Helga: Nepotamnjeli sjaj voditeljske legende

Pr­vo­ga no­vo­go­diš­nje­ga da­na mno­gi će uskla­di­ti sa­to­ve ka­­ko na­kon pro­bdje­­ve­ne ve­se­le no­­ći ne bi pre­spa­va­li i pro­pu­sti­li pri­je­po­dne­vni pri­je­nos tra­di­ci­o­nal­no­ga No­vo­go­dišnje­ga kon­cer­ta Be­čke fil­har­mo­ni­je iz zla­tne dvo­ra­ne Mu­si­kve­re­i­na.



Majčin rođendan



Naj­po­zna­ti­ji kon­cert na svi­je­tu, za či­jim će di­ri­gent­skim pul­­tom 1. si­je­čnja 2009. bi­ti 65-go­dišnji šef izra­el­sko-ar­gen­­tin­skog or­ke­stra, po­zna­ti pi­­ja­nist i di­ri­gent Da­ni­el Ba­ren­­bo­im, gla­vni go­stu­ju­ći di­ri­gent mi­lan­ske La Sca­le i ra­vna­telj nje­ma­čke dr­ža­vne ope­re Un­ter den Lin­den u Ber­li­nu, pra­tit će gle­da­te­lji u 50-ak ze­ma­lja svi­je­ta. Za gle­da­telj­stvo Hr­vat­ske te­le­vi­zi­je pri­je­nos kon­cer­ta, ko­ji će vje­ro­ja­tno po­če­ti Na­po­le­o­no­vim maršom Stra­us­sa mla­đeg, ko­men­ti­rat će Hel­ga Vla­ho­vić Br­no­bić, ko­joj će pr­vo­ga no­vo­go­dišnje­ga da­na bi­ti tri go­di­ne od umi­ro­v­lje­nja i 31 go­di­na ko­men­ti­ra­nja be­čke no­vo­go­dišnje gla­z­be­ne sve­ča­no­sti, ali i 91. ro­đen­dan nje­zi­ne maj­ke Ve­re ko­ja “mla­de­na­čkim ko­ra­kom šprin­ta gra­dom”.



Krupne oči i osmijeh na licu



Na­kon što je 17. svi­bnja 1964. Hel­ga pr­vi put pro­go­vo­ri­la u ete­ru, na­ja­vlju­ju­ći u pro­gra­mu Ra­dio Slje­me­na emi­si­ju “Sta­ri za­gre­ba­čki vi­di­ci”, ubr­zo se po­ja­vi­la i na TV ekra­nu s na­ta­pi­ra­nom i na­la­ki­ra­nom fri­zu­rom, kru­pnih oči­ju uo­kvi­re­nih tušem, na­smi­ješila se i po­zdra­vi­la gle­da­te­lje i s ma­lo­ga ekra­na sišla je tek na­kon više od če­ti­ri de­se­tlje­ća. Već go­di­nu po­sli­je pr­vo­ga po­ja­vlji­va­nja na ma­lo­me ekra­nu ko­men­ti­ra­la je pri­je­nos No­vo­go­dišnje­ga kon­cer­ta, na­sli­je­divši ne­po­no­vlji­vog eru­di­ta Mla­de­na Ra­u­ka­ra. Ni­je ko­men­ti­ra­la 30 go­di­na u kon­ti­nu­i­te­tu i u me­đu­vre­me­nu je ima­la du­ljih stan­ki. De­se­tak go­di­na to je ra­di­la Iva­na Ivan­če­vić, ne­ko­li­ko go­di­­na gla­zbe­na kri­ti­čar­ka Ja­go­da Mar­tin­če­vić dok Se­a­de­ta Mi­džić ni­je došla za ure­dni­cu re­­da­kci­je ozbilj­ne gla­zbe pa je po­z­va­la Hel­gu na po­no­vnu su­ra­d­nju. Je­dne go­di­ne ure­dnik Dra­žen Si­rišče­vić po­vje­rio je za­­da­ću mla­doj ko­le­gi­ci či­je­ga se ime­na gle­da­telj­stvo i ne sje­ća, pa je za ko­men­ta­tor­skim mi­­kro­fo­nom po­no­vno bi­la da­ma ko­ja je te­le­vi­zi­ji da­ro­va­la ot­­mje­nost i ko­ja je po­sta­la zaš­ti­t­ni znak pri­je­no­sa kon­cer­ta či­ja tra­di­ci­ja se­že u 1939. go­di­nu. Ko­men­ti­ra­ti taj kon­cert spe­ci­fi­čan je po­sao, po­se­bi­ce za naše gle­da­te­lje ko­ji ga dru­k­či­je do­ži­vlja­va­ju ne­go gle­da­te­­lji In­do­ne­zi­je jer smo kroz našu po­vi­jest kul­tu­ro­loški bi­li ve­za­ni uz Au­stri­ju.



Zbog ko­men­ti­ra­nja pri­je­no­sa No­vo­go­dišnje­ga kon­cer­ta Hel­ga već go­di­na­ma ne zna za ve­se­le do­če­ke No­ve. Dok je bio živ nje­zin su­prug, ne­u­ro­ki­rug dr. Mi­ljen­ko Br­no­bić, a u ve­lja­či 2009. bit će 12 go­di­na što ga ne­ma, u svo­joj ku­ći­ci u ni­zu u za­gre­ba­čkom na­se­lju Ja­run do­če­ka­li bi po­noć, otvo­ri­li bo­cu šam­panj­ca, na­zdra­vi­li si, po­lju­bi­li dje­cu Renée i mla­đu Kar­lu i - otišli na spa­va­nje.



