SAVJET DOKTORA

DOSSIER GRIPA: 'Evo zašto je cijepljenje jedina razumna mjera za sprečavanje gripe'

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Cjepivo protiv gripe jedno je od najsigurnijih i najviše korištenih cjepiva, upotrebljava se više od 50 godina te se godišnje njime procijepi oko 500 milijuna ljudi. Cjepivo protiv gripe sigurno je i efikasno, dio je medicinske kulture kojom štitimo sebe, svoju obitelj i prijatelje, ali pokazujemo poštovanje i prema drugim ljudima. Kada osoba primi cjepivo, imunološki sustav (prirodni tjelesni sustav obrane) stvorit će vlastitu zaštitu (protutijela) od bolesti. Ni jedan sastojak cjepiva ne može uzrokovati samu bolest, gripu. Kao ni ostala cjepiva, cjepivo protiv gripe ne može pružiti potpunu zaštitu (100%) svim cijepljenim osobama. Cjepivo vas neće zaštititi od obične prehlade iako su neki simptomi slični gripi. Novo pripremljeno cjepivo za ovu sezonu je bez adjuvansa, žive ili aluminija, visoko je zaštitno, a prošlo je i sve potrebne regulative europskih i hrvatske Agencije za lijekove. Većina cjepiva potiču i B i T-stanični odgovor tj. humoralni i stanični imunološki odgovor, koji je onda odgovoran za podizanje specifične zaštite protiv virusa influence, ali isto tako i povećava nespecifični imunološki odgovor prema drugim mikroorganizmima (za detaljni algoritam o reakcijama imunološkog sustava pogledajte tablicu u prilogu)

Cjepiva protiv gripe porijeklom su od europskih proizvođača, a u Hrvatskoj se koristi jedino inaktivirano-mrtvo cjepivo protiv gripe. Na svjetskom tržištu postoje i neke druge vrste cjepiva u spreju sa živim - oslabljenim virusom gripe, ali ona nisu našla široku primjenu jer se koriste za cijepljenje zdrave djece i imaju jače reakcije pa su stoga neprimjerena za starije i bolesne koji su ciljna grupa za sezonsko procjepljivanje.

Današnja cjepiva protiv gripe zadovoljavaju visoke sigurnosne standarde i pokazuju svake godine visoki sigurnosni profil te se napredak u budućnosti očekuje u domeni učinkovitosti gdje još ima mjesta za napredak. Jedna od takvih mjera već se i koristi u proizvodnji najnovijih cjepiva, a odnosi se na povećanja broja virusnih antigena u cjepivu tj. zastupljenost više virusnih podtipova. Neka od tih cjepiva već su među nama prošla sve sigurnosne provjere i od sljedeće će sezone biti značajnije zastupljena i na našem tržištu. Umjesto dosadašnje tri virusne komponente (2A+1B), ova nova cjepiva dobila su i četvrtu komponentu, drugu liniju virusa B, koji je i prije bio prisutan u cjepivima, ali pojedinačno i to zbog učestale cirkulacije oba B virusa u zadnjem desetljeću (2A+2B). Na tržištu ih se prepoznaje po prefiksu, odnosno grčkom ili latinskom nazivu za četiri kao kvadro ili tetra.

Sastav i kvalitetu cjepiva redovito kontroliraju ovlašteni europski laboratoriji koji izdaju certifikat o obavljenoj provjeri kakvoće za područje Europske unije (OCABR certifikat). U Hrvatskoj Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za sve serije cjepiva na našem tržištu provodi administrativno-stručnu provjeru certifikata o obavljenoj provjeri kakvoće kao i provjeru dokumentacije koja se dostavlja uz zahtjev za uvoz cjepiva. Cjeloviti sastav cjepiva kao i upozorenje za osobe s preosjetljivošću na djelatne tvari ili neku od pomoćnih tvari koje se nalaze u sastavu cjepiva navedene su u Sažetku opisa svojstava lijeka i Uputi o lijeku koji je priložen uz svako pakiranje cjepiva i koji možete zatražiti od osobe koja vas cijepi.

Iz gore navedenih razloga, sigurnost primjene svih cjepiva i njihovih sastojaka odobrenih u Republici Hrvatskoj je neupitna. Nakon stavljanja lijeka u promet sigurnost primjene svakog lijeka prati se putem web baziranog sustava spontanog prijavljivanja nuspojava sa slobodnim pristupom, pregledom literaturnih podataka, periodičkim izvještajima o sigurnosti te farmako-epidemiološkim metodama. Nuspojave možete prijaviti izravno putem web nacionalnog sustava za prijavu nuspojava.

Cjepiva pobuđuju naš imunološki sustav, dižu ga na jednu višu razinu i štite protiv bolesti koje izazivaju epidemije. Cjepiva se općenito u medicinsku upotrebu uvode daleke 1796., dok je protiv gripe cjepivo prvi put registrirano 1945. godine. Dosad su pokazala znatne koristi te su uvelike i zaslužna za produljenje životne dobi u zadnjih 50 godina. Cijepljenje je najučinkovitiji način zaštite od gripe, sigurno je, učinkovito i brzo, a provodi se plitkim ubodom u nadlakticu. Provodi se jedanput godišnje od listopada do kraja siječnja kod izabranog liječnika opće/obiteljske medicine, pedijatra ili u Zavodima za javno zdravstvo. Cijepljenje smanjuje pobol, komplikacije, broj posjeta liječniku, broj hospitaliziranih i umrlih zbog komplikacija gripe, potrošnju antibiotika i protuvirusnih lijekova te odsutnost s posla. Provodi se već više od 50 godina i jedna je od najučinkovitijih preventivnih intervencija u medicini i sa zdravstvenog i s ekonomskog aspekta. U Hrvatskoj u prosjeku oboli od 30.000 do 200.000 osoba na godinu, a 10 do 30 osoba na godinu umre od gripe.

*Autor članka jedan je od najvećih eksperata za virus gripe u Hrvatskoj, virusolog i voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:41