Baranjci dobili svoju himnu!

BRANJIN VRH - Baranja krije mnoštvo skrivenih talenata, a jedan od njih zasigurno je i dvadesetdvogodišnji Željko Stojanović iz  Branjinog  Vrha. Mladić je neobičan po tome što je prvi i jedini skladao himnu o Baranji. Na preskrasne stihove o Baranji potaknula ga je neizmjerna ljubav prema rodnoj grudi.



- Htio sam nešto uistinu posebno. Jednostavno mi pomalo smetalo to što se u svim pjesmama Baranja spominje kao sestra Slavonije, a nikad nije na prvome mjestu, kao u mojim stihovima. Smatram da naša Baranja zaista zaslužuje himnu, a htio sam i nešto novo - ističe autor prve baranjske himne.



Skladanjem himne Željko je, kaže, zadovoljio svoje frustracije i oslobodio se negativnih emocija zastarjelih etnopjesma o Baranji. Naš lokalpatriot svoje je stihove za himnu čak sam i uglazbio.



- Trebalo bi još doraditi melodiju, a ne bi bilo loše kada bi moja baranjska himna pala u ruke nekog glazbenog stručnjaka - priča Željko. Himna veliča baranjske ljepote i vrijednosti, a Željkova je žarka želja da se zvuci njegove himne jednog dana zaista i pročuju Baranjom i postanu prepoznatljivi taktovi svih važnijih zbivanja.



Autor himne umjetnošću i pisanjem stihova i pjesama bavi se od rane mladosti. Njegove pjesme  su filozofske i dubokoumne, posvećene prvenstveno pripadnicama ljepšeg spola, gdje veliča njihove ljepote, ali i muško-ženske odnose. Svojom himnom o Baranji pjesnik je napravio izuzetak i iskorak posvetivši se domoljubnoj tematici.



- Dugo sam razmišljao o tome da li da javnosti obznanim svoje stihove i sada sam konačno, na nagovor prijatelja, odlučio da moja himna ugleda svjetlo dana - rekao je mladi pjesnik.      (sdo)



Vječna ko žarkog sunca sjaj

Vječna je vječna zlatna ravnica

Baranja naša, voljeni kraj

Tu žito dok zora rudi

I grožđe zrije s Banske kose

Pjesmom je nose široke grudi

Baranjo, zemljo sretnih ljudi

Baranja voljena, vječna i jedina

Nebo nek čuva naš mili dom

Vječna je ova baranjska zemlja

Vječna ko žarkog sunca sjaj

Od Srijema je dijeli Dunav plavi

A rijeka Drava slavonski kraj

Vječno je srce baranjskih ljudi

Pjesma star i tanke žice

Vječno ko sunce kada se budi

Vječna je, vječna majka ravnice

Himna Baranje

Vječna je ova baranjska zemlja



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:13