KOMPLETAN POPIS

Zimski vikend u Gorskom kotaru: najveći vodič za skijanje, sanjkanje, klizanje, hranu i piće...

Gorski kotar uglavnom nudi atrakcije na otvorenom, što je veliki plus za sve koje ne žele putovati u vrijeme karantene
Begovo Razdolje, Gorski kotar
 
 Srđan Vrančić/Cropix

Gorski kotar apsolutni je kralj ove zimske sezone. Od početka godine, kad je cijeli kraj prekrio snježni pokrivač, ova je destinacija postala mjesto na kojem morate biti. Prekrasne snježne staze, skijališta i sanjkališta, prekrasni krajolici, prekrasno vrijeme, ali i dodatni sadržaji koje taj kraj nudi stavili su Gorski kotar visoko na listi destinacija koje su svima poželjne, pogotovo u vrijeme kad je cijela zemlja u karanteni.
Gorski kotar uglavnom nudi atrakcije na otvorenom, što je veliki plus za sve koje ne žele putovati u vrijeme karantene jer gotovo ništa nije otvoreno. Snježni pokrivač najviše je razveselio mnogobrojne skijaše koji zbog pandemije nisu mogli na europska skijališta pa su ih oduševila ona u Gorskom kotaru. No, nemojte se previše veseliti! Puno je skijaša koji idu prema Gorskom kotaru i morate dobro isplanirati svoj put.
Riječ je o velikoj lokaciji koja nije razvikana kao Istra ili Dalmacija, gdje se lakše snaći, te je kad idete u Gorski kotar, najbolje imati plan.

image
Skijaška staza Čelimbaša
Srđan Vrančić/Cropix

Zna to dobro Jelena Holenko, turistički vodič iz Delnica, koja svoj rodni kraj ima u malom prstu. Upravo zbog velikog interesa ljudi iz cijele Hrvatske koji su krenuli prema Gorskom kotaru, posebno kad je početkom ove godine snijeg prekrio ovaj kraj, Jelena je odlučila napraviti vodič s popisom lokacija i mjesta na kojima se može skijati, sanjkati, planinariti, ručati, ali i samo uživati u ljepotama Gorskog kotara te nam je detaljno opisala što nas očekuje na svakoj od tih lokacija.
- Jednini sam profesionalni turistički vodič u Gorskom kotaru i imam registriranu turističku agenciju Lynx&Fox u Delnicama. To mi je bila životna želja. Nudim usluge organizacije i vođenja po Gorskom kotaru. Znači, ako trebate nekoga tko poznaje Gorski kotar, to sam ja - smije se Jelena Holenko koja je puno radila na svojoj Facebook stranici na kojoj je danas prati oko 15.000 posjetitelja.
- Fotografijama, tekstom i videom promovirala sam Gorski kotar i skupilo se jako puno ljudi. No, moram priznati da toliko interesa prošlih godina nije bilo za Gorskim kotarom. Apsolutni bum naš je kraj doživio upravo ove godine. Dugo sam u turizmu i slušam o tom iznimno dobrom geoturistitičkom području Gorskog kotara. I to se zaista pokazalo kao istina. Mi smo zapravo toliko blizu Istri, Zagrebu, Karlovcu, riječkom prstenu i otocima i sa svih strana netko može doći do nas, bilo na jednodnevni izlet, ali i na pravi odmor. Puno se kuća za odmor otvorilo, trenutačno su popunjeni kapaciteti i jako je veliko zanimanje - govori Jelena i dodaje da je ponuda Gorskog kotara velika.
Prošla je godina, kao i svima, i Jeleni bila specifična, agencije je nisu angažirale jer nije bilo turista pa je ona sama odlučila organizirati mini ture po Gorskom kotaru i to se pokazalo odličnom idejom. Zainteresirani bi u svom aranžmanu dolazili u Gorski kotar najčešće svojim automobilom, a Jelena bi ih dočekala na mjestu sastanka i bila njihov lokalni vodič.
- To im se jako svidjelo jer smo od lokacije do lokacije išli vlastitim prijevozom tako da nije bilo kontakta, a kasnije smo pješačili na otvorenom tako da ni tu nije bilo straha od zaraze - govori Jelena.

