'Htjeli su me ubiti u Hrvatskoj'

LONDON - Dugogodišnja saga o pokušaju puča u Ekvatorijalnoj Gvineji (EG) prije četiri godine okončana je u ponedjeljak kada je vođa puča, britanski plaćenik Simon Mann, dobio 34 godine zatvora odlukom suda u Malabu, glavnom gradu te zapadnoafričke države. Tijekom četverodnevnog suđenja Mann je priznao da je uz pomoć južnoafričkih plaćenika pokušao srušiti vlast predsjednika Obianga, dok ostali glavni osumnjičenici oštro negiraju bilo kakvu umiješanost, s izuzetkom Marka Thatchera, sina bivše britanske premijerke Margaret koji je priznao da je - ne znajući da će biti korišten za pokušaj puča - platio helikopter kojim su plaćenici doletjeli u EG.



Za Hrvatsku je, međutim, zanimljiviji drugi osumnjičenik: Severo Moto Nsa, član vojne hunte koja je izgubila vlast Obiangovim dolaskom koji je tada osnovao Naprednu stranku. Moto je pobjegao u Španjolsku, gdje je osnovao vladu u egzilu i tvrdi da ga je 2005. pokušao ubiti par hrvatskih profesionalnih ubojica koji su mu se, međutim, smilovali kada su otkrili da je Moto katolik kao i oni. Moto tvrdi da je iz Španjolske otputovao u Hrvatsku, gdje je tražio novac za svoju borbu protiv Obiange.



Tvrdi da su ga na jahtu pozvali upravo muškarci koji su ga željeli ubiti, ali su potom “postali njegovi anđeli” jer su se predomislili. Moto tvrdi da su ga zajedničkim snagama pokušale ubiti Ekvatorijalna Gvineja i Španjolska, koja želi dobre odnose s EG-om radi nafte, što su obje države oštro negirale, a Španjolska je ujedno odbila provesti istragu o navodnom pokušaju ubojstva jer Moto nije mogao podastrijeti nikakve dokaze. Da je udar u EG uspio, Moto bi gotovo sigurno postao predsjednikom. Sud u Malabuu, osim vođe puča Simona Manna, osudio je još libanonskog biznismena Mohameda Salaama na 18 godina, a četiri državljana EG-a dobila su po šest godina zatvora. Mann će morati platiti i 24 milijuna dolara kazne i kompenzacije Gvineji.





Severo Moto 2005. godine dao je intervju za tjednik Globus



Dio svjetskih medija nagađao je 2005. godine da je Severo Moto ubijen u obračunima trgovaca i krijumčara oružja jer je navodno htio u Hrvatskoj kupiti oružje za pokušaj puča protiv predsjednika Obianga.



Moto se skrivao u prostorijama jedne tvrtke u Novom Zagrebu, a njegov je domaćin tada rekao da Mota traže tajne službe te da su one naručile njegovo ubojstvo. “Nemojte me pitati kako to znam, ali imam i pismeni dokaz da je jedna španjolska državna tvrtka uplatila predujam od 55.000 dolara za organizaciju ubojstva Severa Mota. Taj je novac bio namijenjen pokrivanju prvih troškova, a nakon likvidacije obećana je nagrada od četiri milijuna dolara”, ispričao je tada Motov domaćin. U razgovoru za Globus Severo Moto je potvrdio da je trebao biti likvidiran jer je kao vođa opozicije i najpopularniji političar u Gvineji postao prepreka za dogovore između španjolskih vlasti i diktatora Obianga.



 “Španjolskoj je bilo u interesu da bude u dobrim odnosima s Ekvatorijalnom Gvinejom kako bi Madrid dobio pravo korištenja naftnih izvora u mojoj zemlji”, ispričao je tada Moto, odavši kako su španjolske tajne službe vrbovale trgovca oružjem Cristiana Defeya da ga namami u Hrvatsku kako bi ga ovdje likvidirali. Defey je s Motom proveo neko vrijeme u Dubrovniku, ali mu je on poslije pobjegao.



Moto je tada istaknuo da je zahvaljujući svojim hrvatskim prijateljima, koji su ga upozorili na opasnost i pružili mu utočište, izbjegao najgore. Na pitanje koliko ima istine u spekulacijama da je u Hrvatsku došao kupiti oružje te da je Mark Thatcher organizirao plaćenike koji su trebali svrgnuti predsjednika Obianga, Moto je odgovorio da su to sve laži tajnih službi, koje imaju za cilj njegovu diskreditaciju.



“Ja sam najpopularniji političar u svojoj zemlji, moja stranka ima čak 60.000 članova i čim budu raspisani izbori, ako na njima ne bude krađe, ja ću sigurno pobijediti. Stoga mi ne treba puč da bih došao na vlast.” Kad je spomenuo svoju domovinu, Severo Moto se rasplakao. “Moj me narod treba, samo mu ja mogu pomoći, a moram bježati i skrivati se tako daleko od njega”, objasnio je tada Moto. (Antonija Handabaka)

Četiri milijuna dolara nagrade za likvidaciju



  • rođen 1943. u mjestu Sevilla Niefang u Ekvatorijalnoj Gvineji
  • kao dječak 7 godina pripremao za sveženički poziv u Španjolskoj
  • od 1967. do 1971. bavio se novinarstvom
  • 1971. postao generalni direktor radija i jedinih novina u državi
  • 1976. tadašnji predsjednik države (ujak sadašnjeg predsjednika) dao ga je zatvoriti na tri godine
  • sredinom 1979. Obiang je ubio ujaka, preuzeo vlast, a Mota je imenovao državnim tajnikom za informiranje
  • 1987. s obitelji bježi iz države jer su ga optužili da je pokušao izvršiti državni udar, za što je dobio kaznu od 100 godina zatvora
  • 1988. U Rimu radi u direkciji Kršžansko-demo kratske internacionale
  • 1992. Moto se vraća u svoju zemlju
  • 1995. uhićen, pobjegao iz zatvora i u Španjolskoj dobio politički azil
  Bio grafija





Mark Thatcher, sin najpoznatije britanske premijerke MargaretThatcher, uhićen je 2004. godine u svom domu u elitnoj četvrti Cape Towna u Južnoafričkoj Republici zbog sumnje da je financirao zrakoplov kojim je Severo Moto, dan uoči puča i trijumfalnog povratka u domovinu, trebao biti prebačen iz Španjolske u Bamako na Maliju. Specijalne postrojbe južnoafričke policije upale su u Thatcherovu kuću tvrdeći da imaju “pouzdane dokaze” o njegovoj upletenosti u organiziranje vojnog udara što je potvrdilo i južnofričko tužite- ljstvo. Bankovna izvješća pokazala su da je investirao u kompaniju Air Ambulance Africa, koja je pak manje od tjedan dana prije puča na račun Mannove kompanije Logo uplatila 100.000 funti. Predsjednik Teodoro Obianga Mbasogo Thatchera je prije uhićenja nekoliko puta javno optužio za financiranje zavjere protiv njega, no Sir Mark je to demantirao. On je nasjeo na “poslovne ideje” svog dobrog prijatelja Simona Manna, koji je pišući pismo svojoj ženi iz zatvora otkrio da su u cijeli slučaj upleteni desničarski biznismeni s vezama u najvišim slojevima britanskog establišmenta. Mann je ranije objasnio potencijalnim investi- torima da će profitirati kada njegovi prijatelji preuzmu kontrolu u EG, koja je postala treći najveći proizvođač nafte u Africi.
Sin Margaret Thatcher upleten u pokušaj puča





N. Magdalenić Bantić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:32