Posljednja TV ikona



Već u po­la se­dam u pr­vo no­vo­go­dišnje ju­tro Hel­ga je bu­dna, ure­di se i našmin­ka­na do­đe na te­le­vi­zi­ju. S broj­nim po­da­ci­ma u gla­vi i na pa­pi­ri­ći­ma. Si­no­p­sis au­strij­ske te­le­vi­zi­je ÖRF na­­do­pu­nju­je svo­jim bi­lješka­ma. Na­ba­vi­la je knji­gu The Stra­uss Family na en­gle­skom je­­zi­ku i tra­ži po njoj zgo­dne po­­je­di­no­sti, ko­ri­ste­ći i cr­pe­ći po­­da­tke i iz dru­gih izvo­ra i li­te­­ra­tu­re. U šali ka­že da Stra­uss pr­­vo­ga da­na u go­di­ni uje­di­nju­je pe­ti­nu svi­je­ta. Na­pro­sto je ne­za­mi­sli­vo pra­ti­ti pri­je­nos bez Hel­gi­nih ne­na­me­tlji­vih ri­je­či, isto­do­bno s mno­go in­for­ma­ci­ja ko­li­ko to vri­je­me do­pušta i u tim se se­kun­da­ma sna­la­zi po­put svo­je­do­bno Ja­ni­ce Ko­ste­lić na Slje­me­nu! Ta­ko će nas po­slje­dnja TV iko­na s be­čkom po maj­ci i po ocu pe­š­tan­skom kr­vi, i pr­vo­ga si­je­čanj­sko­ga da­na 2009.  uve­sti u ta­ktu pol­ki, val­ce­ra i ko­ra­čni­ca u go­di­nu ko­ja je pred na­ma. Mno­gi ka­žu, s mno­go pošto­va­nja, da je Hel­ga u to­me ne­za­mje­nji­va!



Ne­o­stva­re­na će joj že­lja os­ta­­ti ko­men­ti­ra­ti kon­cert izra­v­no iz Be­ča. Pri­je ne­ko­li­ko go­di­na bi­la je na Adven­tu u Be­ču i bi­­lo joj je kra­sno. Čak joj je us­pje­lo s pri­ja­te­lji­ma bi­ti na kon­cer­­tu u zla­tnoj dvo­ra­ni Mu­si­kve­re­i­na ko­ja ne izgle­da ta­ko sjaj­no kao na TV ti­je­kom No­vo­­go­dišnje­ga kon­cer­ta ka­da je oki­će­na broj­nim kre­a­ci­ja­ma s cvi­­je­ćem ko­je tra­di­ci­o­nal­no da­­ru­je ta­li­jan­ski grad San­re­mo. Im­pre­si­vno je već sta­ja­ti u dvo­­ra­ni ko­ja je po­jam, zašti­tni znak Be­ča.



Pr­vo tro­mje­se­čje 2009. do­ni­­jet će Hel­gi Vla­ho­vić no­va uzbu­đe­nja. Na­kon što će po­če­t­kom ve­lja­če u “ma­lom Be­ču”, ka­ko su ne­kad u nas zva­li ba­ro­kni bi­ser na sje­ve­ru Hr­vat­ske, vo­di­ti tra­di­ci­o­nal­ni 16. Sjaj­ni bal gra­da Va­ra­ždi­na, na ko­ji do­la­ze i mno­gi Au­stri­jan­ci iz Va­ra­ždi­nu pri­ja­telj­skog Bad Rad­kers­bur­ga, po­se­bnu će čast do­ži­vje­ti 16. ve­lja­če u Hr­vat­sko­me gla­zbe­nom za­vo­du. Pri­je po­če­tka kon­cer­ta ko­jim će se obi­lje­ži­ti 200 go­di­na smr­ti au­strij­sko­ga skla­da­te­lja Jo­se­pha Haydna, Hel­gi Vla­ho­vić Br­no­bić bit će uru­če­no Zla­t­no odli­ko­va­nje za za­slu­ge za Au­strij­sku Re­pu­bli­ku, ko­jim ju je odli­ko­vao au­strij­ski pred­sje­dnik He­inz Fisc­her, na pri­je­d­log ovdašnjeg Au­strij­skog kul­tur­­nog fo­ru­ma i ini­ci­ja­ti­vom do­­ne­da­vne au­strij­ske ve­le­po­sla­­ni­ce dr. Hel­ge Kon­rad. U nas se ne­čim ta­kvim ime­nja­ki­nja ve­le­po­sla­ni­ce ne mo­že po­di­­či­ti, osim što je do­bi­tni­ca mno­gih na­gra­da za po­pu­lar­nost i Na­gra­de “Ivan Šibl” za ži­­vo­tno dje­lo ko­je joj je do­di­je­li­­la Hr­vat­ska te­le­vi­zi­ja.



