Eurobarometar: Hrvati su euroskeptici kao Britanci ili Šveđani

Potpora primanju novih članica u EU među građanima sadašnjih članica pala je ispod 50 posto, što će otežati napore Europske Unije da svojim građanima, kako su najavljivali, bolje objasni korist od nastavka procesa proširenja.



Zadnje istraživanje koje jedanas objavljeno o Bruxellesu u Eurobarometru pokazuje da se tek 45 posto građana EU slaže s daljnjim proširenjem.



Koga bi prihvatili



Iako su oni u prednosti nad protivnicima proširenja, kojih je 42 posto, ovo je pad potpore proširenju za 4 posto u odnosu na jesen prošle godine. Još je manja potpora proširenju u EU-15 državama. Daljnje proširenje najmanje podupiru Austrijanci (27 posto), zatim Luksemburžani, Nijemci i Francuzi, a najviše ga podupiru Slovenci (73 posto) te Poljaci, Litavci i Mađari.



Ovoga puta nisu objavljeni podaci koju bi državu građani EU radije primili u članstvo. Prijašnje istraživanje je pokazalo da im je Hrvatska (ako izuzmemo Island, Norvešku i Švicarsku koje ne žele u EU) najprihvatljivija od svih kandidata ili potencijalnih kandidata, više od Bugarske i Rumunjske koje već ulaze sljedeće godine, a daleko ispred Turske i država zapadnog Balkana. Iako Hrvatska još nije ušla u EU prema stavovima o Uniji, Hrvatski su građani već dobili epitet euroskeptika jer su njihovi stavovi o stupnju povjerenja u EU jednaki stavovima Britanaca i Šveđana. Čak 51 posto naših građana, kao i građani Švedske i Velike Britanije nemaju povjerenja u EU. Veće nepovjerenje prema Europskoj Uniji imaju još samo Turci sa 52 posto te Finci sa 54 posto.



Dok se Finci vjerojatno ne slažu da im se Bruxelles miješa u pitanja poput prava ubijanja nekih medvjeda, a Turci misle da EU diskriminira i ucjenjuje njihovu državu, razlozi zašto EU ne ulijeva povjerenje među građanima Hrvatske nisu prostudirani. Hrvatski građani se ističu i stavovima o zadovoljstvu demokracijom u svojoj državi. Tu su na posljednjem mjestu. Samo 22 posto ispitanih građana Hrvatske je odgovorilo da su zadovoljni načinom na koji u njihovoj državi funkcionira demokracija. Po tome imaju jednak stav s Bugarima, s kojima dijele zadnje mjesto. Stupanj zadovoljstva demokracijom u državi je 56 posto u prosjeku u EU-25 državama, a najveći je u Danskoj, čak 93 posto, zatim Luksemburgu 83 i Finskoj 78 posto. Hrvatski su pak nešto zadovoljniji kako demokracija funkcionira u EU (43 posto Hrvata zadovoljno) nego u njihovoj državi.



Hrvate muči nezaposlenost



Ako je suditi prema zadnjim rezultatima objavljenim u Eurobarometru, za koji je u Hrvatskoj istraživanje provela agencija Puls, Hrvati se najmanje od svih građana EU i kandidata boje terorizma. Taj problem ima udio od samo jedan posto među građanima Hrvatske. Za razliku od toga, zabrinutih zbog terorizma u Britaniji je 17 posto, Nozozemskoj 19 posto a Tuskoj 43 posto. Hrvatski su građani najzabrinutiji zbog nezaposlenosti. Na pitanje koje su najvažnije stvari s kojima se suočavaju u ovom trenutku nezaposlenost se izdvaja sa  68 posto, a slijede kriminal i gospodarsko stanje u Hrvatskoj.



• Najviše podupiru proširenje Slovenci, Poljaci, Litvanci i Mađari  73 %

• Najnepovjerljiviji prema EU

   Finci 54 %

   Turci 52 %

   Hrvati, Britanci i Šveđani 51 % 

• Zabrinuti zbog terorizma

  Hrvati 1 %

  Britanci 17 %

  Nizozemci 19 %

  Turci 43 %
• Najmanje podupiru proširenje Austrijanci, Luksemburžani, Nijemci i Francuzi 27%



iz Bruxellesa Augustin Palokaj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:35