Gradnja kompleksa Vlade na Savi može početi iduće godine

ZAGREB - Gradnja golemog kompleksa za Vladu i ministarstva, na 100.000 četvornih metara BRP-a, mogla bi u blizini rijeke Save, na zagrebačkom Prisavlju, početi sljedeće godine.



Riječ je o projektu koji bi sva ministarstva, danas raštrkana na 25 lokacija u gradu, objedinio na jednome mjestu.



Kada se može očekivati pokretanje projekta gradnje novog kompleksa Vlade i ministarstava na Savi, pitali smo ministricu prostornog uređenja i graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić koja je jedan od predlagatelja.



- Projektna dokumentacija bit će pripremljena ove godine, a sljedeće bi, ako Vlada tako odluči, mogla krenuti gradnja. Preseljenje Vlade i ministarstava na jednu lokaciju bio bi organizacijski i financijski isplativ potez. Racionalnije bi se mogle organizirati zajedničke službe poput voznog parka, telefonske centrale, informatizacije i dostave, a da o uštedi vremena i ne govorim. Putovanja automobilom od jednog ministarstva do drugog su gubljenje vremena i živaca - rekla je Marina Matulović-Dropulić.

Sadašnji prostori na prodaju



Ministrica je prije izjavila da za gradnju zgrade Vlade ne bi trebalo odvojiti veća sredstva jer se sadašnji prostori u kojima je državna uprava mogu prodati. Prema gruboj procjeni, gradnja kompleksa stajat će najmanje 100 milijuna eura. Nova zgrada značila bi bolju komunikaciju među ministarstvima. Time bi se pogodovalo i svima koji obavljaju poslove s državnom upravom. Preseljenje bi pomoglo i prometnom rasterećenju povijesne jezgre Zagreba, Gornjega grada, gdje se danas nalazi Vlada. Prema djelu arhitekta Nenada Bacha, jednom od nagrađenih radova na natječaju provedenom 1996. godine, golemi kompleks na Prisavlju bio bi odjeven u stakleni klimatski plašt. Građevina bi stajala okomito na Savu. Dio u koji bi se smjestila Vlada imao bi helidrom na vrhu i bio bi na istočnoj strani objekta, orijentiran na tzv. zagrebačku os. Bach je zamislio da zgrade budu "utopljene" u umjetnu vodenu površinu.

Natječaj Valentićeve vlade



Rad arhitekta Mladena Sabolovića Vladu također smješta na istočnu stranu, a javni bi sadržaji bili na južnoj strani uza savsko šetalište. Oba rada predviđaju urbanizaciju savskog nasipa i "smirivanje" Save, primjerice, vodenim stepenicama-hidrocentralama.



Natječaj je raspisala vlada premijera Nikice Valentića, a u ocjenjivačkom sudu bili su Marina Matulović-Dropulić, Jure Radić, Slavko Dakić i drugi. Protivnici projekta drže da će taj kompleks stvoriti barijeru između grada i Save.



Korana Sutlić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:10