Ašner: Moraju me osloboditi jer sam Hrvat po rođenju

ZAGREB - Milivoj Ašner, koji je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u četvrtak je u razgovoru za Hrvatsku televiziju rekao kako mu je savjest čista i kako je spreman doći u Hrvatsku dati iskaz pred sudom jer je uvjeren da će biti oslobođen svih optužbi "ako je sud u redu".



Prašinu oko Ašnera početkom tjedna podigao je britanski tabloid Sun, pronašavši ga među hrvatskim navijačima u Klagenfurtu i napravivši s njim interview u njegovom stanu, u kojem je nastao i razgovor objavljen u večerašnjem Dnevniku HTV-a.



Nakon što mu je novinar rekao kako je protiv njega prije dvije godine podignuta optužnica u Hrvatskoj i pitao ga je li spreman doći dati iskaz, Ašner je odgovorio potvrdno.



"Jesam, kako ne. Ja sam duboko uvjeren, ako je sud u redu, i suci su pošteni ljudi, moraju me osloboditi svake optužbe, jer ja sam Hrvat po rođenju", rekao je Ašner.



Ja sam bio na stanovištu - (ako) nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, izvoli natrag u domovinu. Idi u Beograd, idi u Vojvodinu, idi u domovinu i pusti nas Hrvate na miru
Ustvrdio je kako je u Požegi bio kotarski predstojnik koji je provodio hrvatsku politiku i da se nijednom Židovu ili Romu "koji su u Požegi bili lojalni građani hrvatske države nije dogodilo ništa".



Nelojalne su, međutim, deportirali, ali ne u logore, jer su bili preskupi, budući da zatvorenike treba hraniti i čuvati, već su ih, kako je naglasio, "izdvojili i ekspedirali u njihovu domovinu".



"Ja sam bio na stanovištu - (ako) nisi Hrvat, a mrziš Hrvatsku, izvoli natrag u domovinu. Idi u Beograd, idi u Vojvodinu, idi u domovinu i pusti nas Hrvate na miru", rekao je Milivoj Ašner.



Austrijsko pravosuđe Ašnera ne želi izručiti Hrvatskoj koja ga traži zbog toga što je vještačenje utvrdilo da boluje od Alzheimerove bolesti i staračke demencije, ali on iako i sam priznaje da mu zdravlje nije najbolje, tvrdi kako je spreman doći.



"Ja sam usprkos tome (slabom zdravlju) spreman doći u Hrvatsku... Moja savjest je čista i ja kao takav mogu sutra... evo, stavite me na sud, pa mi sudite", kazao je Ašner.



Objašnjavajući okolnosti u kojima je razgovor vođen, novinar HTV-a je rekao kako je Ašner povremeno gubio pamćenje, odgovarao na njemačkom, pa su ga podsjetiti da su iz Hrvatske te da se, iako je razgovor dogovoren jučer telefonom, ničega nije sjećao kad su došli do njegovog stana, da ih je pitao tko su i odakle su i da ih je u stan pustio tek nakon što su ga uvjerili da je dao pristanak.



Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Požegi za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali ga je Austrija odbila izručiti zbog toga što je Ašner u tri psihijatrijske procjene proglašen nesposobnim za ispitivanje i suđenje.



U prilogu HTV-a je rečeno kako bi Ašner i po četvrti put trebao biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:41