Goran Kulenović: Lana Jurčević odbila je ulogu estonske kurve

Redatelj i scenarist Goran Kulenović (38) ovih dana završava scenarij za petu sezonu jednog od najboljih domaćih sitcoma “Bitange i princeze”. Pregršt odličnih ideja, koje je ekipa nakon polugodišnje pauze priredila za novu sezonu serije, Kulenović će ovaj put realizirati s još manjim budžetom. Kriza se, kaže, odrazila i na televizijsku produkciju.



Dosad je režirao 60-ak glazbenih spotova, autor je i prvoga hrvatskog filma o rock’n’rollu “Pjevajte nešto ljubavno”, a za film “Ravno do dna” dobio je nagradu Oktavijan. Navija da se “Bitange” što prije snime kako bi mogao uživati u obiteljskoj prinovi - supruga Marija, naime, čeka curicu, koja će od srpnja ove godine
rubrike

SPEKTAKLI
više iz
praviti društvo njegovoj petogodišnjoj kćerkici Adeli.



• Kada ste prije pet godina prihvatili raditi “Bitange i princeze”, jeste li očekivali da će izrasti u jednu od najboljih domaćih produkcija koja se sada, evo, nastavlja u petoj sezoni?



Za ulogu električara Miše željeli bismo angažirati nekoga sportaša, Ivicu Kostelića ili Ivana Balića, ako jedan od njih pristane
- Nisam nikad na to gledao na taj način. Bitno mi je da ono što radim bude kvalitetno. Ono što me veseli jest da ‘Bitange’ imaju zaista odličnu kombinaciju likova, s kojima se lako mogu raditi nove situacije, što nam je omogućilo da krenemo u petu sezonu. Bitno mi je da uživam u ovome što radim. Jedino što bi me sad više veselilo jest da sjednem i napišem scenarij za film, ali evo, kako čujem od kolega, ni situacija na filmu nije ništa bolja. Svi su dobili toliko malo novca da je upitno hoće li moći napraviti ono što su zamislili.



Novac je i kod pregovora za novu sezonu ‘Bitangi’ bio jedan od presudnih faktora. Kakva je situacija s budžetom?



- Svi hvale seriju, ali uvjeti se ne poboljšavaju. Umjesto da je nakon odličnih kritika budžet sve veći, on se, kažu zbog recesije, smanjuje. Tako se sada moramo lomiti da zadržimo kvalitetu. Nadali smo se da ćemo ove godine moći snimati u HD tehnologiji, ali ništa od toga. Ali, bez obzira na te probleme, svi smo se nakon male pauze zaželjeli serije, a ideja ima na pretek.  



• Mogu li sponzori barem malo spasiti stvar
?



 
 
 
- I to se malo pooštrilo, taj product placement. To nas je ranije spašavalo. Naravno da je bolje kad kadar nije ispunjen reklamnim proizvodima, ali meni je draže da imamo pet sponzora u kadru, nego da nemamo s čime snimati, odnosno da jednu epizodu snimamo jedan dan umjesto tri. To bi svakako utjecalo na kvalitetu serije, a ovo je nužno zlo.



Bitange su zbog psovki u scenariju dobile opomenu Vijeća za elektronske medije. Hoće li se to odraziti na novim tekstovima?



- Nisam zaista pobornik teorija zavjera, ali moram primijetiti da je ta opomena stigla s debelim zakašnjenjem u odnosu na zadnje emitiranje, a baš u vrijeme kada smo mi najavili petu sezonu ‘Bitangi i princeza’. Cijele četiri sezone prije toga nitko nije ni riječ rekao. Meni je osobno čudna ta klima koja se stvorila i uopće ideja da se cenzurira društvena satira, dramski program - što mi jesmo. Ispada da su montyphytonovci sedamdesetih imali više slobode nego mi danas. To je apsurdno. Mi u sitcomu portretiramo društvene pojave, a ne konkretne osobe. Svi kuže da je to zezancija.



Jesu li vas ikad cenzurirali?



- Ne. Imali smo tu sreću da nam je Jasmina Božinovska, kao urednica na HTV-u, uglavnom uvijek pustila sve u orginalu. Možda nas je jednom zamolila da nešto ublažimo jer je zvučalo pomalo opsceno. Ali, psovka je u duhu hrvatskog jezika, koliko god to možda čudno zvučalo. Može se čuti u Gradskoj kavani ili školi. Osim toga, brine me taj lažni moral koji se pokušava nametnuti. Za klince je puno opasnije da gledaju reality showove nego dramski program. Pa čak ako kod nas i čuju neku psovku, ona je uvijek u kontekstu. Ali mlađa će publika istovremeno kod nas čuti zanimljive izraze na raznim narječjima i šatri, obogatit će rječnik. Netko je tu opasno pobrkao lončiće. Normalno da pazimo da nema pretjerivanja, jasno nam je da smo na TV-u, ali vodimo računa i o tome da sve zajedno zvuči prirodnije. ‘Bitange’ su već postale brend, dokazale su da imaju svoj status, pa valjda imamo pravo i na neke stvari kako bismo zadržali kvalitetu.