Broj­ni su kom­pli­men­ti ko­ji se ve­žu uz nje­zi­no ime - li­je­pa, šar­man­tna, da­ma sa sti­lom ko­ja odli­čno go­vo­ri nje­ma­čki i en­gle­ski je­zik. Bo­lji po­zna­va­te­lji ka­žu da je sli­čna maj­ci, Be­čan­ki Ve­ri ko­ja je izgle­dom bi­la “kom­bi­na­ci­ja Gre­te Gar­bo i Sil­va­ne Man­ga­no”, ro­đe­noj 1917. go­di­ne. U Be­ču se ško­lo­va­la na Aka­de­mie für Mu­sik und dar­stel­len­de Kunst i osim što je bi­la glu­mi­ca, uči­la je i oper­no pje­va­nje, ali sva­ki put se skan­da­li­zi­ra kad joj Hel­ga to spo­me­ne. To je bi­lo usput, prem­da je ima­la li­jep glas. Da je bi­lo sre­će… Bi­la su teška vre­me­na, Ansc­hluss, na­slu­ći­vao se svjet­ski rat i mi­sle­ći ka­ko će u Za­gre­bu bi­ti si­gur­ni­je nje­zi­na se obi­telj ise­li­la iz Be­ča. Hel­ga ni­ka­da maj­ku ne pro­pi­tku­je o tim vre­me­ni­ma, bo­je­ći se da ne otvo­ri sta­re ra­ne. U Za­gre­bu je Ve­ra upo­zna­la ma­đar­sko­ga gla­zbe­ni­ka, vi­o­li­ni­sta Kal­ma­na Vla­ho­vic­za, ko­ji je mlad došao u Za­greb iz Bu­dim­pešte, 17 go­di­na sta­ri­jeg i uda­la se za nje­ga. Glu­ma­čka ka­ri­je­ra osta­la je sa­mo san! Kad im se 1945. ro­di­la kći, po maj­či­noj že­lji da­li su joj ime Hel­ga. Naj­bo­lja i ne­raz­dvoj­na pri­ja­te­lji­ca go­spo­đe Ve­re bi­la je Hel­ga Körber iz po­zna­te be­čke glu­ma­čke obi­te­lji. Za­je­dno su se upi­sa­le na Aka­de­mi­ju. Rat ih je raz­dvo­jio. Ve­ra je otišla u Za­greb, a Hel­ga se u Be­ču uda­la za Ži­do­va ko­ji je na­stra­dao do­la­skom na­ci­zma, a ona je po­bje­gla u Ve­li­ku Bri­ta­ni­ju i otad joj se izgu­bio sva­ki trag. Že­le­ći sa­ču­va­ti uspo­me­nu na svo­ju pri­ja­te­lji­cu, kće­ri je da­la nje­zi­no ime.



Vitalna ‘Omica’



Nje­zi­na je te­ta bi­la po­zna­ta glu­mi­ca Hil­de Körber. Dva­de­se­tak go­di­na po­sli­je, gle­da­ju­ći pro­gram Au­strij­ske te­le­vi­zi­je, Ve­ra Vla­ho­vić na špi­ci je­dne dra­me pro­či­ta­la je Hil­di­no ime i odmah je te­le­vi­zi­ji na­pi­sa­la pi­smo. Do­bi­la je adre­su po­zna­­te glu­mi­ce u Ber­li­nu i u te­le­­fon­skom ra­zgo­vo­ru s vre­meš­nom da­mom sa­zna­la je ka­­ko Hel­ga ži­vi u Be­ču, uda­la se i ima dje­cu. Na dir­ljiv su­sret u Beč go­spo­đa Ve­ra po­ve­la je i svo­ju kćer je­di­ni­cu, ko­ja je već ima­la pr­ve TV uspje­he i bi­la je po­no­sna na nju.



Ka­ko vri­je­me pro­la­zi, ta­ko sve ne­sta­je. Beč osta­je če­žnja. Go­spo­đa Ve­ra ne­ma više u au­strij­skoj me­tro­po­li ži­vih ro­đa­ka, ni pri­ja­te­lja. U fan­ta­sti­čnoj je for­mi i vr­lo vi­tal­na. Sa­ma ži­vi u svo­je­mu sta­nu u Jan­dri­će­voj uli­ci i sva­ki dan šeće ne­ko­li­ko ki­lo­me­ta­ra. Hel­ga i unu­ke zo­vu je “Omi­ca”, s ve­li­kim slo­vom O jer go­spo­đa Ve­ra na­je­ner­gi­čni­ja je čla­ni­ca obi­te­lji, pra­va “kra­lji­ca maj­ka”.



I sa­da će se mno­gi za­ču­di­ti - Hel­ga ni­kad ni­je bi­la u Bu­dim­pešti, ro­dno­me gra­du svo­je­ga oca u ko­je­mu joj ži­vi se­stri­čna, kći ta­ti­ne se­stre Eli­za­bet, ko­ju bi Me­đi­mur­ci i Osje­ča­ni zva­li Be­ži­ka i mu­ža joj Ja­noša. Ni­je na­u­či­la ni ma­đar­ski.



Prvi ples s 12 godina



Go­spo­din Kal­man Vla­ho­vicz pri­je ra­ta bio je u Za­gre­bu imu­ćan čo­vjek, s au­to­mo­bi­lom, ne­ko­li­ko ku­ća i ze­mljišta na Ksa­ve­ru. Sve je ne­sta­lo u ra­t­nom vi­ho­ru. Omo­gu­ćio je svo­joj kće­ri li­je­po dje­tinj­stvo, po­­se­bi­ce lje­to­va­nja na Ble­du gdje je tri mje­se­ca svi­rao u ho­te­­lu To­pli­ce. Ta­mo su na od­mor do­la­zi­li di­plo­ma­ti s obi­te­lji­­ma. Hel­ga se igra­la s nji­ho­vom dje­com i uz njih uči­la en­gle­ski. Sa 12 go­di­na bi­la je na pr­­vom ple­su u dvo­ra­ni Ca­si­no ta­moš­njeg ho­te­la Park. Gi­mna­zi­ju je po­la­zi­la u Kri­ža­ni­će­voj uli­ci u Za­­­gre­bu, a u gla­zbe­noj je uči­la vi­o­li­nu. Na­kon ma­tu­re 1963. na Fi­lo­zof­skom fa­kul­te­tu upi­sa­la je stu­dij nje­ma­čkog i po­vi­je­sti umje­tno­sti. Htje­la je, za­pra­vo, bi­ti li­je­čni­ca, ali kao gi­mna­zi­jal­ka osta­la je bez oca ko­ji je umro 1961. go­di­ne. Sto­ga se opre­di­je­li­la za le­žer­ni­ji stu­dij jer je mo­ra­la i ho­no­rar­no ra­di­ti ka­ko bi maj­ka i ona lakše pre­bro­di­le fi­nan­cij­sku ka­ta­stro­fu pro­u­zro­če­nu oče­vom smr­ću.