image
Svakog vikenda Gorski kotar pun je skijaša
Srđan Vrančić/Cropix

Trenutačno nema obilaske, ali joj se uvijek možete javiti i pitati za savjet, ali i dogovoriti buduće obilaske.
- Odlično je što nam je stigao snježni pokrivač, ali je glavni problem, što se tiče organizacije, što ne možemo znati kada, odnosno u kojim tjednima će nam pasti snijeg kao što je sada. Također, zbog nadmorske visine u Gorskom kotaru snijeg se često ne zadrži, odnosno ne stisne se kako bi trebao. Zato sve one kritike koje su upućene prema Gorskom kotaru o tome da mi nismo organizirani nisu utemeljene jer mi ne znamo kad ćemo imati zimski pokrivač, možemo imati godinu bez snijega, a možemo imati i godinu kad imamo previše snijega, što je veliki problem. Ove godine se potrefilo da nam je palo taman snijega, odlično za sanjkanje i skijanje, da se može uživati u njemu. a dokad će to trajati, nitko ne zna - govori Jelena.
Dobra je stvar što kod mnogih lokacija, ako je velika gužva, možete sjesti u automobili i odvesti se do sljedeće lokacije bez problema te naći onu koja vam najviše odgovara.
- Imamo novu ponudu koja je veoma zanimljiva, a riječ o skijaško-trkačkim klubovima. Klubovi svima nude korištenje njihovih staza za treninge, bez naplate. Zanimljivo je i imamo nekoliko lokacija u Gorskom kotaru gdje se može naučiti skijaško trčanje, u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama - godovi Jelena.

image
Zimska idila u Begovom Razdolju
Srđan Vrančić/Cropix

Osim skijanja i sanjkanja, za koje je duljina sezone upitna i uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, Gorski kotar nudi mnogo više, ali nudi i mogućnost za turizam tijekom cijele godine. Vrijeme je da upoznate Gorski kotar i sve što on nudi, a mi vam donosimo lokacije koje su trenutačno otvorene i koje možete posjetiti.


SKIJALIŠTA

image
Rad za vučnicu na Čelimbaši
Srđan Vrančić/Cropix

Skijalište i sanjkalište Čelimbaša
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 16 sati
Cijena karata: poludnevna karta (do 13 sati ili od 13 sati) 60, cjelodnevna karta 100 kuna

Skijalište i sanjkalište Čelimbaša u Mrkoplju najveće je skijalište u Gorskom kotaru nakon Platka, a ove godine je apsolutni hit među građanima. Skijalište Čelimbaša ima tri staze - Crvenu ili turističku stazu duljine 1350 metara, Crnu ili Dinkovu stazu dužine 500 metara i još jednu crvenu, odnosno Sunčanu stazu duljine 1000 metara.
Imaju vučnicu za skijaše, tzv. vučnicu na tanjuriće koja vodi na sam vrh skijališta te koja se naplaćuje prema njihovu cjeniku, ali djeca do 12. godina ne smiju koristiti vučnicu.
Sanjkalište je besplatno jer nema pokretne trake i nalazi se na padini s lijeve strane Skijaškog doma.
Skijalište je otvoreno preko tjedna i vikendom, ali ovisi o vremenskim uvjetima te se informacije mogu provjeriti na stranicama TIC Mrkopalj ili Hostel Skijaški dom Mrkopalj koje zaista ažurno donose informacije o stanju na skijalištu.
Veliki problem je parking te vikendom vrlo rano može nastati velika gužva tako da morate pomno planirati ako želite uživati na Čelimbaši. Ako ste se odlučili za dan na snijegu u Mrkoplju, ne morate brinuti o ručku jer Hostel Skijaški dom Mrkopalj ima mogućnost naručivanja jednostavnih jela i pića za van.
Prema posljednjim informacijama, skijalište Čelimbaša otvoreno je svaki dan od 9 do 16 sati svaki dan, cijena poludnevne karte je 60, a cjelodnevne 100 kuna. No, napominju da nema rezervacija karata, kako ni plaćanja karticama.

Platak
Radno vrijeme: svaki dan od 9 do 16 sati
Cijena karata: radnim danom 120 kuna, vikendom 150 kuna, od 6 do 16 godina preko tjedna 70 kuna, vikendom 80 kuna, djeca do 6 godina 20 kuna
Fotografije najvećeg goranskog skijališta zaista su očaravajuće i Platak zaista jest brdo uživanja s pogledom na more. Skijalište Platka otvoreno je svaki dan ovisno o vremenskim uvjetima, a sve informacije mogu se pronaći na stranici www.platak.hr.
Trenutačno je dnevni limit karata ograničen na 500 i to se vrlo lako rasproda, posebno vikendom. Na Facebook stranici Platka može se vidjeti kako su prošlog vikenda karte bile rasprodane već u 9.30 sati tako da obavezno računajte na velike gužve na Platku.
Najčešće otvorene staze za javnost su Radeševo 1, pokretna traka Radeševo, Turistička staza, Baby lift, sanjkalište uz Baby lift i Zavoj 19, ali se stanje mijenja iz dana u dan sukladno vidljivosti, buri i ostalim vremenskim uvjetima. Sredinom siječnja topovima je zasniježena staza Radeševo 2, a Platak je ove zime postao omiljena destinacija skijaša iz cijele Hrvatske.