Na cijelu tu sitaciju referirali ste se već u prvoj epizodi nove sezone...



- Da. Epizoda se zove ‘Sprava koja ide pip’. Star TV je pred suspenzijom jer Robiju u eter svako malo izleti neka psovka. Zato Robi želi osmisliti stroj koji bi trebao cenzurirati ‘ružne’ riječi. Sjeti se svog frenda Miše, električara, koji mu pomaže napraviti taj stroj. Za ulogu Miše namjeravali smo angažirati nekog sportaša, Ivana Balića ili Ivicu Kostelića, budu li htjeli surađivati.



• Netko vas je od poznatih ranije odbio?



- Kada smo tražili nekoga za ulogu estonske prostituke, odbile su nas Lana Jurčević i Ivanka Mazurkijević. Za Lanu se nisam toliko iznenadio jer je bila klinka, ali za Ivanku sam bio siguran da će prihvatiti to kao zezanciju. Na kraju je ulogu odigrala Slađa. Zato mi je bio super Mislav Bago koji se pojavljivao s Mickey Mouse ušima.Zlatko Pejaković pristao je glumiti Srbina u jednoj epizodi, iako su svi mislili da neće htjeti. Imao je zaista najbolju volju, nabacio je i neki piroćanski naglasak koji je trebao biti fora, ali se kasnije toliko borio s tekstom da je zaboravio naglasak. To smo, primjerice, spašavali u montaži.



Slavni redatelji Scorsese i Tarantino pojavljivali su se u svojim filmovima u cameo ulogama. Je li vam to ikada palo na pamet?



- Pojavio sam se i ja dva puta u ‘Bitangama’, ali toliko sam loš pred kamerama da to više nisam prakticirao (smijeh), što ne znači da neću u budućnosti. U prvoj sezoni glumio sam tehničara na televiziji, kojemu je Robi sjebao švenk palicu. Imao sam čak i cijelu jednu rečenicu teksta: ‘Sjebo je švenk palicu’. Kasnije sam se pojavio kao konobar, i to na nagovor Vinka Brešana. Lakše je glumiti dok hodaš. Svima, osim Kekinu.



Kekinu? Zašto?



- Ma Mile genijalno glumi, ali kada je prvi put došao, nikako nije mogao zapamtiti gdje treba stati. Spontano je savršen, tekst mu nikada nije predstavljao problem, ali čim ga malo ograničavaš - gotovo.



Ima li kakvih glazbenih poslastica u novoj sezoni?



- Kako nam je rat sa Slovenijom jedan od najjačih momenata sezone, planirali smo preraditi pjesmu ‘E, moj druže beogradski’ u - druže mariborski. Jura Stublić se složio s našom idejom. Ima još jedna zanimljiva epizoda ‘Kazoblanka’ gdje se Kazo poput Humphreya Bogarta fatalno zaljubi. Za to ćemo pokušati od Riblje čorbe dobiti prava na pjesmu ‘Kazablanka’.





Režirali ste više od 60 videospotova za mnoge naše glazbenike. U posljednje vrijeme maknuli ste se iz te priče...



- Da, više je faktora odlučilo o tome, a jedan od njih je da trenutačno nemam vremena. Zadnje što sam napravio je spot za Josipu Lisac početkom prošle godine, za stvar ‘Tisuću razloga’, ali trenutačno zaista nema toliko relevantnih izvođača - osim Hladnog piva. S njima je definitivno bila najplodnija suradnja, mislim da sam s njima radio desetak spotova. Ranije sam radio za Rundeka, Zabranjeno pušenje, Bolesnu braću, Jinxe, Šajeti sam radio tri spota. Najskuplji koji sam ikada napravio bio je za Severinu, za pjesmu ‘Mala je dala’.

Nemam vremena za spotove





Čujemo da ćete drugi put postati tata?



- Da, supruzi je termin u srpnju.



Čestitam. Hoće li biti opet curica ili dečko?



- U bolnicama danas imaju bolju opremu nego mi na ‘Bitangama’. To je sve u 3D, 4D tehnologiji. Biti će opet curica. I neka. Dečkići su prave male barabe. Curice jesu lukave i prefrigane, ali bar ne moraš skakati naokolo trčeći za njima. Moja Adela je genijalka, znam da to kažu svi roditelji, ali... Nas dvoje gledamo zajedno ‘Ratove zvijezda’, slušamo Ramonse. Obožava i ‘Mamma Miu’, a John Travolta i Olivia Newton-John iz ‘Briljantina’ apsolutne su joj zvijezde.



Nedavno je nas je Mila zvala da dođemo u Komediju pogledati Briljantin uživo, pa je Adela komentirala kako su joj ovi glumci u filmu ljepši, ali da joj je predstava ipak bila zanimljivija.

 

Drago mi je što ću ponovno dobiti curicu, dečki su prave male barabe





Marijana Sever
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:32