Kao gi­mna­zi­jal­ka na pri­re­d­ba­ma je naj­češće bi­la vo­di­te­lji­ca i pro­fe­sor hr­vat­sko­ga hva­lio je Hel­gi­nu di­kci­ju ne­ri­je­tko joj go­vo­re­ći ka­ko bi mo­gla bi­ti ra­­dij­ska spi­ke­ri­ca. Je­dnog ožuj­­sko­ga ju­tra 1964., kad je bi­­la stu­den­ti­ca dru­gog se­me­stra, odva­ži­la se pre­ko­ra­či­ti prag Ra­di­o­te­le­vi­zi­je Za­greb i po­­ku­ca­ti na vra­ta šefa pro­gram­­skog odje­la. Pro­či­ta­la je tekst, a na odgo­vor je če­ka­la mje­­sec da­na. No, odgo­vor je bio po­ziv na TV au­di­ci­ju. Na pro­bnom te­le­vi­zij­skom sni­ma­nju upo­zna­la je Oli­ve­ra Mla­ka­ra, svo­jeg naj­dra­žeg ko­le­gu s ko­jim je 1990. u Za­gre­bu vo­di­la na­tje­ca­nje za Pje­smu Eu­ro­vi­zi­je i s ko­jim i da­nas pri­ja­te­lju­je. On je, ka­že Hel­ga, kon­stan­ta u ži­vo­tu. Ču­ju se po­vre­me­no i uvi­jek mo­gu na­sta­vi­ti ra­zgo­vor ta­mo gdje su prošli put sta­li, a ako nje­ga ne­ma kod ku­će, ra­zgo­va­ra s nje­go­vom su­pru­gom Du­njom. Stal­no zo­vu Hel­gu da do­đe k nji­ma u Sa­mo­bor, ali ona “ne­ma vre­me­na”. Pri­mje­ću­je du­ho­vi­to ka­ko ima­ju “di­ver­gen­tne ži­vo­te”. Ka­ko se Mla­ka­ro­vi ba­ve uzgo­jem pa­sa, če­sto pu­tu­ju, odla­ze na izlo­žbe pa­sa…, dok je Hel­ga više “sta­ci­o­na­ran” tip i vo­li odla­ske u ki­no, ka­za­lište i na kon­cer­te. Ra­zmišlja­la je da se od­se­li u Sa­mo­bor, ali se pre­do­mi­sli­la bo­je­ći se da će je Za­greb sve ma­nje vi­dje­ti.



Nenametljiva profesionalka



O Hel­gi­noj se ka­ri­je­ri sve zna. Ima­la je od ko­ga uči­ti i htje­la je uči­ti. Uvi­jek s pošto­va­njem spo­mi­nje Gor­da­nu Bo­net­ti, Lju­bu Jel­či­ća, Na­du Agba­bu, Mar­tu To­mlje­no­vić, Zvon­ka Baj­si­ća, Jo­zu Vu­ke­li­ća, Va­li­ku Šve­rer, Vla­di­mi­ra Ma­ho­vli­ća, Stje­pa­na Kar­doša… Bi­la je spi­ke­ri­ca u In­for­ma­ti­vnom pro­gra­mu, vo­di­la je Dne­vnik, za­tim mo­za­i­čne emi­si­je, za­ba­vno-gla­zbe­ne fe­sti­va­le, čak i me­đu­na­ro­dne, u So­po­tu 1969.i Sche­ve­nin­ge­nu 1971., a be­spri­je­kor­no zna­nje i ko­rište­nje nje­ma­čkim je­zi­kom do­ka­za­la je vo­de­ći za­htje­vnu duplex emi­si­ju “Beč po­zdra­vlja Za­greb, Za­greb po­zdra­vlja Beč”. Pra­vu pro­va­lu po­pu­lar­no­sti do­ži­vje­la je po­ja­vlji­va­nji­ma u TV ma­ga­zi­ni­ma An­to­na Mar­ti­ja u ko­ji­ma je bi­la vo­di­te­lji­ca, ple­sa­la je i pje­va­la, ali pre­ka­sno je za žal što te­le­vi­zi­ja ni­je htje­la, ili ni­je zna­la, is­ko­ri­sti­ti sve nje­zi­ne mo­gu­ćno­sti i spo­so­bno­sti jer mo­gla je ja­ma­čno bi­ti hr­vat­sko izda­nje Bar­­ba­re Walters, či­ja je gošća u SAD-u bi­la 1975. go­di­ne ili sa­dašnje ame­ri­čke zvi­je­zde Oprah Winfrey. Mo­žda je Hel­ga svo­jom ne­na­me­tlji­vošću i sa­ma nes­vje­sno pri­do­ni­je­la svo­joj te­le­vi­zij­skoj po­zi­ci­ji jer za nju se po­u­zda­no zna da zbog se­be ni­kad ni­je po­ku­ca­la na vra­ta mo­ćni­ka, još rje­đe okre­nu­la te­le­fon­ski broj. Dam­ske ma­ni­re u te­le­vi­zij­skom po­slu ni­su baš do­bro­došle, a ako još k to­me ne­ma am­bi­ci­o­zno­sti, on­da je ra­zu­mlji­vo zašto je Hel­ga, prem­da s vr­hun­skim sta­tu­som spi­ke­ra-vo­di­te­lja, u je­dno­me tre­nu­tku bi­la sve­de­na na či­ta­či­cu vi­je­sti u in­for­ma­ti­vnim emi­si­ja­ma. Do­duše, ima ne­če­ga i u TV odno­su pre­ma spi­ker­skoj pro­fe­si­ji!