SANJKALIŠTA

image
Sanjkanje je djeci omiljena zimska aktivnost
Srđan Vrančić/Cropix

Sanjkalište Planinski Centar Petehovac Delnice
Radno vrijeme: svaki dan bez određenih termina
Jedno od popularnijih sanjkališta trenutačno je otvoreno i besplatno za korisnike. Sanjkalište nema vučnicu, ali ima mogućnost okrepe u planinarskom centru. Također, na lokaciji postoje kemijski toaleti za korisnike sanjkališta. Planinarski dom otvoren je cijele godine, ali je popunjeno, pogotovo vikendima. Parking se ne naplaćuje.
Petehovac ima i skijalište, no ono je trenutačno zatvoreno. Sve informacije o skijanju i sanjkanju na Petehovcu mogu se naći na http://petehovac.com.hr.

Sanjkalište Potok u Delnicama
Radno vrijeme: svaki dan
Udruga Zdolanjski kraj zaslužna je što se u Delnicama može sanjkati na sanjkalištu Potok koje je na glavnoj Supilovoj ulici, ali su također organizirali i okrepu za korisnike. Riječ je zapravo o cesti koja se zimi ne koristi za vozila pa je idealna za sanjkanje. Osim čaja i vina, na ovoj se lokaciji mogu unajmiti sanjke.

Sanjkalište Vrata u Fužinama
Općina Fužine uređuje sanjkašku stazu u mjestu Vrata na području Plase, prema Zabavnom i Paintball parku Vrata odmah nakon prelaska pruge na desno. Ne naplaćuje se jer nema pokretne trake. Okrepa je moguća svaki dan od 11 do 16 sati u Zabavnom parku Vrata, a osigurani su i kemijski toaleti za korisnike sanjkališta.

Sanjkalište Tršće, Čabar
U sklopu SKI centra Rudnik uređene su staze za sanjkanje i nordijsko skijanje, ali je uređeno i sanjkalište kraj Apartmana Jurković koje mogu koristiti korisnici apartmana, ali i ostali. Tamo je moguća je i okrepa, smještaj, kao i korištenje guma za sanjkanje. Sanjkalište, gume za napuhavanje i čaj za djecu besplatni su kod Apartmana Jurković, a hrana i piće za van se naplaćuju.

Sanjkalište u Lokvama
Općina Lokve i Hrvatski sanjkaški centar "Jezero" Lokve uredili su sanjkašku stazu bez pokretne trake koja je besplatna za korištenje, a nalazi se iznad bivšeg Bistroa "Jezero". Također je riječ o lokalnoj cesti koja se ne koristi za vrijeme zimskih mjeseci te su je upravo zato odlučili pretvoriti u sanjkalište. Posebnost ovog sanjkališta je da ima rasvjetu pa se petkom i subotom može sanjkati i po mraku, od 17 do 20 sati. Moguća je okrepa u Buffetu Iskra.

Ostala otvorena sanjkališta
Moguće je i sanjkanje na padini u Crnom Lugu kod zgrade uprave Nacionalnog parka Risnjak, gdje se mogu unajmiti sanjke, ali imaju i organiziranu okrepu, a u Ravnoj Gori sanjkati se možete kraj bistroa Breza te u Begovu Razdolju, gdje postoji sanjkalište bez vučnice te je potpuno besplatno, baš kao i u Skradu, gdje su u samom centru, u parku koji vodi prema crkvi, napravili sanjkalište, a vikendom postoji mogućnost i za okrepu u obližnjoj kuglani.
Otvoreno je i sanjkalište i mini skijalište Vrbovsko-Vujnovići kraj Planinarskog doma Kamačnik, a mogući je i smještaj u domu, kao i mogućnost okrepe u bistrou Kamačnik.

STAZE ZA SKIJAŠKO TRČANJE

image
Mnogo je aktivnosti i lokacija u Gorskom kotaru na kojima možete uživati
Srđan Vrančić/Cropix

TSK Ravnogorac, Ravna Gora
Na području Ravne Gore postoje tri staze za rekreativno trčanje, u dužini od 1, 3 i 5 kilometara. Staze su besplatne za korištenje, a moguće je na prostorima TSK Ravnogorac unajmiti opremu, ali i uzeti instruktora skijanja.

