HHO: HV smaknuo 22 civila u selu Medari

ZAGREB - Prvog dana akcije Bljesak u selu Medari, općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, kako se tvrdi u izvješću Hrvatskog helsinškog odbora, pobili dvadeset i dvoje ljudi od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Najmlađa žrtva imala je svega sedam godina.



Prema HHO-u, 1. svibnja 1995. godine hrvatska vojska ušla je u selo oko 6 sati ujutro i počinila masakr. Preživjele su dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od hrvatskih vojnika.



No, za Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu to nije ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta. Takav je, naime, odgovor dobio odvjetnik Branko Šerić kada je, zastupajući Radmilu i Mirjanu Vuković čiji su roditelji i sedmogodišnja sestra ubijeni u Medarima, podnio zahtjev za mirno rješenje spora u postupku naknade štete.



Ratna djelovanja



Budući da nije uspio s nagodbom, Šerić je u ime svojih stranaka na Općinskom sudu u Novoj Gradiški podnio tužbu protiv države. Po Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, traži da se sestrama Vuković na ime duševnih boli zbog izgubljenih roditelja i sestre isplati ukupno 960.000 kuna.



U odgovoru na tužbu zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Novoj Gradiški kaže da je naknada štete koju traže proizvoljna, prekomjerna i neosnovana. Još navodi da je općepoznato kako je na području bivše općine N. Gradiška bilo znatnih ratnih djelovanja, a da je "područje naselja Medari bilo izloženo napadima JNA i odmetnika", čime zapravo tvrdi da hrvatski vojnici koji su ušli u selo nisu krivi za smrt dvadeset i dvoje civila.



Licemjeran odgovor



- Odgovor kako se ovdje radi o ratnoj šteti je licemjeran. U selu nije bilo paravojnih postrojbi, a roditelji i sestra mojih klijentica ubijeni su metkom iz blizine - kaže odvjetnik Šerić i navodi kako će u sudskom postupku koji je danas počeo tražiti da se kao svjedok sasluša zapovjednik Unproforova sektora Zapad, a uz to će priložiti izvještaj HHO-a, te tražiti izvještaj o asanaciji terena.



Zamjenica glavnog državnog odvjetnika za Građansko-upravni odjel Zlata Hrvoj-Šipek pak objašnjava da u zastupanju države ne mogu pristati da se isplaćuje odšteta za slučajeve u kojima nije dokazano da su posljedica ratnog zločina. Kaže da, čak kada bi postojala i kaznena prijava, to ne bi bilo dovoljno da se pristane da država isplaćuje odštetu. Pitanje o navodnom zločinu uputili smo i MUP-u, no odgovor nismo dobili.



Bajić: Još nema kaznene prijave za Medare

O tome kako je moguće da se zločin u Medarima u Državnom odvjetništvu tretira kao ratna šteta razgovarali smo i s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. - Kada nam je HHO 2003. godine dostavio izvješće o Bljesku, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu od tamošnje je policije zatražilo da se provede kriminalistička obrada u odnosu na ratni zločin - rekao je Bajić. Napominjući kako tužilaštvo ne može pokrenuti nikakav postupak dok policija ne obavi svoj dio posla, Bajić je rekao da je slavonskobrodsko tužilaštvo do sada održalo nekoliko koordinacija i radnih sastanaka s policijom, ali im policija još nije podnijela nikakvu kaznenu prijavu za ratni zločin u selu Medari.





Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:21