Kru­na ka­ri­je­re i pre­sti­ža bio je Eu­ro­song 1990., za či­je su se vo­đe­nje pri­pre­ma­la dva pa­ra - isku­sni­ji Hel­ga Vla­ho­vić i Oli­ver Mla­kar te mla­đi, Be­o­gra­đan­ka Du­brav­ka Mar­ko­vić, kći Hel­gi­ne ko­le­gi­ce Lji­lja­ne i za­gre­ba­čki glu­mac Re­ne Me­dvešek. Za taj iza­zov Hel­ga se po­dvr­gnu­la tre­tma­ni­ma i  do­tje­ra­la je fi­gu­ru, a on­da je ne­tko “igrom ispod sto­la” po­kušao pro­gu­ra­ti mla­đi vo­di­telj­ski par. Ne­ko­li­ko sa­ti pri­je po­če­tka fe­sti­va­la ni­su bi­li si­gur­ni ho­će li ga vo­di­ti i po­dni­je­li su ostav­ku. Po­put bom­be to je odje­knu­lo u ja­vno­sti. Te­le­vi­zi­ja je do­slov­ce bi­la op­sje­dnu­ta gr­dnja­ma. Lju­di svih ge­ne­ra­ci­ja, zna­ni i ne­zna­ni, tra­ži­li su da tu za­htje­vnu eu­ro­vi­zij­sku za­da­ću u Za­gre­bu oba­vi isku­sni­ji vo­di­telj­ski par. Hel­ga je po­sli­je to du­ho­vi­to ko­men­ti­ra­la ka­ko su za Eu­ro­vi­zi­ju tra­ži­li Avu Gar­dner s ta­len­tom Li­se Mi­nel­li i zna­njem je­zi­ka uče­ni­ce švi­car­skog in­ter­na­ta, ko­ja, na­ra­vno, ima 26 go­di­na. Da­kle, bi­la je tra­že­na že­na s izgle­dom film­ske di­ve i s be­zbroj ta­le­na­ta.



Hel­gu ni­tko na Te­le­vi­zi­ji ni­je tje­rao u mi­ro­vi­nu. Ne­ko­li­ko se go­di­na pri­pre­ma­la za nju, a kad su bi­li po­nu­đe­ni do­bri uv­je­ti odla­ska, pri­sta­la je. Ra­ni­jih si go­di­na ni­je po­sta­vlja­la pi­ta­nja ho­će li je po­slu­ži­ti zdra­vlje, ispla­ti li se ra­di­ti na­kon 40 go­di­na ra­da, da­kle sva ona pi­ta­nja ko­ja se na­kon šezde­se­te ne či­ne ta­ko izlišni­ma. Pri­je je s in­di­gna­ci­jom odbi­ja­la po­mi­sao o mi­ro­vi­ni, a u je­dno­me tre­nu­tku to joj se  či­ni­lo opti­mal­nim rješenjem.



Prva velika ljubav



Ka­ko je ra­sla Hel­gi­na po­pu­lar­nost, ta­ko je bi­lo i sve ve­će za­ni­ma­nje za nje­zi­nu pri­va­tnost. Ne­ka­da je pu­ni­la stra­ni­ce lju­ba­vnom pri­čom s Don Ju­a­nom Ro­nal­dom Lo­pa­tni­jem. Za­je­dno su di­je­li­li gi­mna­zij­ske klu­pe, ali u gi­mna­zij­sko do­ba me­đu nji­ma je bi­la tek ne­ka bla­ga, ali ne­i­ska­za­na sim­pa­ti­ja. Lju­bav je bu­knu­la kad je ona već bi­la po­zna­ta spi­ke­ri­ca, a on va­ter­pol­ski re­pre­zen­ta­ti­vac. Nje­zi­na pr­va ve­li­ka lju­bav bio je Franc Pea, ra­dij­ski ure­dnik, ka­sni­je i di­re­ktor pr­ve mre­že Hr­vat­skog ra­di­ja, ko­ji je bio 12 go­di­na sta­ri­ji od nje i u ko­je­ga se za­lju­bi­la u 19. go­di­ni, kad je po­če­la ra­di­ti kao spi­ke­ri­ca na Ra­dio Za­gre­bu. U to­me bra­ku, ko­ji je po­tra­jao de­se­tlje­će, ro­đe­na je 1977. Renée. Završila je stu­dij pra­va i da­nas je za­mje­ni­ca kon­zu­li­ce u Chi­ca­gu. Ima vr­lo li­jep odnos s ta­tom, kao uo­sta­lom i nje­zi­na maj­ka, jer nje­go­va sa­dašnja su­pru­ga Mi­rja­na Ja­ko­po­vić je Hel­gi­na pri­ja­te­lji­ca iz mla­do­sti.



S ne­u­ro­ki­rur­gom dr. Mi­ljen­kom Br­no­bi­ćem Hel­ga se vjen­ča­la 1982. go­di­ne, ka­da je ro­đe­na i Kar­la, ko­ju tri ispi­ta di­je­le do di­plo­me na Fa­kul­te­tu po­li­ti­čkih zna­no­sti, ali ko­ja već stje­če pr­va pro­fe­si­o­nal­na isku­stva u je­dnoj agen­ci­ji.