Skijaški klub Polet, Skrad
Tko se želi okušati u skijaškom trčanju, može to učiniti u Skradu jer su na području Skradinske drage napravljene staze za skijaško trčanje i hodanje. Više informacija o korištenju staza te radnom vremenu mogu se potražiti izravno u Skijaškom klubu Polet.

Mrkopalj
Na području Mrkoplja napravljene su staze za skijaško trčanje na području Zagmajne. Na Zagmajni je uređeno dva kilometara staza za skijaško trčanje, a nude i školu skijanja s trenerima. Također, ovdje možete unajmiti potrebnu opremu, a na stranicama SD-a Bjelolasica Mrkopalj ili TIC Mrkopalj možete naći aktualne informacije o stanju na stazama, kao i direktne kontakte za dogovor.

Skijaški Klub Goranin, Delnice
Skijaško-trkačku stazu Skijaškog kluba Goranin nalazi se na nogometnom stadionu u Delnicama te je namijenjena i početnicima, ali i onim već iskusnim u skijaškom trčanju. Nude mogućnost najma opreme, ali i tečajeva skijaškog trčanja, kao i male škole skijaškog trčanja i ostalih vikend-paketa. Više informacija možete doznati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ostale lokacije za skijaško trčanje
Općina Lokve uredila je stazu za skijaško trčanje u dužini od četiri kilometara uz rječicu Lokvarku, od Park šume Golubinjak do Omladinskog jezera. Također, uređena je staza za skijaško trčanje kod SKI centra Rudnik u Tršću. Za obje staze možete više informacija naći u općinama Lokve i na stranicama grada Čabra.

KLIZANJE
Klizalište Delnice

Radno vrijeme: svaki dan od 8 do 20.30 sati
Cijena: sat vremena do 14 sati 10 kn, sat nakon 14 sati 15 kn, najam klizaljki 10 kn
Ograničen broj osoba po terminu: 25
Već godinama je u Delnicama u zimskim mjesecima otvoreno klizalište pa je tradicija nastavljena i ove godine, ali prema svim propisanim epidemiološkim mjerama. Klizati se može u točno određenim terminima, kako bi se poštivao broj mogućih posjetitelja, a zbog velikog interesa najbolje je doći na klizalište pola sata do 45 minuta prije željenog termina. Termini traju sat vremena, a između termina je pola sata pauze kako bi svi imali dovoljno vremena za oblačenje i skidanje opreme, kao i izlazak i ulazak na klizalište. U prostorijama Goranskog sportskog centra Delnice mogu se unajmiti i klizaljke, a na njihovim stranicama mogu se pronaći i slobodni termini.


OSTALI SADRŽAJI:
Kupanje u gradskom bazenu Delnice

Radno vrijeme: svakodnevno od 8 do 21.30 sati
Cijena: odrasli 20 kn, djeca do 14 godina 10 kn, obiteljska ulaznica 40 kn
Ograničen broj osoba po terminu: 10 osoba odjednom
Iako je ograničen broj osoba koje mogu koristiti bazen, nema određenih termina za kupanje. Na bazen možete doći bilo kada, no ako je unutra maksimalan broj osoba, morat ćete pričekati. Bazen se održava, interesa ima, no nema prevelike gužve.

Šumska vožnja quadovima, Quad Gorski kotar
Možete obići Gorski kotar i na quadovima. Quad Gorski kotar nudi dvije staze - Stazu "Vidikovac Perić", jednosatnu poučnu stazu prema Skračkom vrhu, a cijena jedne osobe na quadu je 1 osoba po quadu 200 kn, a dvije osobe po quadu 300 kn.
Druga je staza Gorski kotar, dvosatna vožnja kroz šumske ceste tog prekrasnog kraja, a cijena za jednu osobu na quadu iznosi 400, a dvije osobe po quadu 500 kuna.

Nacionalni park Risnjak
Za vrijeme snježnih dana možete posjetiti Nacionalni park Risnjak, ali uz puno opreza. Poučna staza Leska prilagođena je svim posjetiteljima te se motornim sanjkama radi put pa je sigurna. No, snijeg i zimski uvjeti nisu za svakoga pa se svakako preporučuje oprez.

Obilazak Špilje Vrelo
Radno vrijeme: petak - nedjelja od 11-15 sati
Cijena ulaznice: odrasli 30 kn, djeca 25 kn, obiteljska ulaznica 60 kn

Obilazak Spilje Lokvarka
Radno vrijeme: četvrtak - nedjelja, termini 10, 12 i 14 sati
Cijena ulaznice: 60 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:21