LIJEPE I PAMETNE

FOTO: Koje su više seksi - češke protiv hrvatskih političarki

Škakljivi kalendar koji su u humanitarne svrhe napravile žene iz Stranke javnih pitanja koja je na izborima osvojila 10 posto glasova podigao je pravu buru u Češkoj. Ali i skupit će novac

Tog je dana Karolina Peake na nogama bila od ranog jutra. U 6.30 probudio ju je poziv njezina asistenta iz odjela za korupciju.

- Imamo ih. Hitno dođi u policijsku postaju. Akcija ‘Kalendar’ je počela - rekao je i poklopio. Nabrzinu se otuširala, našminkala, obukla crni poslovni kostim, visoke potpetice. Pokupila je dokumentaciju sa stola, zgrabila sunčane naočale i odjurila u središte Praga gdje se odvijalo ispitivanje 12 biznismena.

Reklama za stranku

Privedeni su zato što su menadžerima konkurentske tvrtke plaćali večere s escort damama, kako bi lakše preuzeli kompaniju koja je opasno prijetila preuzeti im dio unosnog tržišta. Karolina, 34-godišnja šefica odjela za antikorupciju, morala je biti prisutna. U 15 sati zazvonio joj je mobitel.

- Ne brini. Dogovor je dogovor. Stižem na vrijeme. Pripremite sve - rekla je i istrčala iz zgrade.

U 16 sati je na dogovorenome mjestu. Liježe na krevet, jednim potezom odbacuje štikle, raskopčava svilenu košulju. Smiješi se i mazno se igra ogrlicom. Čuje se škljocanje aparata i njena privatna akcija “Kalendar” može početi.

Karolina je samo jedna od 12 čeških političarka iz Stranke javnih pitanja koje su pristale fotografirati se za kalendar za iduću godinu. Političarke su (čija je stranka na svibanjskim izborima u Češkoj osvojila 10 posto glasova) na trenutak zaboravile dosadne parlamentarne rasprave, politička prepucavanja, recesijsko rezanje budžeta i na jedno poslijepodne postale modeli.

Na seksepilnom kalendaru pokazale su zavidnu profesionalnost, senzualne obline i tako dokazale da političarke ne moraju biti muškarci u suknjama. Na čelu te stranke je bivši istraživački novinar John Radek, koji očito zna zna kako izreklamirati svoju stranku.

Možete li zamisliti naše političarke u sličnom izdanju?

Primjerice, Ingrid Antičević Marinović, saborsku zastupnicu SDP-a, kako razbarušene kose leži na krevetu odjevena tek u crni grudnjak i kratku suknjicu? Ili Josipu Rimac, kninsku gradonačelnicu iz HDZ-a, kako leži u kadi? Ili SDP-ovku Milanku Opačić koja na koljenima, u tamnim najlonkama i košuljici, drži četkicu za zube? Ili Biljanu Borzan, odjevenu tek u kućni ogrtač? Štoviše, zamislite našu premijerku Jadranku Kosor kako u kratkoj, svijetloj haljinici sjedi na prozoru i licka bajaderu. Hm....

Karoline Peake s tim nema problema. Majka je dvoje djece, a za kalendar se pristala fotografirati zato što cijeli prihod od prodaje ide za dječju bolnicu.

Lupino: Naše su uštogljene

- Politički utjecaj žena raste. Zašto onda ne pokazati da smo žene koje se ne boje pokazati svoj seksepil? - pita Reedova.Slično pitanje postavili smo i nekim hrvatskim političarkama. - To je neprihvatljivo. To bi pokazalo kako se muški političari za svoje stavove mogu boriti mozgom, a žene nemaju što reći na legitiman način već jedino prodavajući svoje tijelo.

To nam nikako ne može biti svijetli primjer. A priori sam protiv toga, a uvjerena sam da će i moje kolegice iz stranke, ali iz drugih hrvatskih stranaka, to glatko odbiti - kaže Ingrid Antičević Marinović. I nije pogriješila.

- Dosad sam pristajala jedino nositi modne revije u humanitarne svrhe i to je moj plafon što se tiče nekakvog nesvakidašnjeg izlaska u javnosti.

Moram priznati i da mi takva vrsta slikanja i nije baš napeta - kaže Milanka Opačić. Protiv fotografiranja je njena stranačka kolegica, Osječanka Biljana Borzan.

- Joj, pa ja bih se najradije i tuširala u mraku da se ne gledam. Ma, Bože sačuvaj - rekla je Borzan.

Ideja o hrvatskim političarkama kao “pin up” djevojkama svidjela se fotografu Stephanu Lupinu.

- To je dobra ideja, iako su naše političarke poprilično uštogljenje - kaže Lupino i dodaje na kojim bi lokacijama fotografirao hrvatske političarke:

- Đurđu Adlešič slikao bih u poderanoj lanenoj suknji na kombajnu na nekom od poljoprivrednih zemljišta oko Bjelovara, Josipu Rimac kao ratnicu na kninskoj tvrđavi, Ingrid Antičević Marinović u kupaćem kostimu i visokim potpeticama na Kalelargi, Milanku Opačić u uskoj suknji i pripijenoj košulji za saborskom klupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:21