Vjen­ča­nje je bi­lo oba­vlje­no ra­dnim da­nom u on­dašnjoj za­gre­ba­čkoj opći­ni Me­dveš­čak, či­me je bi­la izbje­gnu­ta me­dij­ska pom­pa, a po­tom su se vjen­ča­li u cr­kvi Sr­ca Isu­so­va u Pal­mo­ti­će­voj uli­ci. Vjen­čao ih je bi­skup Mi­jo Škvorc či­ju pro­po­vi­jed, za­pra­vo ži­vo­tnu po­du­ku, Hel­ga  do­bro pam­ti. U ono vri­je­me bi­skup je go­vo­rio ka­ko ne tre­ba ži­vje­ti u stra­hu, tre­ba ži­vje­ti u skla­du sa so­bom i kao nit kroz pro­po­vi­jed se pro­vla­či­la opća mi­sao o Bo­gu.



Obje Hel­gi­ne kće­ri vr­lo do­bro go­vo­re ne­ko­li­ko svjet­skih je­zi­ka. Renée je po­vu­če­ni­ja, a Kar­la je tem­pe­ra­men­tni­ja i vr­lo elo­kven­tna. Za­lju­blje­na je u gla­zbe­ni­ka Mar­ka, gi­ta­ri­sta u sa­sta­vu “Ži­va le­gen­da” ko­ji pra­ti To­ni­ja Ce­tin­skog. K to­me je i vr­stan in­for­ma­ti­čar!



- Bit ću sjaj­na ba­ka kad za to do­đe vri­je­me, ali si ovo­ga tre­nu­tka do­puštam ma­lo se­bi­čno­sti, ma­lo slo­bo­de i uži­va­nja u da­ni­ma bez ra­dnih ob­ve­za. Bi­ti u mi­ro­vi­ni je fan­ta­sti­čan osje­ćaj. Ono­ga tre­nu­tka kad sam osje­ti­la slo­bo­du, spao mi je te­ret sa sr­ca i duše jer tek sam ta­da po­sta­la svje­sna što zna­či ra­di­ti pu­nom pa­rom. Plašila sam se umi­ro­vlje­nja, ro­bu­ju­ći ne­kim pre­dra­su­da­ma ka­ko je umi­ro­vlje­nje ne­mi­no­vno ve­za­no s bi­o­loškom sta­rošću, a se­be još ne do­ži­vlja­vam sta­rom - ka­že Hel­ga.



Mno­gi je pri­ja­te­lji di­skre­tno pro­pi­tku­ju ne osje­ća li sa­mo­ću i mi­sli li i da­lje s njom pri­ja­te­lje­va­ti. Sr­ce je pra­zno, pri­zna­je Hel­ga, ali još se osje­ća uda­nom za Mi­ljen­ka i ni­je spre­mna po­pu­ni­ti pra­zni­nu u se­bi. Svje­sna je ka­ko ne­ma 35 go­di­na i 35 ki­lo­gra­ma i zna da lju­di ži­ve i sa 65 ili 70 go­di­na.



Tuga za Miljenkom




 Kse­ni­ja Ur­li­čić joj sa­vje­tu­je ne­ka sni­zi kri­te­ri­je, a Hel­ga to ni­je spre­mna uči­ni­ti:



- Ni­je mo­ja ži­vo­tna odlu­ka da osta­nem sa­ma. Pr­vih se­dam, osam go­di­na apso­lu­tno sam bi­la blo­ki­ra­na. Fun­kci­o­ni­ra­la sam kao zom­bi. Sve sam odra­đi­va­la, i na­smi­ja­la se, ali ona te­ži­na iz mo­jeg sr­ca i duše, ta se ni­je da­la. Bi­la sam za­ro­blje­na u toj lju­ba­vi pre­ma Mi­ljen­ku. I da­nas se na ne­ki na­čin osje­ćam za­ro­blje­ni­com te lju­ba­vi, ali da­nas taj te­ret ni­je više ta­ko te­žak. Da se na­đe ne­tko u ži­vo­tu na ko­ga bih ja za­ti­tra­la, a to je je­di­ni kri­te­rij kod me­ne, ne­tko na ko­ga bih re­a­gi­ra­la, on­da bih si­gur­no ušla u ne­ko li­je­po pri­ja­telj­stvo, pa bi­smo vi­dje­li što bi se iz to­ga ro­di­lo. Sa­da imam svo­ja pri­ja­telj­stva iz mla­do­sti, ko­ja fun­kci­o­ni­ra­ju i mo­je pri­ja­te­lji­ce i pri­ja­te­lje s ko­ji­ma se dru­žim. Što sam sta­ri­ja, osje­ćam da ge­ne­ra­cij­ski pu­no zna­či bi­ti u svom društvu, na­pro­sto za­to što nas za­ni­ma­ju iste stva­ri. Ne vra­ćam se pu­no u prošlost, ali se ra­do sje­ćam prošlo­sti i vre­me­na ko­ja su nas ta­da obi­lje­ži­la.



Hel­ga je du­go tu­go­va­la za Mi­ljen­kom i tre­ba­lo je vre­me­na dok je po­no­vno osje­ti­la pul­si­ra­nje ži­vo­ta oko se­be i po­če­la pri­mje­ći­va­ti pri­ro­du i lju­de. Ne­ma više s ki­me na kra­ju da­na ra­zmi­je­ni­ti mi­sli ni­ti ra­spo­re­di­ti su­trašnji po­sao i ku­ćan­ske ob­ve­ze. No, ži­vot je ne­pre­dvi­div i od nje­ga tre­ba oče­ki­va­ti sa­mo naj­bo­lje!



