i sporazum o istoj. U Parku ističu kako već niz godina surađuju s Ministarstvom održivog razvoja, HEP-om, zakladom EuroNATUR i lokalnom zajednicom u zaštiti roda i revitalizaciji hranidbenih staništa. Ove godine je Ustanova s DVD-om grada Siska organizirala postavljanje podložaka za krov u selima Čigoč i Lonja.

image
PP Lonjsko Polje
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:12