Još je je­dna ne­pre­bo­lje­na ra­na u nje­zi­nu ži­vo­tu - le­gen­dar­na Gor­da­na Bo­net­ti ko­joj se če­sto vra­ća u mi­sli­ma. Na zi­du sta­na, me­đu broj­nim sli­ka­ma je i je­dno ulje na sta­klu Iva­na La­cko­vi­ća Cro­a­te, Gor­da­nin dar Hel­gi kad se u li­pnju 1971. uda­va­la za Fran­ca Peu. Sli­ka za Hel­gu ima tešku sim­bo­li­ku.  Kad ju je Hel­ga po­sje­ti­la u nje­zi­nu do­mu u Vo­ćar­skoj, ski­nu­la je sli­ku sa zi­da i re­kla mla­doj ko­le­gi­ci: “Uzmi, mo­lim te, to je moj dar za vjen­ča­nje”. Gor­da­na je umr­la 16. ko­lo­vo­za 1972. go­di­ne.



Hel­ga je u 2008. ušla s ne­o­stva­re­nom že­ljom. Na­i­me, na­mje­ra­va­la je pro­da­ti stan-ku­ću od 120 če­tvor­nih me­ta­ra na Ja­ru­nu i skra­si­ti se u ne­kom ma­njem, s ma­lo vr­ta po mo­gu­ćno­sti, da bi na­kon 24 go­di­ne ži­vlje­nja u njoj sa­zna­la ka­ko - spa­va na li­va­di!? Tek je ta­da ot­kri­la ka­ko ništa ni­je ka­ta­star­ski ri­ješeno. U me­đu­vre­me­nu je do­bi­la vla­sni­čki list i u na­se­lju Vr­ba­ni III., kvar­tu izme­đu Ja­ru­na i Pre­čkog, našla dva sta­na od po 80-ak če­tvor­nih me­ta­ra.



Otkrivanje makrobiotike



Kar­lin je ku­pljen i u fa­zi je pre­se­lje­nja, a Hel­ga je po­tpi­sa­la pre­du­go­vor o ku­pnji. Ni­je se la­ko odlu­či­la na tu ži­vo­tnu pro­mje­nu jer će se teško ra­sta­ti s ma­lim vr­tom pre­pu­nom traj­ni­ca i ru­ža, ko­ji više ne odiše ure­dnošću kao ne­kad, s obzi­rom na to da Hel­ga, otka­ko je u mi­ro­vi­ni, dio pro­lje­ća i lje­ta pro­vo­di u Dra­ga­ma.



Pro­mje­nu će do­ži­vje­ti i ži­va­hna, Hel­gi ne­iz­mjer­no pri­vr­že­na La­ra, 11-go­dišnji ha­van­ski bic­hon, pri­mjer ča­ro­bne pa­smi­ne iz po­ro­di­ce mal­te­ze­ra. Ona je “ma­li ptič, ve­li­ki krič”, sil­no za­hval­na osim što ima hi­ste­ri­čni glas kao i svi ma­li psi.



A ko­me će se pri­klo­ni­ti Renée kad do­đe, sa­ma će odlu­či­ti. I ma­ma i se­stra ima­ju po dvi­je spa­va­će so­be, pa pro­ble­ma ne­ma, a ka­ko Hel­ga do­bro ku­ha, vje­ro­ja­tno će se sta­ri­ja kćer skra­si­ti po po­tre­bi kod ma­me. Pri­je tri go­di­ne opre­di­je­li­la se za ma­kro­bi­o­ti­ku, a pri­je dvi­je go­di­ne na Hva­ru je bi­la na se­mi­na­ru su­pru­žni­ka Zla­tka i Ja­dran­ke Pe­jić ko­ji su pri­je 20-ak go­di­na do­ni­je­li ide­ju ma­kro­bi­o­ti­ke u Hr­vat­sku. Cr­ve­no me­so više ne po­sto­ji na Hel­gi­nu je­lo­vni­ku, sa­mo pi­le­ti­na, pu­re­ti­na i mor­ski plo­do­vi. Čak su Kar­la i nje­zin de­čko na­vi­kli na Hel­gi­ne đa­ko­ni­je: ju­hu od bun­de­ve, in­te­gral­nu ri­žu i tje­ste­ni­nu, mo­za­rel­lu s raj­či­ca­ma, sje­men­ke la­na, se­za­ma, sun­co­kre­ta i po­vr­će u ra­znim obli­ci­ma. U kra­tko vri­je­me Hel­ga je smršavje­la 12 ki­lo­gra­ma. Ni­je okre­nu­la le­đa pro­fe­si­ji i stal­no je zo­vu i tra­že, od vo­đe­nja estra­dnih pri­re­dbi do pre­zen­ta­ci­je li­je­ko­va i ko­zme­ti­čkih pro­i­zvo­da. Ostao je trag nje­zi­nih 400 emi­si­ja “Go­vo­ri­mo o zdra­vlju”.



Ka­žu da su Vo­de­nja­ci ek­scen­tri­čni. Ako je to isti­ni­to, on­da je Hel­ga, za ra­zli­ku od Jo­si­pe Li­sac na sce­ni, ati­pi­čni Vo­de­njak. Ne vo­li bi­ti ek­spo­ni­ra­na i se­be ra­di­je do­ži­vlja­va kao “Ba­ri­cu iz Piško­re­va­ca”, ne­go ona­kvom ka­kvom je lju­di do­ži­vlja­va­ju. Ra­di­je je ko­rak iza, ne­go ispred mo­de. Prem­da se više ne po­ja­vlju­je na TV ekra­ni­ma, na uli­ci je ite­ka­ko pre­po­zna­ju. Ako ne odmah po li­ku, on­da čim pro­go­vo­ri.



Ka­ko je u je­dno­me tre­nu­tku bi­la u ve­li­koj ži­vo­tnoj kri­zi, osje­ća­ju­ći se po­ma­lo izgu­blje­nom, una­toč svom vanj­skom sja­ju, s ne­za­do­vo­lja­va­ju­ćim vla­sti­tim du­ho­vnim sta­njem, pot­kraj stu­de­no­ga bi­la je na se­mi­na­ru ve­le­ča­snog Zla­tka Sud­ca u Be­ta­nji na Lošinju. Su­sre­tlji­vošću pri­ja­te­lja našla se me­đu osam­de­se­tak sre­tni­ka. Ako je ra­ni­je dvo­ji­la o cr­kve­nom ka­ri­zma­ti­ku okru­že­nom sen­za­ci­o­na­li­zmom u ko­je­mu je teško odvo­ji­ti re­al­nost od du­ho­vno­ga, sa­da je osta­la opči­nje­na nje­go­vim au­ten­ti­čnim rje­čni­kom, na­či­nom ka­ko de­fi­ni­ra pro­ble­me da­naš-nji­­ce, sna­gom ko­ju osta­vlja na slušate­lje, a isto­do­bno spo­zna­jom ka­ko je du­bo­ko čo­vjek ko­ji su­o­sje­ća sa sva­kim tko mu do­đe.






Helga Vlahović pripada kvintetu prvih popularnih ženskih TV lica koji, osim nje, čine Ksenija Urličić, Jasmina Nikić, Vesna Spinčić Prelog i Željka Fattorini. Sve su u mirovini, a posljednje su s Prisavlja, prije tri godine, otišle Helga i Željka Fattorini koju svi zovu nadimkom Žeža. Gledateljstvo je odrastalo zajedno s njima, zajedno je s njima starjelo i sačuvalo ih u svojim srcima. Nikada međusobno nisu osjećale suparništvo ili iskazivale ljubomoru, premda je razloga bilo i nitko im to ne bi mogao zamjeriti. Prijateljevale su i privatno, posjećujući se o rođendanima djece, a to se prijateljstvo i nastavilo. Možda je njihovo druženje dio sentimenta? Imaju zajedničke uspomene i zajedničku prošlost. Uobičajeno se sastaju svaka dva do tri mjeseca kod neke od njih u stanu i na susrete svaka donosi svoju priču. Sve su, osim Helge, bake. Vesna ima Emu, Jasmina Lovru i Anu, Žeža čak troje, a Ksenijinoj unučadi Helga ne može imena pobrojati. Dobrodržeće dame u dobrome raspoloženju komentiraju ono što gledaju na ekranu. Nisu uvijek sretne što se dogodila “bratherizacija”. Iako Žeža kaže da su “stare kornjače”, imaju dobar kriterij i mogle bi pomoći, no nije njihov aršin jedini. Svijet se promijenio. Ono što je na TV danas možda normalno, nekad je bilo nezamislivo. Bilo je više serioznosti, dostojanstva, bilo je finije, ali život ide dalje. Ne žale i drago im je što su radile u jednoj lijepoj eri razvitka TV. Svoje znanje prenose polaznicima Visoke poslovne škole čiji je ravnatelj Ivica Ropuš. Jasmina Nikić osmislila je program za voditelje u elektroničkim medijima, a Helga uči mlade TV prezentaciji, govornom bontonu, onome što je cijeli život radila. Prate i vole televiziju, kao i zaposlene na Prisavlju. Ovih su se dana trebale naći kod Ksenije Urličić, koja je bez konkurencije u pričanju viceva i zabavljanju društva, ali jedna od njih bila je spriječena, pa će susret uslijediti nakon Nove godine.  Obvezno s virusom smijeha. Zato rade telefoni i svaka se sa svakom redovito čuje.

 Slavni kvintet i prijateljice





Bila je spikerica u Informativnom programu, vodila Dnevnik, mo­zaič­ne emisije, zabavno-glazbene festivale, čak i međunarodne, u Sopotu 1969. i Scheveningenu 1971., duplex emisiju ‘Beč pozdravlja Zagreb, Zagreb pozdravlja Beč’, pojavljivala se i u TV magazinima s Antonom Martijem u kojima je bila voditeljica, plesala je, pjevala...­
  Hrvatska Barbara Walters

 

Helga je studirala njemački i povijest umjet­nos­ti, a na audiciju za televizijsku voditeljicu prijavila se još na studiju 

Helga na slici s roditeljima, majkom Verom i ocem  Kalmanom



 
  Televizija

 Roditelji



Na koktelu ‘30 popularnih’ u zagrebačkom hotelu Palas; Helga Vlahović, Vlado Štefančić, Arsen Dedić...

 
Društvo





Za vođenje Eurosonga 1990. godine pripremali su se Helga i

Oliver  Mlakar te Beograđanka Dubravka Marković i zagrebački glumac Rene Medvešek. Helga je dotjerala figuru i naposlijetku je pobijedio stariji i iskusniji voditeljski par Helga i Oliver 



Najšarmantnija zagrebačka spikerica redovito se nalazila u društvu Ronalda Lopatnija, igrača Mladosti i ‘prve kapice’ reprezentacije  u kojeg je bila zaljubljena.





 
Voditeljski par za Euroviziju

  Zal jubljena u vaterpolista





Željko Slunjski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:21